ΚΟΣΜΟΣ

1 στους 8 έμπλεξε: Το επίμονο σύμπτωμα του covid που δείχνει πως «δεν είναι απλά μια γριπούλα»

Τρία ολόκληρα χρόνια. Είναι φοβερό- ή, μάλλον, τρομακτικό: το 2020 ο πλανήτης σταμάτησε, σχεδόν κυριολεκτικά, να γυρνάει, καθώς η πανδημία έκανε την αποκρουστική της εμφάνιση και έβαλε στον γύψο την καθημερινότητα σύσσωμου του πλανήτη.

Έκτοτε κύλησε πάρα πολύ νερό στο… ιικό αυλάκι. Δυστυχώς, στο μεσοδιάστημα μετρήσαμε (και συνεχίζουμε να μετράμε, με τον αριθμό ν’ ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο) σχεδόν 7.000.000 νεκρούς παγκοσμίως, ένα νούμερο που προκαλεί απτή φρίκη, όσο χοντρόπετσοι κι αν έχουμε γίνει στο μεσοδιάστημα «χάρη» στην γνωστή, απηνή προσαρμοστικότητα του ανθρώπου.

Όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, από την 1η μέρα του ολοκληρωτικού “closed” έως και σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην: πλέον δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο αυστηρά μέτρα (τη εξαιρέσει της Κίνας, που ανά περιόδους εφαρμόζει στρατηγικές Zero-Covid) και οι υπάρχουσες μεταλλάξεις δεν μπορούν επ’ ουδενί να «συγκριθούν» με την Άλφα και την Δέλτα, οι οποίες ήταν πολύ πιο σοβαρές και επηρέαζαν σημαντικά το αναπνευστικό.

Επομένως, ναι: κανείς εχέφρων άνθρωπος δε θα πει πως η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή με τον Μάρτη του 2020.

Ωστόσο, κανείς εχέφρων άνθρωπος δε θα έπρεπε να λέει το ευρέως διαδεδομένο- και, ως ένα βαθμό, εγκληματικό- «Έλα μωρέ, μια γριπούλα είναι ο κορωνοϊός».

Γιατί, ξέρετε, δεν είναι. Τα όσα είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, απλά επιβεβαιώνουν του ηλεκτρονικού λόγου το αληθές: περίπου ένας στους 8 νοσήσαντες από κορονοϊό θα εμφανίσει σύνδρομο long covid, ενώ μέχρι στιγμής πάνω από 200 συμπτώματα έχουν αναφερθεί ότι συνδέονται με αυτό.

Η καθηγήτρια αναλύει τα ευρήματα της έρευνας που έχει γίνει, λέγοντας πως αν και η Όμικρον (και οι υποπαραλλαγές της) είναι σαφέστατα πιο ήπια εν συγκρίσει με τις προηγούμενες, τα Post Covid και Long Covid συμπτώματα δε μειώνονται, αλλά παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

«Φαίνεται ότι τελευταία δεν έχουμε τόσο πολύ νόσο από το αναπνευστικό, όπως στην πρώτη φάση που ήταν πιο συχνός ο υπολειμματικός βήχας και η δύσπνοια. Τώρα έχουμε αρκετή νόσο που απασχολεί περισσότερο με τις διαταραχές στον ύπνο, τα νευρογνωσιακά, τις κεφαλαλγίες, την αδυναμία, την αδυναμία ένταξης στην καθημερινότητα, τριχόπτωση κλπ.

Είναι προβλήματα που απασχολούν πάρα πολύ τον κόσμο και δεδομένου ότι τώρα πια με την μεταδοτικότητα των τελευταίων παραλλαγών που έχει μολυνθεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, η ροή προς το Long Covid Ιατρείο είναι συνεχής. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 επισκέψεις ασθενών, που αναλογούν περίπου τρεις επισκέψεις κατά άτομο».

Σίγουρα μας απασχολεί η μακροχρόνια δράση του ιού στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αυτό έδειξαν αμερικανικές μελέτες από πέρσι. Είναι ένα καμπανάκι κινδύνου, γιατί ακόμα κι αν δεν εμφανίσει κάποιος σύμπτωμα long covid, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που νόσησαν, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στο καρδιαγγειακό. Δηλαδή, αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο, θρομβοεμβολικά επεισόδια, αγγειακά εγκεφαλικά. Άρα θα είμαστε σε μία αυξημένη εγρήγορση, με μακροχρόνια παρακολούθηση», αναφέρει σχετικά η κ. Πουλάκου.

Το γεγονός πως 2000 ασθενείς έχουν ταλαιπωρηθεί από επίμονα συμπτώματα και η εκπεφρασμένη βεβαιότητα πως 1 στους 8 θ’ αντιμετωπίσει προβλήματα long covid δεν είναι απλά καμπανάκι κινδύνου, αλλά κανονικός κόκκινος συναγερμός.

Μάλιστα αναφέρεται από πάρα πολύ κόσμο- και συμφωνούν και οι επιστήμονες σ’ αυτό- πως η κούραση και το γεγονός πως αρκετοί δείχνουν να μην έχουν ενέργεια αρκετό καιρό μετά τη νόσηση είναι κάτι που μαρτυρά, περισσότερο από κάθε τι άλλο, long covid.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν μιλάμε για «μακρύ κορωνοϊό» αναφερόμαστε στο διάστημα μετά τους τρεις μήνες, όταν τα συμπτώματα είτε δεν υποχωρούν τελείως είτε επανεμφανίζονται ανά τακτά διαστήματα.

Γι’ αυτό- κι επειδή με τον πανικό έχουμε, ως menshouse, χωρίσει προ πολλού τα τσανάκια μας- καλό θα ήταν όποιος νοσεί, μετά από ένα τρίμηνο να κάνει τις απαραίτητες βιοχημικές εξετάσεις και να επισκεφτεί έναν καρδιολόγο, για να βεβαιωθεί πως όλα βαίνουν καλώς.

Γιατί;

Πολύ απλά γιατί ο covid δεν είναι γρίπη. Κι ας επιμένει η συντριπτική πλειονότητα πως αυτό ακριβώς είναι και τίποτα παραπάνω…

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…

12 hours ago

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η OpenAI κινείται για να γίνει κερδοσκοπική εταιρεία

Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…

12 hours ago

Αναβολή της “Νύχτας των Ευχών” στον Δήμο Κισσάμου λόγω καιρού

Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…

12 hours ago

3 μέρες έμεινε η σωρός ναυγού στη Γαύδο λόγω κακοκαιρίας

Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…

12 hours ago

Λήξη διαμαρτυρίας κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1» στα Χανιά

Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…

12 hours ago

60 κρατούμενοι στις φυλακές Αγυιάς αρνούνται να μπουν στα κελιά τους – Δίπλα τους μερίδα των σωφρωνιστικών υπαλλήλων

Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…

13 hours ago

This website uses cookies.