Όχι στην αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Με τη γνωστή τακτική του θερινού αιφνιδιασμού, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας 10 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα (ανάμεσά τους και το ΚΠΕ Βάμου) και τη συγχώνευσης πολλών άλλων.

Η απόφαση κυκλοφόρησε μάλιστα στις 20.22’ το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιουλίου 2011, επιδιώκοντας να περάσει στα «ψιλά» και να χαθεί μέσα στη θερινή ραστώνη και στις αργίες του Σαββατοκύριακου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου είναι το παλιότερο στην Κρήτη, ένα από τα πρώτα που λειτούργησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά χωρίς Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τη Δυτική Κρήτη, μιας και το πλέον κοντινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι αυτό των Ανωγείων. Έτσι μένουν χωρίς δυνατότητα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι χιλιάδες μαθητές των Χανίων, χωρίς δυνατότητα σχετικής Επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί των Χανίων και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απόλυτη ανάγκη για μια Περιφερειακή Ενότητα της οποίας 40% αποτελείται από προστατευόμενους οικότοπους NATURA 2000, για μια περιοχή που φιλοξενεί το μοναδικό Εθνικό Δρυμό της Κρήτης (αυτόν της Σαμαριάς), για μια περιοχή όπου τα τελευταία 25 χρόνια σημειώθηκαν οι μισές πυρκαγιές της Κρήτης με βάση την πρόσφατη έρευνα του WWF. Οι πυρκαγιές της τελευταίας 25ετίας είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια του 40% των δασών της Κρήτης και το μέλλον που αντιμετωπίζει η Κρήτη, αν δεν αλλάξουν στάση οι πολίτες και πολιτική οι κυβερνήσεις, είναι η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η αφρικανοποίηση του κλίματος με τραγικές συνέπειες για τη γεωργία, την οικονομία και τη φύση του νησιού. Γι’ αυτό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία όχι η συρρίκνωση αλλά η διεύρυνση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και των ενήλικων πολιτών, μαζί με μια πολιτική προστασίας της φύσης του νησιού.

Χρειαζόμαστε περισσότερα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τουλάχιστον ένα σε κάθε Δήμο, όχι συγχωνεύσεις και αναστολές λειτουργίας τους για να γλιτώσει λίγους μισθούς εκπαιδευτικών η κυβέρνηση. Τα έξοδα λειτουργίας των ΚΠΕ καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ε.Ε., το θέμα είναι αν η κυβέρνηση είναι ικανή να τα πάρει, ή, ακόμη χειρότερα, εάν έχει την πολιτική βούληση στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση κινείται στους ρυθμούς των fast track επενδύσεων, της κατάργησης των περιβαλλοντικών μελετών στα διάφορα έργα, του ξεπουλήματος σε ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες των παραλιών και συνολικά του φυσικού πλούτου της χώρας. Σε αυτή τη λογική στέκεται εμπόδιο η περιβαλλοντική ευαισθησία που καλλιεργείται (και) στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία ήταν σημαία ευκαιρίας για την κυβέρνηση για να πάρει τις εκλογές, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία εξαπατώντας τον ελληνικό λαό.

ΠΚ Χανίων των Οικολόγων Πράσινων

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατάμεστο το Επιμελητήριο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας Πολάκη – Παρουσίασε πρόγραμμα 6 πυλώνων | Φωτός

Την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα Χανιά ο Παύλος…

8 hours ago

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

11 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

11 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

13 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

14 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

14 hours ago

This website uses cookies.