Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση φιλοξενεί το περιοδικό “Forbes” για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ευρωζώνη, τις ευθύνες της Γερμανίας της Άνγκελα Μέρκελ για τη διάχυση και εμβάθυνση της κρίσης χρέους στις οικονομίες των χωρών του κοινού νομίσματος, καθώς και για το τι… επιφυλάσσει το μέλλον.Η ανάλυση στηρίζεται στο περίπου αυταπόδεικτο αξίωμα ότι η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα… σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, που κερδίζει εν μέσω κρίσης, χάρη στην πολιτική αυστηρής λιτότητας την οποία έχει επιβάλλει στο σύνολο της ευρωζώνης.
Μια πραγματικότητα ωστόσο που, με πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και φυσικά ιστορικούς όρους, δεν θα αντέξει για πολύ καιρό ακόμη. Σύμφωνα με το “Forbes”, η Γερμανία εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα υπερβολικά υποτιμημένο νόμισμα όπως είναι το ευρώ, στον τομέα των εξαγωγών προϊόντων.
Αν και φτωχή σε φυσικούς πόρους, η Γερμανία εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες, σε ποσοστό του ΑΕΠ της, πιο πολύ από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Η λιτότητα ωστόσο έχει συρικνώσει την αγοραστική δυνατότητα των λαών της Ευρώπης, και η κρίση επεκτείνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι Γερμανοί δεν θα βρίσκουν αγοραστές για τα προϊόντα τους.
Ποιές επιλογές λοιπόν έχει το Βερολίνο για το μέλλον; Είτε, αν αποφασίσει να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, και να συνεχίσει να διαδραματίζει τον σημερινό κομβικό ρόλο της, να συναινέσει στη χαλάρωση της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει ευρωομόλογα, και να αγοράσει χρέος χωρών.
Είτε, αν επιλέξει την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο μάρκο, να αντέξει την αναμενόμενη ύφεση που θα ακολουθήσει το πρώτο διάστημα, η Bundesbank να τυπώσει μαζικά χρήμα, που εκ των πραγμάτων θα είναι πληθωριστικό, και να διαχειριστεί πολιτικά την κρίση που αναπόφευκτα θα ξεσπάσει στο εσωτερικό της.
Η επιλογή φαντάζει προφανής, και είναι η πρώτη. Σύμφωνα ωστόσο με το “Forbes”, δεν θα πρέπει να αποκλείεται να επιλέξει η Γερμανία την έξοδο από την ευρωζώνη. Ώστε να αξιοποιήσει τα χρήματα που έχει ήδη κερδίσει από την κρίση, και να αποφύγει να πληρώσει ώστε να βγει η ευρωζώνη από την κρίση στην οποία η ίδια η Γερμανία τη βύθισε.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.