Όλο και περισσότερο αυξάνει μήνα με το μήνα η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό. Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι παρά τα μέτρα και τα χαράτσια, η απόκλιση από τους στόχους για συγκράτηση του ελλείμματος αυξάνει αντί να μειώνεται και στο 11μηνο του 2011 φτάνει πλέον και τα 3,5 δισ. ευρώ!
Μέσα σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο, θα πρέπει το δημόσιο να εισπραξει 10,2 δισ. ευρώ για να επιτύχει το εισπρακτικό στόχο των 54 δισ. που έχει τεθεί για φέτος στο Μνημόνιο. Όπως όλα δείχνουν, αν δεν ανατραφεί η κατάσταση, μαζί με όσα θα εισπραχθούν ως τον Φεβρουάριο, τα έσοδα φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 51,3 δισ. και οι δαπάνες στα 69,5 δισ. Έτσι το έλλειμμα φέτος (μαζί με το ΠΔΕ) θα φτάνει τα 21,7 δισ. και θα ξεπερνά σε απόλυτα νούμερα (αλλά και ως ποστοσό του ΑΕΠ) και εκείνο του 2010 που ήταν 21,45 δισ.ευρώ.
Ο αρχικός στόχος στον προϋπολογισμό ήταν πως θα εισπράξει 55,6 δισ. ευρώ, στο Μεσοπρόθεσμο ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω για το 2011 στα 54,04 δισ. αλλά τελικά ως το Νοέμβριο πέτυχε να εισπράξει μόλις 43,833 δισ. Λείπουν δηλαδή 11,8 δισ. από όσα αρχικά σχεδιάζονταν, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα είχε καταφέρει να εισπράξει συνολικά 50,86 δισ. ευρώ!
Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου τα έσοδα σημειώνουν μείωση 3,8% και σε ένα μηνα θα πρέπει να εμφανίσουν ξαφνικά 16% (!) αύξηση ώστε να δικαιωθεί ο στόχος για αύξηση 0,9% σε σχέση με το 2010.
Την ίδια ώρα οι δαπάνες έχουν ξεφύγει και αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το 11μηνο πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση 3%. Τώρα τον Δεκέμβριο θα πρεπει να μην ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. αυτό όμως μοιάζει ανέφικτο διότι τα ασφαλιστικά ταμεία «ρουφούν» όλο και περισσότερα κονδύλια για να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις.
Πού πάνε τα λεφτά;
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.657 εκατ . ευρώ ή 3,0% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως :
– στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,638 δισ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,
– στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,0% ή 1,339 δισ.ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και επιδόματα Ανεργίας ΟΑΕΔ
Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:
– τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,611 δισ. ευρώ (κυρίως το ΙΚΑ κατά 1, 583 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ κατά 100 εκατ . ευρώ και στο ΝΑΤ κατά 42 εκατ . ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές .
– ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 410 ε κα τ . ευρώ κα ι
– τα νοσοκομεία κατά 1,059 δισ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών Υγείας του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ . ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 40,1 ή 2.874 ε κατ. ευρώ.
Στην πραγματικότητα, η διαρκής και βαθιά ύφεση ανατροφοδοτεί διαρκώς το έλλειμμα, μειώνοντας τα έσοδα και αυξάνοντας τις δαπάνες. Για το λόγο αυτό και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνιζε χθες ότι «δεν αρκεί να υπάρχει φοροδοτική ικανότητα, δεν αρκεί να υπάρχει μηχανισμός φοροεισπρακτικός, δεν αρκεί να υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης του πολίτη, πρέπει να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο, πρέπει να υπάρχει και οικονομική δραστηριότητα, πρέπει η αγορά να κινηθεί. Κι αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία, αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία βρισκόμαστε και αυτή την αλήθεια τη συζητήσαμε και με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε και σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλες»
protothema.gr
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.