Categories: ΤΟΠΙΚΑ

“Όχι φάρμακα στα σούπερ μάρκετ” από τους φαρμακοποιούς των Χανίων

“Στα κάγκελα” οι φαρμακοποιοί και στα Χανιά, που θεωρούν όχι μόνο άδικη για τον κλάδο αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, τη δρομολογούμενη πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετς, για την οποία πιέζει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ουσιαστικά πρόκειται για παυσίπονα, όπως ασπιρίνες και ντεπόν, αποσυμφορητικά μύτης, αλοιφές τύπου βολταρέν, έμπλαστρα κ.α.

“Οι Φαρμακοποιοί έχουν δώσει πολλά”

«Όλα αυτά μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Είναι πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να ανεχτούμε και μάλιστα τα οποία έρχονται μέσα σε μια συγκυρία κατά την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη δώσει πάρα πολλά,  κατά συνέπεια είναι πέρα για πέρα άδικη, η οποιαδήποτε περαιτέρω λήψη μέτρων που στρέφεται ενάντια του”, διεμήνυσε το πρωί, μιλώντας στον SUPER FM, o νεοεκλεγείς πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης.

“Μέτρα προστασίας κι όχι εμπόδια οι νόμοι”

Όπως εξήγησε, το μέτρο, “βασίζεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου και πρέπει να αρθούν και τα τελευταία –”εμπόδια” γι’αυτούς – “μέτρα προστασίας” για εμάς, σε όλα τα στάδια διακίνησης του φαρμάκου”.

“Βλέπουν” πολυεθνικές πίσω από το μέτρο

Ο ίδιος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “πίσω από την τρόικα, συνωστίζονται συμφέροντα, κυρίως των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που θέλουν να δημιουργήσουν μέσα στο χώρο τους και “μίνι-φαρμακεία”, είτε με είτε χωρίς φαρμακοποιούς”.

“Έκαναν την αρχή με τα γάλατα, προχώρησαν με τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες και τώρα το προχωρούν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.  Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού το πάνε”, τόνισε.

Η στάση του υπουργείου υγείας

Πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται να φέρνει σε ρήξη τα υπουργεία ανάπτυξης και υγείας, με τον Υπουργό κ Άδωνι Γεωργιάδη, να επιμένει στη δέσμευσή του προς τους φαρμακοποιούς για διακίνηση των φαρμάκων μόνο μέσω των φαρμακείων.

Για εμμονή του υπουργείου Ανάπτυξης να αγνοεί το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά το εξής:

“Αναρωτιόμαστε αν το υπουργείο Ανάπτυξης είναι κράτος εν κράτει, εάν δικαιούται να αγνοεί το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και τον κατ΄ εξοχήν επιστημονικό κρατικό φορέα που είναι ο ΕΟΦ (…) τα έωλα επιχειρήματα για το δήθεν συμφέρον του καταναλωτή καταρρίπτονται από την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ που επικαλείται ως Ευαγγέλιο αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα που έχουν ζήσει όσοι Έλληνες έτυχε να προμηθευτούν φάρμακα στο εξωτερικό”.

Τέλος, τονίζεται ότι “τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται και στον χώρο της βιομηχανίας και στον χώρο των σούπερ μάρκετ προσπαθούν να κάνουν τις τελευταίες ‘αρπαχτές’ λίγο πριν μας εγκαταλείψει η τρόϊκα μέσω της οποίας –και εναλλακτικά μέσω του ΟΟΣΑ- προωθούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα

Πιθανότατα σημερα, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις για το θέμα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Βασίλης Οικονόμου έπαυσε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου – Εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος και trafficking

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασίλη Οικονόμου παύθηκε από τα καθήκοντά του, καθώς το όνομά του…

1 hour ago

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που προσφέρεται με…

1 hour ago

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Μάλεμε, στα Χανιά. Σύμφωνα…

2 hours ago

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ,…

2 hours ago

Επίθεση με αλυσοπρίονο: Σκηνές θρίλερ περιέγραψε στη δίκη ο δικαστικός επιμελητής

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Αυτόφωρο Μονομελές…

2 hours ago

Sex Roulette: Ανησυχία από τo νέο challenge στο ΤikTok – Ανήλικοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυες

Νέα επικίνδυνη μόδα εμφανίστηκε στο TikTok προκαλώντας πονοκέφαλο σε γονείς και υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, μιας και…

2 hours ago

This website uses cookies.