14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

100 Χρόνια Ιατρικός Σύλλογος Χανίων: Σημαντική ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων, την Υπογεννητικότητα και το Περιβάλλον

Ημερομηνία:

Συμπληρώνοντας φέτος 100 χρόνια λειτουργίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων συνεχίζει να υπηρετεί την υγεία και το κοινό καλό. Στο πλαίσιο των εορτασμών για την ιστορική αυτή επέτειο, το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με κεντρικό θέμα ζητήματα υγείας που παράλληλα αποτελούν και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η δωρεά οργάνων, η υπογεννητικότητα, οι επιπτώσεις της ρύπανσης στη ζωή του ανθρώπου και η σχέση ανάμεσα σε υγιείς πόλεις και υγιή σώματα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων:

  • Η κα. Ελένη Παπαδάκη, Κοσμήτορας Ιατρικής, που παρουσίασε τη σημασία της δωρεάς οργάνων.
  • Ο κ. Γιάννης Παλλήκαρης, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, γνωστός για την ερευνητική του δουλειά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
  • Ο κ. Σπύρος Βερναδάκης, χειρουργός μεταμοσχεύσεων, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της κουλτούρας δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.

Παράλληλα, από το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχαν η κα. Έλια Ψυλλάκη, καθηγήτρια Χημικών Μηχανικών, που ανέπτυξε τις επιπτώσεις της ρύπανσης των νερών και τις μεθόδους πρόληψης, και η κα. Δέσποινα Δημέλη, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, που παρουσίασε προτάσεις για τη δημιουργία υγιών αστικών τοπίων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, κ. Αντώνης Κρασουδάκης, επισήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης του κοινού σε θέματα όπως η δωρεά οργάνων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα δωρεών, παρόλο που υπάρχει σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

«Χρειαζόμαστε υγιές περιβάλλον για να διατηρούμε υγιή σώματα και να μπορούμε να προσφέρουμε ζωή μέσα από τη δωρεά οργάνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα της δωρεάς οργάνων

Ο κ. Κρασουδάκης συνεχάρη τις οικογένειες δύο δωρητών από τα Χανιά, οι οποίοι, μέσα στον πόνο τους, δώρισαν όργανα αγαπημένων τους προσώπων, σώζοντας ανθρώπινες ζωές. «Το σώμα μας είναι δικό μας, αλλά ανήκει και στην ανθρωπότητα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η δωρεά οργάνων είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης που πρέπει να καλλιεργηθεί περισσότερο.

Οι Εξελίξεις στις Μεταμοσχεύσεις Κερατοειδούς από τον Καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη

Ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, διακεκριμένος οφθαλμίατρος και πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, ήταν προσκεκλημένος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Σε δηλώσεις του, παρουσίασε τις εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ιστών και ανέδειξε τον ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση σύγχρονων πρακτικών.

Ο κ. Παλλήκαρης ξεκίνησε τις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ αναφερόμενος στην ιστορική συμβολή των Χανίων στις μεταμοσχεύσεις ματιών, σημειώνοντας: «Από τα Χανιά ξεκίνησαν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις ματιού το 1985-86, όταν ήμουν στο Νοσοκομείο Χανίων. Ο οφθαλμίατρος στα Χανιά έχει μια μεγάλη ιστορία, με πιο διάσημο εκπρόσωπο τον Αναγνωστάκη, Χανιώτη καθηγητή Οφθαλμολογίας που διέπρεψε στο Παρίσι και το Πανεπιστήμιο Αθηνών πριν από 100 χρόνια».

Συνεχίζοντας, εξήγησε τη ριζική αλλαγή που έφερε η τεχνολογία στις τεχνικές μεταμόσχευσης, ειδικά μετά την είσοδο των λέιζερ: «Μέχρι το 1984, η μεταμόσχευση γινόταν με ολική αφαίρεση του κερατοειδούς και ράμματα. Σήμερα, χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές, μπορούμε να κάνουμε μεταμοσχεύσεις κυττάρων ή μέρους του κερατοειδούς, με μεγαλύτερη ακρίβεια και υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας».

Επίσης, τόνισε τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως τα υποκατάστατα ιστών: «Σήμερα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τεχνητούς ιστούς, ενσωματώνοντας κύτταρα σε αυτούς, και να προχωρήσουμε σε μεταμοσχεύσεις χωρίς την ανάγκη μοσχευμάτων από δότες».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Παλλήκαρης έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα: «Η δωρεά οργάνων είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο κερατοειδής είναι απλώς ένα κομμάτι ιστού, που αν αφαιρεθεί από έναν πτωματικό δότη, δεν σημαίνει τίποτα για εκείνον, αλλά μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου άλλου».

Ελένη Παπαδάκη: Οι Μεταμοσχεύσεις και η Αξιοποίηση του Ομφαλικού Αίματος

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Ελένη Παπαδάκη, πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τις σύγχρονες εφαρμογές του ομφαλικού αίματος.

Σε δηλώσεις της πριν από την ομιλία, η κ. Παπαδάκη τόνισε τη σημασία του ομφαλικού αίματος ως πηγή αιμοποιητικών κυττάρων για ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, ενώ επισήμανε τη συνεχή βελτίωση της χώρας στον αριθμό δοτών:

«Η χώρα μας βελτιώνεται, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά. Ειδικά ο πληθυσμός της Κρήτης, λόγω της γενετικής του ποικιλομορφίας, δεν εκπροσωπείται επαρκώς στις ευρωπαϊκές δεξαμενές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τους ασθενείς μας».

Η κ. Παπαδάκη αναφέρθηκε επίσης στις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλικού αίματος, επισημαίνοντας την παραπληροφόρηση που επικρατεί:

«Το 90% των μονάδων που φυλάσσονται σε ιδιωτικές τράπεζες δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε μεταμοσχεύσεις. Ελλιπείς μονάδες δεν μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς, καθώς απαιτείται επαρκής αριθμός κυττάρων».

Αναλύοντας τις ερευνητικές δραστηριότητες, η κ. Παπαδάκη παρουσίασε καινοτόμες εφαρμογές του ομφαλικού αίματος, πέρα από τη χρήση του στις μεταμοσχεύσεις:

«Σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χρησιμοποιούμε μονάδες που κρίνονται ακατάλληλες για αιματολογικούς ασθενείς, για τη θεραπεία διαβητικών ελκών. Πρόκειται για μια συγκριτική μελέτη, όπου εξετάζουμε τη χρήση ομφαλικού αίματος σε σύγκριση με το αυτόλογο πλάσμα του ασθενούς».

Η κ. Παπαδάκη παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη μελέτη:

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η επούλωση είναι αν όχι συγκρίσιμη, συχνά καλύτερη, με τη χρήση ομφαλικού αίματος. Η δουλειά αυτή έχει ήδη βραβευθεί».

Επιπλέον, ανέφερε τη χρήση του ομφαλικού αίματος σε οφθαλμικές εφαρμογές, όπως σταγόνες για τη θεραπεία εγκαυμάτων κερατοειδούς, παραθέτοντας δημοσιευμένα δεδομένα από διεθνείς μελέτες.

Η Έλια Ψυλλάκη για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία: “Χρειάζεται δράση από όλους”

Η Κοσμήτορας της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Έλια Ψυλλάκη, μίλησε στην ημερίδα που διοργανώθηκε για τα 100 χρόνια του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, εστιάζοντας στις σοβαρές επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία και την ανάγκη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπισή της.

Σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ πριν από την ομιλία της, η κ. Ψυλλάκη εξέφρασε τη χαρά της για τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του Συλλόγου:

«Με πολύ μεγάλη χαρά είδα αυτή τη γεφύρωση που έγινε μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Και οι δύο δίνουμε καθημερινά μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Σίγουρα ο Ιατρικός Σύλλογος είναι στην πρώτη γραμμή και έχει όλων την εκτίμηση».

Η κ. Ψυλλάκη αναφέρθηκε στην ομιλία της που επικεντρώθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η ρύπανση στην υγεία, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι πολυσύνθετα και απαιτούν διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπισή τους:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύπλοκα, οι προκλήσεις πολύ μεγάλες. Γίνεται καθημερινά μια μάχη από όλες τις ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως. Εμείς κοιτάμε τη ρύπανση η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων».

Τόνισε επίσης την ανάγκη ευαισθητοποίησης και συμμετοχής όλων:

«Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που απαιτούν συνέργειες μεταξύ διεθνών ερευνητικών ομάδων. Ίσως κάποια από αυτά να μην μπορούμε να τα λύσουμε άμεσα. Για αυτό χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων μας. Είμαστε όλοι μέσα στο ίδιο καράβι και υπάρχει μόνο ένα καράβι».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ