Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή παράταξη της “Ανυπόταχτης Κρήτης” καλεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις 14:00 τους κατοίκους της νησιού σε παράσταση διαμαρτυρίας εν όψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.
Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Ήδη από τις αρχές Οκτώβρη η Βουλή ενέκρινε τις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τέσσερα οικόπεδα συνολικής έκτασης 50,000 τ.χλμ. στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όλα αυτά βέβαια γίνονται εν μέσω πολεμικής αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο με τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου από την μία και την Τουρκία από την άλλη, ενώ ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει τελειωμό. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία οδήγησε στην όξυνση του εμφυλίου στη χώρα, αλλά και στην ανακήρυξη του αγωγού EastMed ως απάντηση από την Ελλάδα, την Κύπρο και το κράτος «τρομοκράτη» του Ισραήλ. Η ελληνική ολιγαρχία, θεωρώντας ότι καλύπτεται πίσω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ σέρνει τον ελληνικό λαό σε έναν επικίνδυνο πολεμικό ανταγωνισμό με την αντιδραστική Τουρκία, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι Κούρδοι της Συρίας πληρώνουν με αίμα τη «στροφή» των ΗΠΑ στη Συρία.
Όσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα οικονομικά οφέλη, μετά και τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων ο θησαυρός αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά άνθρακας. Τα κεντρικά έσοδα ανέρχονται στο 4 με 7% της παραγωγής -στην καλύτερη περίπτωση- συν ένα 25% φορολόγηση επί των όποιον κερδών εμφανίσουν (αν εμφανίσουν) οι εταιρείες.
Φυσικά, από αυτά πρέπει να αφαιρέσουμε τα έξοδα για «υποστηρικτικές εργασίες» που πρέπει να κάνει το ελληνικό δημόσιο για χάρη των πετρελαϊκών εταιριών, δηλαδή δρόμους, λιμάνια, εξέδρες ή ότι άλλο ενδεχομένως ζητηθεί, αλλά και τα έξοδα για πολεμικούς εξοπλισμούς. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της προς τα κάτω αναθεώρησης της συμφωνίας αν τα κοιτάσματα δεν είναι αρκετά «κερδοφόρα» όπως συνέβη και στην Κύπρο.
Παράλληλα, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής είναι τεράστιος. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το ενδεχόμενο ατυχήματος, όπως για παράδειγμα στον κόλπο του Μεξικού, είναι υπαρκτό και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Ήδη μελέτη του οργανισμού οικονομικών αναλύσεων “Eftec – Economics for the Environment” δείχνει ότι το οικονομικό κόστος από περιστατικό ρύπανσης μπορεί να φτάσει τα 2 δις Ευρώ μόνο στην Κρήτη.
Τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων έχουν έναν και μόνο στόχο: τα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από μία κούρσα ανταγωνισμού που δεν διστάζει να αιματοκυλεί λαούς και να καταστρέφει το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο βιώνουμε ήδη τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή -όπως με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Σιβηρία, Αμαζόνιο και Αυστραλία- η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε μία παράλογη κούρσα ρυπογόνων εξορύξεων. Καλούμε τον λαό της Κρήτης να μπει σφήνα στα σχέδια των πολυεθνικών και της κυβέρνησης για εξορύξεις. Θέτουμε την Περιφέρεια Κρήτης προ των ευθυνών της και την καλούμε να απορρίψει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και να προστατέψει το νησί μας από τα σχέδια που θα του φέρουν μόνο πόλεμο και περιβαλλοντική καταστροφή.
Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και στον αγωγό EastMed!
Όχι στον πόλεμο και την περιβαλλοντική καταστροφή!
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.