16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με τον ΚΡΗΤΗ FM 101,5, τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης

Ημερομηνία:

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2024 σήμερα, για το μέσο ενημέρωσης που έφερε τεχνολογική επανάσταση καθώς αποτέλεσε το πρώτο ηλεκτρονικό μέσο μαζικής επικοινωνίας. Σήμερα είναι μια μέρα που ίσως όλοι θα έπρεπε να αναρωτηθούμε, πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτόν τον μικρό δέκτη, χωρίς τα ερτζιανά (ραδιοφωνικά) κύματα. Το ραδιόφωνο μπορεί να θεωρείται «απρόσωπο» αλλά η φωνή, η χροιά κρατάει καθηλωμένη τη «βελόνα» του ραδιοφώνου στη συχνότητα των ανθρώπων.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Η ιστορία του ραδιοφώνου

«Πατέρας» του ραδιοφώνου είναι ο Αλεξάντερ Ποπόφ όπου το 1895 κατόρθωσε κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Ρέτζιναλντ Φέσεντεν) και του Λη ντε Φόρεστ αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας.

Γύρω στα 1873 ο Μάξγουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο. Το 1883 ο Χερτς (Hertz) επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα.

Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 στη Νέα Υόρκη όταν ο Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Αργότερα ήρθε ο ντε Φορέ για να εφεύρει την ηλεκτρονική λυχνία, η οποία ήταν η μόνη «μορφή» ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια.

Η ιστορία του ραδιοφώνου στην Κρήτη και στα Χανιά

Σε επίπεδο Κρήτης και πριν την “γέννηση” της ιδιωτικής ραδιοφωνίας το 1988, υπήρχαν νόμιμοι τρείς ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηρακλείου που δημιούργησε η Χούντα και ανήκε στη τότε ΥΕΝΕΔ και ο ραδιοφωνικός σταθμός Χανίων που ανήκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Ε.Ι.Ρ.Τ. που εξέπεμπε από το 1949 με τα θεμέλιά του να έχουν μπει από έναν ερασιτέχνη, τον Βασίλη Δασκαλάκη!

Επίσης λειτουργούσαν τοπικά στο Ηράκλειο ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αμερικανών στη βάση Γουρνών.

Στα Χανιά τις επόμενες δεκαετίες πέραν των κρατικών (ΕΡΑ Χανίων και αργότερα πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα) ξεπήδησαν στα μεσαία και πολλοί “πειρατικοί” σταθμοί με ερασιτέχνες που έπαιζαν κυρίως καψουροτράγουδα με αφιερώσεις.

Λίγο πριν την έναρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας εμφανίστηκαν πειρατικά ραδιοφωνικοί σταθμοί και στα fm.

"google ad"

Η έναρξη των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών στην Κρήτη

To 1987 υπήρξε σημείο καμπής αφού ξεκίνησε η εποχή της ιδιωτικής ραδιοφωνίας

Ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός που άνοιξε στα Χανιά ήταν ο Χανιά 88,8 FM που στηριζόταν από το ΚΚΕ με επικεφαλή τον Γιάννη Κοτσώνη. Ακολούθως, ο πρώτος σταθμός της ελεύθερης ραδιοφωνίας που άνοιξε με άδεια στην Κρήτη ήταν ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5 στα Χανιά στις 23 Ιούλη του 1989. Στο σταθμό αυτό εντάχθηκε άμεσα ο Γιάννης Κοτσώνης, δίνοντας έτσι μία συνέχεια στο ελεύθερο ραδιόφωνο.

Πέραν του ιδρυτή του σταθμού Νίκου Αγγελάκη, από τα πρώτα χρόνια της πορείας του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 πέρασαν η Κατερίνα Πολύζου, ο Λαμπης Ταγματαρχης, ο Δημητρης Καμπουρακης, o Αντρέας Γερακάκης, η Μαρία Γαραντωνακη, η Μαρία Χαραλαμπάκη, ο Παντελής Χουλάκης, ο Στράτος Ευταξίας και η Ελένη Γιακουμάκη και πολλοί άλλοι που συντέλεσαν ώστε ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5 να είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης για τους Χανιώτες.

Ο πιο αγαπητός παραγωγός από αυτή τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου στα Χανιά αλλά και του KPHTH FM 101,5 ήταν αναντίρρητα ο Φίλιππας Μαργαρίτης.

Ο Φίλιππας Μαργαρίτης ήταν ένας εξαιρετικά χαρισματικός νέος άνθρωπος. Παρουσίαζε το παιχνίδι “ΝΑΙ ή ΟΧΙ” αλλά και την “ΚΡΕΜΑΛΑ;” που καθήλωνε τους Χανιώτες κάθε μέρα το μεσημέρι όταν και εξέπεμπε.

Σημαντικός ήταν και ο ρόλος του Παναγιώτη Φραγγεδάκη ο οποίος ως υπεύθυνος του μουσικού και ψυχαγωγικού τμήματος του ραδιοφωνικού σταθμού αλλά και ως παραγωγός, κατόρθωσε να συντονίσει μία ομάδα με πολύ μεγάλο ταλέντο και να συντελέσει και αυτός στην επιτυχία του KPHTH FM 101,5.

Τρεις μήνες μετά ακολούθησε το Ράδιο Κρήτη 101,5 στο Ηράκλειο. Ο “Χανιά 100”, άλλος ένας σταθμός με ιστορία στα Χανιά ξεκίνησε να λειτουργεί κάποιους μήνες μετά. Ενώ τα επόμενα χρόνια ξεπήδησαν και άλλα ραδιόφωνα όπως ο TOP FM στους 105, ο Seven Sky στους 98,5 και ο Venus στους 91 στα FM.

Tη δικιά του ιστορία έγραψε και ο Baby Fm, το αδελφάκι του KΡΗΤΗ FM, o οποίος από τη συχνότητα των 101,85 εξέπεμπε κυρίως πρόγραμμα με ξένη μουσική με μερικούς από τους πιο γνωστούς  μουσικούς παραγωγούς ξένης μουσικής, όπως ο Γιώργος Βλαζάκης, ο Ζοζέφ Μπασελιέ αλλά και ο Κώστας Σπανάκης και ο Μανώλης Χανιώτης (ψευδώνυμο), ο Γιάννης Κοτσώνης αλλά και ο Νίκος Αθηναίου είναι μερικά από τα ονόματα που πέρασαν από τα πλατό του σταθμού.

O KPHTH FM 101,5 αποτελεί σήμερα τον πιο ιστορικό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης αφού συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία του για 35 ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...