ΤΟΠΙΚΑ

«Όχι» στην επανατοποθέτηση του αγάλματος του Πριγκιπα Γεωργίου στη Σούδα από τον Διευθυντή του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»: «Δεν μπορεί στην Κρήτη να αποκαθιστούμε ένα μέλος της βασιλικής δυναστείας»

Με αφορμή απόφαση για την επανατοποθέτηση του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Με όλο τον σεβασμό προς τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σούδας, επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου στην απόφαση επανατοποθέτησης του αγάλματος του Πρίγκιπα Γεωργίου.

Προφανώς μια τέτοια ενέργεια δεν θα εκληφθεί ως σεβασμός προς ένα έργο τέχνης, αλλά ως απόδοση τιμής προς ένα πρόσωπο που σημάδεψε αρνητικά την ιστορία της Κρήτης. Δεν είναι δυνατό κάθε χρόνο να γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του Θερίσου και από την άλλη να αποκαθιστούμε τον εκφραστή της επιβολής ενός μοναρχικού πολιτεύματος κατά του οποίου εξεγέρθηκαν οι Κρητικοί το 1905.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι με το δημοψήφισμα του 1974 οι Κρητικοί με συντριπτική πλειοψηφία και μαζί τους όλοι οιΈλληνες έδωσαν οριστικό τέλος στη βασιλική δυναστεία που η παρουσία της συνδέθηκε με τις χειρότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Πιστεύω ότι η επανατοποθέτηση του αγάλματος σε δημόσιο χώρο δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά την Τοπική Κοινότητα της Σούδας.

Λόγω του συμβολισμού που μοιραία αποκτά εκπέμπει μηνύματα αμφισβήτησης μια κορυφαίας στιγμής της Κρητικής Ιστορίας, της επανάστασης του Θερίσου.

Την ίδια στιγμή που στην Ισπανία γκρεμίζονται και τα τελευταία μνημεία του δικτάτορα στρατηγού Φράνκο, δεν μπορεί στην Κρήτη να αποκαθιστούμε ένα μέλος της βασιλικής δυναστείας, με τόσο αρνητικό ιστορικό φορτίο.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ) αλλά και κάτω από…

19 hours ago

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά την Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου…

19 hours ago

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με πυροβολισμούς σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας.…

2 days ago

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά και ο κάμπος τους, με δεκάδες…

2 days ago

Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Nέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι…

2 days ago

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας για κυρώσεις κατά της Γερμανίας επειδή στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε…

2 days ago

This website uses cookies.