10 προτάσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας για τον πενταετή σχεδιασμό του Δήμου Χανίων
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Χανίων και καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις για τον πενταετή σχεδιασμό του Δήμου:
Φροντίδα για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων: Η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων περιήλθε στο Δήμο μετά από πολύχρονη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα και χιλιάδων πολιτών. Δεν πρέπει να μείνει στο έλεος του καθενός που θέλει να αυθαιρετήσει, πρέπει να αποκλειστεί η πρόσβαση ΙΧ στις ακτές και το δάσος, να επισκευαστούν οι παλιές Παιδικές Εξοχές και να λειτουργήσει εκεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές των Χανίων αλλά και άλλων περιοχών που επισκέπτονται τα Χανιά.
Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη Αγιάς: Η λίμνη της Αγιάς είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Κρήτης που προστατεύεται από την ελληνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία κι εντάσσεται στο Δίκτυο NATURA 2000 για την προστασία των ευρωπαϊκών οικοτόπων. Η προστασία της μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, υπηρεσιών, οικολογικών οργανώσεων και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Όλοι αυτοί πρέπει να συμμετέχουν σε ένα Φορέα Διαχείρισης (ανάμεσά τους και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, η οποία έχει αναδείξει την αξία του υγροτόπου ήδη από το 1994 κι οργανώνει κάθε χρόνο εκεί τη Γιορτή των Πουλιών).
Χρηματοδότηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων: Ο Δήμος αλλά και οργανισμοί όπως η ΔΕΔΙΣΑ πρέπει να ενισχύσουν και να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων, αξιοποιώντας κονδύλια για την ενημέρωση των πολιτών.
Δημιουργία Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης: Σε κάθε Δημοτική Ενότητα σε μεγάλους χώρους μπορούν να λειτουργήσουν Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης, όπου οι πολίτες να μπορούν να αφήνουν αντικείμενα που δε χρειάζονται πια (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ), τα οποία μπορεί να τα παίρνουν στη συνέχεια όσοι τα χρειάζονται. Λειτουργεί το σύστημα αυτό σε άλλες χώρες, μειώνοντας τα σκουπίδια και δίνοντας δουλειά σε πολλούς ανθρώπους.
Δημιουργία σε κάθε γειτονιά δημοτικών λαχανόκηπων: Η λειτουργία δημοτικών λαχανόκηπων σε κάθε γειτονιά για κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής θα αξιοποιούσε άδειους δημόσιους χώρους και θα έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους μιας περιοχής να δημιουργήσουν ένα μικρό λαχανόκηπο, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν με λεωφορείο ή ΙΧ, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει τους φτωχότερους.
Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια: Οι εφαρμογές ΑΠΕ στα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια θα ήταν όχι μόνο υπέρ του περιβάλλοντος και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Θα εξοικονομούσε παράλληλα πολύτιμους φυσικούς πόρους και χρήματα.
Δημιουργία Ξενώνα αστέγων και Δημοτικού Εστιατορίου: Η μεγάλη οικονομική κρίση επιβάλλει ο Δήμος να παίξει πιο ενεργό ρόλο και να φροντίσει για την δημιουργία ξενώνα αστέγων και δημοτικού εστιατορίου αξιοποιώντας δημόσια κτήρια και στηρίζοντας με τις κοινωνικές του υπηρεσίες όσους έχουν ανάγκη.
Επισκευή και αξιοποίηση των παλιών δημόσιων κτηρίων: Ο Δήμος πρέπει να συνεργαστεί και με άλλους δημόσιους φορείς όπως το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ για να αξιοποιηθούν άδεια δημόσια κτήρια (παλιά Πρυτανεία, σπίτι Ελένης Φραντζεσκάκη, παλιό ΙΚΑ, Νεώρια, παλιό Δημαρχείο κοκ) για τις ανάγκες του δημοσίου όπως η λειτουργία Φοιτητικών Εστιών (π.χ. Παλιό Ψυχιατρείο) .
Δημιουργία χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης, στήριξη μέσων μαζικής μεταφοράς (μίνι λεωφορεία) και ποδηλάτων (δημιουργία ποδηλατοδρόμων):Το οξύ κυκλοφοριακό μπορεί να λυθεί με αλλαγή νοοτροπίας (που περνά μέσα και από ενίσχυση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία) και με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης, παράλληλα με την πύκνωση των μέσων μαζικής μεταφοράς (καθιέρωση μίνι λεωφορείων) και τη στήριξη του ποδηλάτου με ποδηλατόδρομους.
Φροντίδα για τα αδέσποτα σύμφωνα με τις προτάσεις των φιλοζωικών σωματείων.
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.