Η περιπέτεια ενός Σύρου πρόσφυγα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ξημερώματα
Με 15 ευρώ στην τσέπη και με ένα αεροπορικό εισιτήριο που δεν ισχύει πια έχει μείνει στο Ηράκλειο ο 36χρονος Σαϊντ Μεσάν από τη Συρία, ο οποίος είχε την ατυχία να περάσει από την Ελλάδα, προερχόμενος από Τουρκία, για να γυρίσει στη Σουηδία όπου είναι η μόνιμη κατοικία του.
Με μοναδικό γνώμονα το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, οι υπάλληλοι της εταιρείας Swissport, που έχει αναλάβει την επίγεια εξυπηρέτηση πολλών αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζακης» του Ηρακλείου, έκριναν ότι έφερε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κάνοντας τον 36χρονο σύρο μετανάστη να χάσει την πτήση του και να «ξεμείνει» στο Ηράκλειο.
Η πτήση του Σαϊντ Μεσάν έφευγε για Κοπεγχάγη στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής και ο ίδιος ήταν εκεί δύο ώρες νωρίτερα. Η υπάλληλος της SwissPort, της εταιρείας που πραγματοποιεί το πρώτο στάδιο του ελέγχου των σχετικών εγγράφων, έκρινε ότι τα χαρτιά του 36χρονου ήταν ύποπτα. Παρά το γεγονός ότι ο Μεσάν έφερε σουηδική αστυνομική ταυτότητα και σουηδικό διαβατήριο, ο υπερβάλλων ζήλος της υπαλλήλου τον έστειλε στον αστυνομικό έλεγχο. «Όποιος έχει περάσει από στοιχειώδη εκπαίδευση στον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων», λέει στο CandiaNews υπάλληλος του αεροδρομίου που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, «ξέρει ότι ειδικά το σουηδικό διαβατήριο είναι μάλλον αδύνατο να πλαστογραφηθεί. Φέρει υδατογράφημα που δεν μπορεί να αντιγραφεί και δύο φωτογραφίες του κατόχου του». Ο Σαϊντ Μεσάν, Μάρκος το ελληνικό του όνομα, έφερε και αστυνομική ταυτότητα της Σουηδίας, που μοιάζει με πιστωτική κάρτα και είναι επίσης μάλλον αδύνατο να αντιγραφεί.
Η περιπέτεια του Σαϊντ δεν σταμάτησε εκεί. Η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο στα χαρτιά του κατά το τσεκ ιν, τον άφησε να περιμένει σχεδόν μισή ώρα μέχρι να ολοκληρώσει τον έλεγχο σε άλλους 10-12 επιβάτες και στη συνέχεια ειδοποίησε την αστυνομία. Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τους αστυνομικούς, κάτι που πήρε άλλη μισή ώρα, και διαπιστώθηκε ότι τα χαρτιά του ήταν γνήσια, του είπαν ότι μπορεί να ταξιδέψει νόμιμα. Μετά από τόση καθυστέρηση όμως, τον άφησαν ελεύθερο στις 4.45, μόλις 15 λεπτά δηλαδή πριν την απογείωση του αεροπλάνου που θα τον πήγαινε στην Κοπεγχάγη. Οι υπάλληλοι που βρίσκονταν στον έλεγχο των εγγράφων όμως, αυτή τη φορά του είπαν ότι η πτήση είχε κλείσει και ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει!
Ο 36χρονος Σαϊντ Μεσάν έφυγε από τη Συρία πριν από περίπου 4 χρόνια. Έμεινε για ενάμιση χρόνο στην Τουρκία και μετά για άλλον ένα στην Ελλάδα. Κατάφερε να ταξιδέψει μέχρι τη Σουηδία, όπου η μεταναστευτική πολιτική προβλέπει την πλήρη ένταξη των μεταναστών στη χώρα, μέσα από μαθήματα της σουηδικής γλώσσας και κουλτούρας και φυσικά ένταξης στο εργασιακό δυναμικό της χώρας. Ο Σαϊντ έχει σουηδική άδεια παραμονής στη χώρα και μένει στο Μάλμε εδώ και δέκα μήνες. «Πήγα στην Κωνσταντινούπολη για να δω τη μητέρα μου που ζει εκεί», λέει στο CandiaNews, «και πρέπει να γυρίσω πίσω, αφού δεν πρέπει να λείψω από το μάθημα που έχω τη Δευτέρα στο Μάλμε, γιατί μπορεί να χάσω το επίδομα που παίρνω για να ζω και να στέλνω χρήματα στην οικογένειά μου. Διάλεξα να φύγω μέσω Ηρακλείου και όχι μέσω Αθηνών γιατί βρήκα πιο φθηνό εισιτήριο. Όμως δεν έχω άλλα λεφτά, έχω μείνει με 15 ευρώ και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να ταξιδέψω τώρα», συνεχίζει και η απόγνωση είναι ολοφάνερη στον τόνο της φωνής του.
Από την πλευρά του αεροδρομίου, ο αερολιμενάρχης κ. Γιώργος Πλιάκας δήλωσε στον CandiaNews: «Είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα, γιατί αυτό μας επιβάλλουν οι ίδιες οι εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο στις χώρες που μπαίνει οποιοσδήποτε με πλαστά έγγραφα, που ξεκινάει από τα 5000 ευρώ. Είναι αλήθεια πως όταν οι υπάλληλοι δουν κάποιον μελαψό, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι. Καμιά φορά μας κατηγορούν για ρατσισμό, όμως αυτοί οι έλεγχοι έχουν φέρει αποτελέσματα. Τα μάτια μας έχουν δει πολλά», καταλήγει.
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία επιβάτες με σκουρόχρωμη επιδερμίδα υποβάλλονται σε ενδελεχείς ελέγχους και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η ταλαιπωρία ήταν άσκοπη και οπωσδήποτε προσβλητική. Πέρυσι το καλοκαίρι ένας άγγλος καθηγητής πανεπιστημίου είδε τι σημαίνει ελληνικός υπερβάλλων ζήλος μόνο και μόνο επειδή ήταν έγχρωμος, ενώ πριν από λίγες μέρες ένας γάλλος υπήκοος, επίσης έγχρωμος, άκουγε την υπάλληλο της εταιρείας ελέγχου να επιμένει ότι το διαβατήριό του ήταν κλεμμένο. Αρκετή ώρα και αρκετή ταλαιπωρία μετά, ο αστυνομικός έλεγχος έδειξε την «αθωότητα» του επιβάτη, που είχε την τύχη να δει τι σημαίνει ελληνικό …φιλότιμο.
Αναρωτιέται κανείς αν οι υπάλληλοι της Swissport έχουν εκπαιδευτεί για να μπορούν να διακρίνουν τα πλαστά από τα γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα. «Ναι, έχουν εκπαιδευτεί», λέει ο κ. Πλιάκας, «έχουν περάσει μάλιστα από εκπαίδευση της ScotlandYard. Ωστόσο όταν έχουν αμφιβολίες, στέλνουν τους επιβάτες στην αστυνομία».
Ο Σαϊντ Μεσάν, παρά το ότι η καλή του τύχη τον οδήγησε στη Σουηδία και μπορεί τώρα να ελπίζει ότι η ζωή του μετά τον πόλεμο στη Συρία θα γίνει σίγουρα καλύτερη, υφίσταται ακόμα τα δεινά του ελληνικού συστήματος. Σίγουρα θα θυμάται το ελληνικό κράτος ωςτο κράτος της Ε.Ε. που δεν έχει ακόμα καταφέρει να λύσει το ζήτημα των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές.
Φανή Καλαθάκη / candianews.gr
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.