Categories: ΤΟΠΙΚΑ

12ο Αντιπολεμικό Διήμερο

Με μεγάλη επιτυχία και φέτος πραγματοποιήθηκε το «12ο Αντιπολεμικό Διήμερο» που όπως κάθε χρόνο διοργανώνει η «Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης». Περισσότεροι από 1100 εργαζόμενοι, νεολαίοι πολίτες των Χανίων την πρώτη ημέρα και 700 τη δεύτερη έδωσαν δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Απριλίου στη Γαλλική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στα πλαίσια της συζήσητης η «Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής» ο Δημήτρης Σαραφιανός μέλος ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπε:
«Αυτή τη στιγμή η   κατεύθυνση που ακολουθείται από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και όλα τα οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα  στη χώρα μας   και αλλού είναι η κατεδάφιση των κατακτήσεων της προηγούμενης περιόδου. Οδηγούν στην ουσία σε ένα «σπιράλ θανάτου» την ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Χρειάζεται μια άλλη   κατεύθυνση , μια διαφορετική πολιτική διέξοδος όπου θα βγούμε από την κρίση προς όφελος των λαικών στρωμάτων»

Ο Αντώνης Δραγανίγος, μέλος Δ.Σ. Συλλ. Εργαζομένων ΜΟΔ  είπε ότι: «  Αν κάτι αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα τόσο από τη γραμμή της τρικομματικής κυβέρνησης  όσο και από τα γεγονότα της Κύπρου, είναι ότι η λογικη της επαναδιαπραγμάτευσης  εντός του ευρώ και της Ε.Ε. σε λίγο θα φαντάζει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Δεν υπάρχει τέτοιος δρόμος. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο δρόμοι που θα πρέπει να μπουν καθαρά  και διλημματικά μπροστά στον λαό ώστε να μπορέσει να επιλέξει. Είτε ο δρόμος της αποτίναξης των μνημονίων, της διαγραφής του χρέους, της μονομερους καταγγελίας των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων, της εξόδου από την Ε.Ε. και το ευρώ.  Ο  δρόμος της σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους δανειστές είτε η υποταγή σε αυτούς. Σήμερα δεν υπάρχει ο δρόμος του κοινωνικού συμβολαίου και ενός κοινωνικού συμβιβασμού στο οποίο το κεφάλαιο θα μας αφήσει κάτι».

Η Φλώρα Παπαδέδε γραμματέας επιστημονικού προσωπικού ΔΕΗ αναφέρθηκε στο θέμα των κρατικοποιήσεων:«   Χρησιμοποιούν τον όρο αποκρατικοποιήσεις γιατί στο μυαλό του κόσμου το κράτος έχει συνδεθεί με όλα αυτά που τραβάνε οι πολίτες από τη γραφειοκρατία, τα σκάνδαλα κ.λπ. ενώ συγχρόνως ακούγεται καλύτερα από τον όρο ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα που υφίσταται στην πραγματικότητα. Προφανώς κανένας δεν υπερασπίζεται μια κατάσταση που ταλαιπωρεί τον κόσμο, ούτε ένα κράτος που τόσα χρόνια εξέθρεφε τέτοια φαινόμενα και η λειτουργία του ήταν να το απομυζούν οι εκάστοτε προμηθευτές, Ζίμενς κ.λπ. Το περιβάλλον απειλείται από τις αποκρατικοποιήσεις  όπως κάθε πράγμα αναγκαίο στον άνθρωπο όταν μπαίνει μπροστά το κριτήριο του κέρδους».

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Στα πλαίσια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν εμφανίσεις την πρώτη ημέρα από από
Μαθητικά-φοιτητικά συγκροτήματα, τους
HE-JAZZ COLLECTIVE, τους ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (TNT – Bayman) και τους IMAM BAILDI.

Τη Δεύτερη ημέρα εμφανίσθηκαν οι WEDDING SINGERS και το ΤΡΙΦΩΝΟ.

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ λειτουργεί συνειδητά χωρίς την επιλογή χορηγών ή άλλων οικονομικών ενισχύσεων εκτός από τα ίδια τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και τη δική σας συνεισφορά, ώστε να παραμένουμε οικονομικά ανεξάρτητοι και μακριά από την εμπορευματοποίηση, προσπαθώντας ταυτόχρονα η οικονομική ενίσχυση που ζητάμε να βρίσκεται όσο το δυνατόν σε χαμηλότερη τιμή για να φέρουμε εις πέρας το φεστιβάλ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή…

27 mins ago

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου του Ιωάννη Κονδυλάκη «Ο Πατούχας», την…

28 mins ago

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου μέσω των μετρήσεων…

29 mins ago

BBC: Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα, οδηγώντας τους στον θάνατο

Ως υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών “δείχνει” το Λιμενικό Σώμα το BBC,…

53 mins ago

Η δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς της Κρήτης, επανέρχεται στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Επαναφέρει στη Βουλή την ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για τη βιωσιμότητα κατασκευής ενός μέσου σταθερής…

1 hour ago

Σ. Βαλυράκης: Αναβολή της δίκης για την δολοφονία του

Αναβολή για τις 20 Ιανουαρίου του 2025 έλαβε η υπόθεση ανθρωποκτονίας του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, η…

1 hour ago

This website uses cookies.