Της Στέλλας Αλφιέρη
Επιτέλους μίλησε ο πρωθυπουργός και ανήγγειλε τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επιβεβαίωσε τους ψιθύρους και τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν στα σκοτεινά κομματικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νέος πρόεδρος! Τα κριτήρια της επιλογής καθαρά κομματικά, απελπιστικά δεξιά, έως και ακροδεξιά. Τα σκοτεινά σημεία της διαδρομής του φαίνεται πως λειτούργησαν θετικά στο μυαλό του πρωθυπουργού, που αποφάσισε να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το γενικό κλίμα της εποχής, που φέρει την επιρροή του Τραμπ, φαίνεται να ενίσχυσε τη συγκεκριμένη επιλογή.
Η πολιτική πορεία του κ. Μητσοτάκη και της οικογένειάς του γενικότερα είναι γνωστή. Τι να πρωτοθυμηθούμε όμως για τον κ. Τασούλα; Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του Αβέρωφ, γνωστού πολιτικού και συγγραφέα, που είχε καταγράψει τα πολιτικά του πιστεύω στο βιβλίο «Φωτιά και Τσεκούρι». Αυτή την ιδεολογία εμπλούτισε ο κ. Τασούλας, καταθέτοντάς την κάθε στιγμή, ακόμα και ως πρόεδρος της Βουλής, παρά τη στήριξη που είχε λάβει και από την Αριστερά.
Χαρακτηριστική στιγμή της θητείας του στο ελληνικό κοινοβούλιο υπήρξε το αντικομουνιστικό παραλήρημα τον Μάρτιο του 2017, κατά τη διάρκεια επίθεσής του στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή του στα εγκαίνια έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη. Οι προσωπικές επιθέσεις του στον κ. Τσίπρα ήταν συχνές και φαινόταν να εκτελούνται κατόπιν εντολών Μητσοτάκη. Μετά από τις αντικομουνιστικές του συμπεριφορές, συνέχισε να αφαιρεί τον λόγο από τον τότε πρωθυπουργό όταν εκείνος αναφερόταν στα χρέη της Νέας Δημοκρατίας ή στις σκληρές πολιτικές εις βάρος του λαού. Υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένες στιγμές που χαρακτηρίζονται από ακραίο και παρωχημένο πολιτικό λόγο, θυμίζοντας τη δεκαετία του ’50.
Ως Δήμαρχος Κηφισιάς, ο κ. Τασούλας είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό εργολάβου. Παρότι έγιναν καταγγελίες, η Βουλή αρνήθηκε την άρση της ασυλίας του, δεχόμενη τον ισχυρισμό ότι η υπόθεση σχετιζόταν με “λόγους πολιτικής βλάβης.” Την ίδια στιγμή, η δικαιοσύνη της εποχής έκλεισε την υπόθεση επικαλούμενη έλλειψη επαρκών στοιχείων. Το 2006, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση του δικαιώματος δίκαιης δίκης, με την αποζημίωση να πληρώνεται από τους φορολογούμενους πολίτες.
Ως πρόεδρος της Βουλής, πρωταγωνίστησε στην απόκρυψη στοιχείων για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταχώνιασε στα συρτάρια του γραφείου του τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων εναντίον μελών της κυβέρνησης, καθώς και κάθε στοιχείο που επιβεβαίωνε την υπόθεση. Κάλυψε πλήρως τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, προστατεύοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη από ευθύνες.
Ο κ. Τασούλας αναμένεται να γίνει ο 12ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, το παρελθόν του εξακολουθεί να τον ακολουθεί, καθορίζοντας το μέλλον του. Ο αντικομουνισμός του, η απόκρυψη στοιχείων για τη δολοφονία στα Τέμπη, και η ενίσχυση του ακραίου πολιτικού του προφίλ με την ψήφο των Σπαρτιατών, υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής, σκιαγραφούν μία εξαιρετικά πολωμένη πολιτική επιλογή.
2025: Δύσκολοι καιροί για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα με κυβέρνηση και πολιτικές επιλογές Μητσοτάκη.