Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ύμνοι του περιοδικού “Times” για τον κρητικό φωτογράφο Χαράλαμπο Κυδωνάκη (dirty harry)

O Χαράλαμπος Κυδωνάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και ζει τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο. Φωτογραφίες τραβάει από το 1997, όμως ουσιαστικά από το 2008 και μετά. Είμαι μελος του iN-PUBLiC κι έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και περιοδικά.

Όπως λέει:

“Οι φωτογράφοι που θαυμάζω περισσότερο είναι ο Weegee, η Diane Arbus, ο Garry Winogrand κι ο Martin Parr. Όσον αφορά τη θεματολογία, μάλλον ξέρω καλύτερα ποια δεν είναι τα αγαπημένα μου θέματα παρά αυτά που είναι. Δεν έχω παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας, αντ’ αυτού ταξιδεύω όταν μπορώ και ψάχνω στο διαδίκτυο δουλειές άλλων. Όσο πιο πολύ τραβάω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ τι θέλω από τη φωτογραφία και την ίδια στιγμή τόσο πιο πολύ μπερδεύομαι με το τι ζητάω».”

Οι πιο πολλοί τον γνωρίζουν με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο: “Dirty Harry”, που παραπέμπει στον εμβληματικό αστυνομικό που απέδιδε δικαιοσύνη με το όπλο του και πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ.

Το όπλο του Χαράλαμπου Κυδωνάκη είναι η φωτογραφική του μηχανή.

Είναι αναγνωρισμένος διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια, με κορυφαία περιοδικά φωτογραφίας να γράφουν αφιερώματα για την τέχνη και την τεχνική του. Τελευταία αναγνώριση ήρθε από το περιοδικό “ΤΙΜΕ”.

Σε άρθρο του Gus Powell με τίτλο “Γνωρίστε τον ιδιοφυή φωτογράφου δρόμου που δεν έχετε ξανακούσει” αφιερωμένο στον κρητικό φωτογράφο ο δημοσιογράφος γράφει τα εξής:

“Είχα ένα θεία, τον Frank “Yaki” Yakimovich τον οποίο συνάντηση μια φορά σε μια οικογενειακή μάζωξη το 1982. Ήταν αυτό που λες, σκυλί του πολέμου. Θυμάμαι ότι με οδήγησε σε ένα ξεθωριασμένο αμάξι, άνοιξε το πορτ μπαγκάζ και έβγαλε ένα στρογγυπωλό μεγάλο σφυρί. Με ένα χτύπημα άνοιξε μια κοτρώνα στη μέση. Στο κέντρο της κοτρώνας υπήρχαν κρύσταλλοι. Έβαλε τους κρύσταλλους στα χέρια του. Μια κοιτούσα τους κρύσταλλους και μια αυτόν και την κοτρώνα που είχε συνθλίψει. Ήμουν ένα 8χρονο παιδί και το μυαλό μου είχε εκραγεί. Ποτέ δεν ξαναείδα μια κοτρώνα με τον ίδιο τρόπο.

Η δουλειά του Χαράλαμπου “Harry” Κυδωνάκη με κάνει να σκέφτομαι αυτούς τους κρύσταλλους και τον θαυμασμό που ένοιωσα όταν τους πρωτοείδα. Ο Χάρυ δε χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να σταματήσει τον χρόνο και να περιγράψει τον χώρο. Χρησιμοποιεί την κάμερα και το φλας σα ένα σφυρί για να ραγίσει τον χρόνο και τον χώρο. Σου δείχνει τι υπάρχει εκεί μέσα, και μετά σου δείχνει λίγο παραπάνω από αυτό που υπάρχει.

Η δουλειά του έχει μια μελαγχολική ομορφιά που έχω δει στον Gueorgui Pinkhassov, τη βαθιά αφηγηματική ακεραιότητα του Cristobal Hara και τη μαύρη κωμωδία του ζωγράφου Philip Guston.

Ο Χάρυ, που είναι γνωστός ως “dirty harry”, μιλά με τις φωτογραφίες, μιλά για το “νησί του” και το “χωριό του”.

Μιλά για τα κορίτσια, τα ζώα, τις σκιές.

Οι εικόνες έχουν λεπτομέρειες που απωθούν και έλκουν συγχρόνως: έχουν μια μυρωδιά, είναι σαν ένα απαλό αεράκι.

Όσο περισσότερο κοιτάς τη δουλειά του τότε περισσότερο σκέφτεσαι ότι πράγματι υπάρχει ένα νησί, ένα χωριό, που είναι όπως οι φωτογραφίες του, συνέχεια. Ένας μέρος όπου τα πρόσωπα μαυρίζουν ή φωτίζονται από πίσω, που τα ζώα και οι χαρταετοί εμφανίζονται αναπάντεχα, όπου άνθρωποι από το παρών, το παρελθόν και το μέλλον αναμειγνύονται.

Οι φωτογραφίες του φλερτάρουν με την ειρωνία, μερικές φορές βρίσκονται στα σύνορα με την τρέλα, κι όμως, το αμάξι συνεχίζει τον δρόμο του… Πιστεύω ότι σε αυτό το μέρος, το νησί του Κυδωνάκη, οι εικόνες με κάνουν να αισθάνομαι σα να κινούμαι μπροστά και πίσω μεταξύ αυτού που υπάρχει και αυτού που είναι φαντασία, φανερώνοντας βάθη που ξαφνιάζουν και εμπνέουν.

Πιστεύω ότι ο Κυδωνάκης ξέρει πώς να βρίσκει και να σπάει κοτρώνες για να βρίσκει κρύσταλλους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Χαράλαμπου Κυδωνάκη:

www.dirtyharrry.com

flickr.com

Facebook

Instagram

 

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ινδία: Υπουργός υποστηρίξει ότι η θετική ενέργεια των αγελάδων θεραπεύει τον καρκίνο

Η ταπεινή αγελάδα τιμάται εδώ και πολλά χρόνια στην Ινδία. Το ζώο είναι σεβαστό από τους ινδουιστές και…

9 mins ago

Βραβεύτηκε ο Γιάννης Κουφάκης, ο λιμενικός που έσωσε βρέφος μεταναστών στην Τήλο

Μαζί με τους συναδέλφους του, αλλά και τον Εύζωνα που δάκρυσε ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα…

15 mins ago

Νέα «κουβέρτα» για την πισίνα του κολυμβητηρίου Χανίων: Μια σημαντική εξέλιξη για τον αθλητισμό στην πόλη

Από σήμερα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, το κολυμβητήριο Χανίων απέκτησε μια νέα ισοθερμική κουβέρτα που θα…

16 mins ago

Θύμα απάτης ηλικιωμένος στα Χανιά – Πέταξε 80.000 ευρώ από το μπαλκόνι – Καμπάνια ενημέρωσης από την αστυνομία

Ένας ηλικιωμένος κάτοικος των Χανίων, Κρήτης, ήταν το πιο πρόσφατο θύμα μίας συνηθισμένης τηλεφωνικής απάτης…

31 mins ago

Τσαρλς Μάνσον: Ο serial killer ομολογεί άγνωστους φόνους σε νέα ηχητικά ντοκουμέντα

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο ήρθε στο φως, στο οποίο ο διαβόητος ηγέτης της αίρεσης, Τσαρλς Μάνσον,…

33 mins ago

Μανώλης Λιδάκης: Συνεχίζεται η περιπέτεια με την υγεία του – «Εισχώρησε στο γόνατο στρεπτόκοκκος»

Μία μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του αντιμετωπίζει, τους τελευταίους μήνες, ο Μανώλης Λιδάκης με…

41 mins ago

This website uses cookies.