Με τη γνωστή τακτική του θερινού αιφνιδιασμού, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα (ανάμεσά τους και το ΚΠΕ Βάμου) και τη συγχώνευσης πολλών άλλων.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου είναι το παλιότερο στην Κρήτη, ένα από τα πρώτα που λειτούργησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά χωρίς Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τη Δυτική Κρήτη, μιας και το πλέον κοντινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι αυτό των Ανωγείων. Έτσι μένουν χωρίς δυνατότητα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι χιλιάδες μαθητές των Χανίων, χωρίς δυνατότητα σχετικής Επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί των Χανίων και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απόλυτη ανάγκη για μια Περιφερειακή Ενότητα της οποίας 40% αποτελείται από προστατευόμενους οικότοπους NATURA 2000, για μια περιοχή που φιλοξενεί το μοναδικό Εθνικό Δρυμό της Κρήτης (αυτόν της Σαμαριάς), για μια περιοχή όπου τα τελευταία 25 χρόνια σημειώθηκαν οι μισές πυρκαγιές της Κρήτης με βάση την πρόσφατη έρευνα του WWF. Οι πυρκαγιές της τελευταίας 25ετίας είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια του 40% των δασών της Κρήτης και το μέλλον που αντιμετωπίζει η Κρήτη, αν δεν αλλάξουν στάση οι πολίτες και πολιτική οι κυβερνήσεις, είναι η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η αφρικανοποίηση του κλίματος με τραγικές συνέπειες για τη γεωργία, την οικονομία και τη φύση του νησιού. Γι’ αυτό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία όχι η συρρίκνωση αλλά η διεύρυνση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και των ενήλικων πολιτών, μαζί με μια πολιτική προστασίας της φύσης του νησιού.
Χρειαζόμαστε περισσότερα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τουλάχιστον ένα σε κάθε Δήμο, όχι συγχωνεύσεις και αναστολές λειτουργίας τους για να γλιτώσει λίγους μισθούς εκπαιδευτικών η κυβέρνηση. Τα έξοδα λειτουργίας των ΚΠΕ καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ε.Ε., το θέμα είναι αν η κυβέρνηση είναι ικανή να τα πάρει, ή, ακόμη χειρότερα, εάν έχει την πολιτική βούληση στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση κινείται στους ρυθμούς των fast track επενδύσεων, της κατάργησης των περιβαλλοντικών μελετών στα διάφορα έργα, του ξεπουλήματος σε ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες των παραλιών και συνολικά του φυσικού πλούτου της χώρας. Σε αυτή τη λογική στέκεται εμπόδιο η περιβαλλοντική ευαισθησία που καλλιεργείται (και) στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία ήταν σημαία ευκαιρίας για την κυβέρνηση για να πάρει τις εκλογές, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία εξαπατώντας τον ελληνικό λαό.
ΠΚ Χανίων των Οικολόγων Πράσινων
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
This website uses cookies.