Όχι στις ανεμογεννήτριες της EDF στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου [φωτός]

Μετά και την αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη για ίδρυση και λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από θυγατρική της γαλλικής πολυεθνικής EDF, οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες και εντείνονται.

 

Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για μεγάλη υβριδική μονάδα στην Κρήτη, η οποία περιλαμβάνει αιολικά πάρκα ισχύος 90,1 MW και υδροηλεκτρική-αντλητική μονάδα ισχύος 100 MW από την εταιρεία Υδροαιολική Αιγαίου Α.Ε. της EDF

Αμέσως μετά την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε χωριά που πλήττονται από την απόφαση ενώ ήδη έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από το Δίκτυο ενάντια στις ΒΑΠΕ ενώ την εναντίωσή του στο σχέδιο έχει εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στις συλλογικές αντιστάσεις των πολιτών που αντιδρούν στα καταστροφικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (όπως η γαλλική εταιρεία EDF), που προσπαθούν με τη δύναμη του χρήματος να εξαγοράσουν έναντι ευτελούς τιμήματος περιουσίες και συνειδήσεις. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ευρύτατη κοινωνική συστράτευση για την αποτροπή αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που απειλούν, χωρίς την παραμικρή θετική συμβολή, την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου, την βιοποικιλότητα, την οικονομία, την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό της Κρήτης.”

Η αντίθεση αυτή εκφράζεται και στους τοίχους όπου στα χωριά γύρω από την επαρχία του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου έχουν γεμίσει με συνθήματα ενάντια στην επένδυση, όπως είναι εμφανές και από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Υδροηλεκτρικό – Αντλητικό σύστημα θα κατασκευαστεί στη θέση «Κουτράλια – Ανω Λιμνιά» στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και θα περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα.

Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).

 

 

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές στην Κίσσαμο, μετά από κατολίσθηση που…

8 hours ago

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το βράδυ σε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,…

8 hours ago

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει τέλος και δεν άφηνε σε ησυχία…

8 hours ago

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι στην Μ. Βρετανία, ωστόσο αποφάσισαν τον…

8 hours ago

Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών στα Χανιά – Ένα μεγάλο σπίτι μακριά από τη βία

Η ιστορία ξεκινάει το 2014… όταν εκείνη την εποχή, αν και ακομη σύμφωνα με τους…

8 hours ago

Εκατοντάδες στην παραδοσιακή εμποροπανήγυρι στις Βρύσες την Κυριακή των Βαΐων | Φωτός

Έχουμε πλέον εισέλθει στην τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα και στις Βρύσες, όπως έχει καθιερωθεί,…

8 hours ago

This website uses cookies.