Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων γιορτάζει 130 χρόνια ιστορίας

130 χρόνια από την ίδρυσή του ο  παλαιότερος δικηγορικός σύλλογος της Κρήτης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει εκδήλωση εορτασμού την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ που θα περιλαμβάνει αρχειακό υλικό με φωτογραφίες και έγγραφα από την πορεία των 130 χρόνων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Το υλικό παραχωρήθηκε από τα προσωπικά αρχεία μελών του ΔΣΧ αλλά και από ιδιώτες και φορείς των Χανίων και θα μας ταξιδέψει από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Συλλόγου έως το σήμερα.

Περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με προσωπικές μαρτυρίες δικηγόρων που έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στον χώρο και χαρακτηρίζονται για το ήθος και την αγωνιστικότητά τους.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι στο φουαγιέ της αίθουσας θα λειτουργεί έκθεση αντικειμένων από τις αρχές του αιώνα.

Η μακρά ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ιδρύθηκε το 1884,πρώτος Δικηγορικός Σύλλογος της Κρήτης και από τους πρώτους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδος.

Την περίοδο αυτή στην Κρήτη, ύστερα από το «Μεγάλο Σηκωμό» του 1866 που υποχρέωσε την Υψηλή Πύλη να παραχωρήσει τον «Οργανικό Νόμο» και την Επανάσταση του 1878 που την ανάγκασε να τον εφαρμόσει υπογράφοντας την «Σύμβαση της Χαλέπας»,  επικρατεί μια μορφή Ημιαυτονομίας κάτω από την τουρκική εξουσία. Το νησί μας αποτελεί βιλαέτι με χριστιανό Γενικό Διοικητή, με επίσημη γλώσσα την ελληνική, λειτουργούν Διοικητικά Συμβούλια, Μικτά Δικαστήρια, Δημογεροντίες, Ιεροδικεία. Η Γενική Συνέλευση συγκροτείται από 49 Χριστιανούς και 31 μουσουλμάνους. Και η δικαστική εξουσία, όπως διακηρύσσεται, είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.

Ήδη έχει συμπληρωθεί η δικαστική οργάνωση του νησιού με την ψήφιση του «Οργανισμού των Δικαστηρίων», της «Πολιτικής Δικονομίας», της «Ειδικής Δικονομίας επί των Οικογενειακών και Κληρονομικών Δικαιωμάτων των Χριστιανών της Κρήτης πολιτών» και του Νόμου «περί υποθηκών» του 1880, καθώς και με μεταγενέστερους ειδικούς νόμους. Έχουν ιδρυθεί Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία, Εμποροδικεία, Πταισματοδικεία, Πλημμελειοδικεία, το Εφετείο και το Κακουργοδικείο.

Οι πρώτες διατάξεις για τους δικηγόρους της Κρήτης περιλαμβάνονται στα άρθρα 82-98 του Οργανισμού των Δικαστηρίων. Οι διάδικοι έχουν δικαίωμα να παρίστανται στα Δικαστήρια αυτοπροσώπως, ή με αντιπρόσωπο, ή με δικηγόρο. Οι δικηγόροι είναι δημόσιοι λειτουργοί και διορίζονται από το γενικό Διοικητή με πρόταση του Εισαγγελέα, σε περιορισμένο αριθμό για κάθε Δικαστήριο. Οφείλουν δε να συνηγορούν υπέρ παντός διαδίκου και να υπερασπίζονται τα συμφέροντά του. Σχετικές διατάξεις για τους δικηγόρους περιέλαβαν και τα άρθρα 33 «περί διαδίκων» και 41 «περί δικογράφων» της Πολιτικής Δικονομίας. Με βάση αυτές τις διατάξεις δόθηκε η άδεια του δικηγόρου, τον Ιανουάριο του 1881, στους πρώτους δικηγόρους της Κρήτης.

Πριν από 124 χρόνια η πόλη των Χανίων, κτισμένη από τους βενετούς στη θέση της αρχαίας Κυδωνίας, ήταν η πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης επαρχίας της τουρκικής αυτοκρατορίας της Κρήτης. Ασφαλισμένη με τείχη απ’τη μεριά της ξηράς, περιλάμβανε τη συνοικία Καστελλιού, πάνω απ’το λιμάνι με τα νεώρια, χωρισμένη μεεσωτερικό τείχος, τις χριστιανικές συνοικίες του Τοπανά και των Αγίων Αναργύρων, την ισραηλήτικη «Ομβριακή» και τη μουσουλμανική «Σπλάντζια». Δύο χιλιόμετρα ανατολικά είναι το προάστιο της Χαλέπας με καινούργια οικοδομήματα, όπου μεταφέρονται οι προξενικοί υπάλληλοι, οι πλόυσιοι έμποροι και τα μέλη της μικρής Ευρωπαϊκής παροικίας. Νότια της πολιτείας ο χανιώτικος κάμπος ολοπράσινος, με τα χωριά Μουρνιές και Περιβόλια, κρυμμένα μέσα στις ελιές και τις πορτοκαλιές. Πιο πέρα τα ηρωϊκά Μπουτσουνάρια, η Πνύκα της Κρήτης, που κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια τους μαζεύονται οι κρητικοί με τα όπλα και τους αρχηγούς τους ν’αποφασίσουν για τη λευτεριά τους.

Η απογραφή του 1880 έδωσε συνολικό αριθμό της Κρήτης 279.165 κατοίκους, 141.602 άνδρες και 173.563 γυναίκες. Ειδικότερα η περιοχή των Χανίων, έχει συνολικά 92.360 κατοίκους κι απ’αυτούς 72.324 είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, 18.300 μουσουλμάνοι, 572 ισραηλίτες, 190 καθολικοί, 11 διαμαρτυρόμενοι και 4 αρμένιοι. Η πόλη έχει 13.812 κατοίκους. Ανάμεσά τους και 17 Δικηγόροι.

Στην πόλη αναπτύσσεται μια κοινωνική ζωή. Τα ήθη είναι πολύ αυστηρά και τα έθιμα της φιλοξενίας, του δεσμού του αίματος, της βεντέτας, της παρθενίας, απαραβίαστα. Η οικογένεια είναι μονάδα κοινωνική, οικονομική και πολιτική, με αυστηρή πατριαρχική δομή.

Το νέο πολιτικό σύστημα δημιουργεί μια έντονη πολιτική ζωή. Εκλογές γίνονται συχνά, γιατί δεν εκλέγονται μόνο οι πληρεξούσιοι στη Συνέλευση, αλλά και οι Δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πάρεδροι, οι δημογέροντες, οι επαρχιακοί και τμηματικοί έφοροι, οι δικαστές, κ.λπ. Αντιμέτωπες παρατάξεις είναι οι συντηρητικοί, οι «καραβανάδες», που βολεύονται στις κρατικές θέσεις (οι από καραβάνας ψωμιζόμενοι) και οι προοδευτικοί με τις φιλελεύθερες ιδέες της εποχής οι «ξυπόλυτοι».

Από τα ηγετικά στελέχη των «καραβανάδων» είναι ο δικηγόρος Μίνως Ησυχάκης, ο Ιωάννης Σφακιανάκης, ο Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης. Από τους «ξυπόλυτους» ξεχωρίζει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παντρεμένος με την τρίτη κόρη Κυριάκου Βενιζέλου, ο Αντ. Μιχελιδάκης, οι αδελφοί Φούμη, ο δικηγόρος Χαράλαμπος Πολωγεωργάκης. Με την εύνοια της τουρκικής διοίκησης οι «καραβανάδες», που αποτελούν την άρχουσα τάξη των μεγαλοκτηματιών, κατορθώνουν να κερδίζουν πάντα τις εκλογές. Οι «ξυπόλυτοι», που αντιπροσωπεύουν τις νέες δυνάμεις, εργαζόμενους και επιστήμονες, παραμένουν στην αντιπολίτευση. Ο κομματικός φανατισμός, οδηγεί συχνά σε βιαιότητες, που η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να σταματήσει. Μ’όλο που η κατάσταση δεν συγκρίνεται με την προηγούμενη, η απονομή της δικαιοσύνης δεν έχει βρει ακόμα το ρυθμό της. Ακούγονται πολλά και ο λαός ονομάζει τα δικαστήρια «αδικητήρια».

Γενικά η συναλλακτική και κοινωνική ζωή των Χανίων παρουσιάζει πυκνότητα και ποικιλία εννόμων σχέσεων. Επιπλέον η σειρά των επαναστάσεων, η σχετική αναρχία που επικρατούσε, οι αυθαιρεσίες των οργάνων της Διοικήσεως και οι πολιτικοί ανταγωνισμοί δημιουργούσαν σοβαρές διενέξεις με αποτέλεσμα πολυάριθμα πολιτικά και ποινικά εγκλήματα και συνεπώς δίκες σοβαρού αντικειμένου με διαστάσεις μεγάλης δικανικής μάχης, στις οποίες ο ρόλος των δικηγόρων ήταν σημαντικός.

Ωστόσο προχωρεί και η πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Διανοούμενοι και επιστήμονες, πνευματικά σωματεία, έντυπα και θεατρικές παραστάσεις, αποτελούν νέα στοιχεία στη ζωή της χανιώτικης κοινωνίας. Ο δικηγόρος Παύλος Χαϊδούλης πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει έναν ερασιτεχνικό θίασο από νέους της χριστιανικής και της εβραϊκής κοινότητας. Ανάμεσά τους είναι και ο νεαρός μαθητής τότε, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τρεις τουλάχιστον εφημερίδες κυκλοφορούν στα Χανιά στα 1884. Η επίσημη εφημερίδα Της Γενικής Διοικήσεως «ΚΡΗΤΗ» που δημοσιεύει τα Διατάγματα, τα πρακτικά της Συνελεύσεως και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, η τουρκική «ΙΝΤΙΜΠΑΧ» (ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ) και τα «ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ» με υπέυθυνο και συντάκτη το Δικηγόρο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Σ’ αυτό το κοινωνικό, πολιτικό και νομοθετικό κλίμα, γεννήθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συμβάσεως της Χαλέπας είχε επιτραπεί «η εν τη νήσω σύστασις φιλεκπαιδευτικών συλλόγων, τυπογραφίων και η έκδοσις εφημερίδων συμφώνως τοις κειμένοις Νόμοις του Κράτους». Και από τις εφημερίδες της εποχής μαθαίνομε ότι«οι ενταύθα δικηγόροι και δικηγορούντες απεφάσισαν την σύσταση Δικηγορικού Συλλόγου και επί τούτω εχθές συνελθόντες (17-8-1884) εξέλεξαν τους κυρίους Νικόλαον Παπαδάκην, Σακήρ Εφένδη και Χ. Φανδρίδην προς σύνταξιν καταλλήλου κανονισμού».

Ακολούθως συνήλθαν σε συνεδρίαση τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου στις 14 Οκτωβρίου και κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν«ανεδείχθησαν Πρόεδρος μεν ο Κωνστ. Μητσοτάκης, Αντιπρόεδρος δε ο Νεσήμ εφένδης Φαρφουράκης και Γραμματεύς ο κ. Κωνστ. Φούμης».Ψηφίστηκε δε και το καταστατικό του Συλλόγου σε 12 άρθρα  Σύμφωνα με το άρθρο 1,«Συνίσταται εν Χανίοις Δικηγορικός Σύλλογος σκοπόν έχων να συντελέση το κατά δύναμιν εις την βελτίωσιν της απονομής της δικαιοσύνης και της καταστάσεως των δικηγόρων ή ανεγνωρισμένων δικηγορούντων».

Το 2008 ο Δ.Σ.Χ. αριθμεί 347 Δικηγόρους(132 άνδρες και 214 γυναίκες)και 19 ασκουμένους.

Ο Δ.Σ.Χ. στεγάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο (Grande Maison des Tribunaux de la Canee) και διαθέτει Οργανισμό, Υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, Τράπεζα νομικής πληροφορικής και πλούσια βιβλιοθήκη.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του Δ.Σ.Χ. περιλαμβάνει από το 1984, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του και ρυθμίζει τις σχέσεις τους με τα Δικαστήρια, τους συναδέλφους, τους εντολείς και τους αντιδίκους.

Χάρη σε ένα σύγχρονο Οργανισμό Διαιτησίας του Δ.Σ.Χ., που ισχύει από το 1985, παρέχεται η δυνατότητα ταχείας και ολιγοδάπανης διαιτητικής επίλυσης διαφορών.

Ο Κοινός Λογαριασμός με τις παρακρατήσεις των αμοιβών (στα συμβόλαια 75%, στις απαλλοτριώσεις 100%, στα συναινετικά διαζύγια και στις προσημειώσεις 30% και στις λοιπές παραστάσεις 15%) αποτελεί πρωτοποριακό θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργεί, με το σταθερό μέρισμά του, τις προϋποθέσεις ίσης αφετηρίας για όλους τους συναδέλφους.

Το Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων Χανίων (Λ.Ε.Α.ΔΙ.Χ.) καλύπτει μέρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συναδέλφων και παρέχει «εφάπαξ» κατά την έξοδό τους από τη δικηγορία. Το βοήθημα παιδικού σταθμού ενισχύσει τις μητέρες συναδέλφους. Για τους ασκούμενους δικηγόρους έχει καθιερωθεί ουσιαστική άσκηση εκτός των δικηγορικών γραφείων και στις Γραμματείες των Δικαστηρίων και στο Σύλλογο, καθώς και η εκπόνηση ειδικών σεμιναρίων.

Η συστηματική ενημέρωση, η επαφή και συνεργασία με τους δικαστές και τις άλλες αρχές, η διοργάνωση κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών, αποτελούν καθιερωμένες μορφές δράσεως του Συλλόγου μας.

Στον τομέα της νομικής επιστήμης σπουδαίο επίτευγμα του Δ.Σ.Χ. αποτέλεσε η νομοθέτηση, το 1991, του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου, με έδρα τα Χανιά, για τη μελέτη και έρευνα του δικαίου, που ίσχυσε στον τόπο μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το οποίο λειτούργησε αρχικά ως υπηρεσία του Συλλόγου μας. Ήδη, η έκδοση της επιστημονικής επετηρίδας του Ινστιτούτου ΤΑΛΩΣ, αποτελεί σοβαρή στην ανάπτυξη των κρητολογικών σπουδών. Εξάλλου, η συμμετοχή του Δ.Σ.Χ. στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η ανάθεση της Γενικής Γραμματείας του στον εκάστοτε πρόεδρο του Συλλόγου, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του επιστημονικού αυτού Ιδρύματος.

Αλλά και γενικότερα, η συμμετοχή του Δ.Σ.Χ. σε πάμπολλες επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια η οργάνωση ομιλιών και σεμιναρίων και η συνεργασία του με πολλούς επιστημονικούς φορείς, δικαιώνουν την αναγόρευσή του σε πρώτο επιστημονικό σωματείο του τόπου.

Η δράση όμως του Δ.Σ.Χ. επεκτείνεται στα θέματα της Δικαιοσύνης, στη μαχητική υποστήριξη της Ανεξαρτησίας της και στην απόδοση της ισοτιμίας που δικαιούται ανάμεσα στις συντεταγμένες λειτουργίες του κράτου, στην απάιτηση για την εξύψωση του κύρους των λειτουργών της και στην παραχώρηση των οικονομικών μέσων που χρειάζονται. Σε τοπικό επίπεδο ο Δ.Σ.Χ. αγωνίζεται πάντα για την πλήρωση των κενών θέσεων Δικαστών και Δικαστικών υπαλλήλων και την βελτίωση των κανονισμών λειτουργείας των Δικαστηρίων μας. Για την ανέγερση του νέου Διοικητηρίου, την επέκταση του δικαστικού Μεγάρου και την ανέγερση των Δικαστικών φυλακών, όπως παλαιότερα του Αστυνομικού Μεγάρου, τη σωστή λειτουργεία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Χ. μετέχει στην Ολομέλεια του Ειρηνοδικείου, του Πρωτοδικείου Χανίων, του Εφετείου Κρήτης αλλά και στις Ολομέλειες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών, καταθέτοντας τις προτάσεις του Συλλόγου για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δικαστηρίων μας.

Στα γενικότερα θέματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του ευρύτερου χώρου ο Δ.Σ.Χ. συμβάλει, με την παροχή κάθε δυνατής κοινωνικής προσφοράς στους τροφίμους των φυλακών και στους αδύνατους της περιοχής μας, με την ενίσχυση των πνευματικών οργανώσεων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και το συντονισμό και την προώθηση των σκοπών των πολιτιστικών και των λοιπών φορέων του τόπου.Και πάνω απ’όλα ο Δ.Σ.Χ. αγωνίζεται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Χανίων, της ιστορικής πρωτεύουσας της Κρήτης, για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού και την τόνωση του Συγκρητισμού.

Οι θέσεις του Δ.Σ.Χ. υπέρ της ειρήνης και του ανθρωπισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνεργασία του με διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Green Peace, οι κινήσεις του υπέρ των εθνικών θεμάτων και της προστασίας των ανθρωπίνων και πολιτικών ελευθεριών, όπου γης, η συνεργασία του με την Ύπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε. για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και η αδελφοποίηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρνακας Κύπρου, αποτελούν αξιόλογες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του προοδευτικού κινήματος και των γενικότερων κοινωνικών διεργασιών, που μεταφέρουν τη φωνή των χανιωτών δικηγόρων στα πέρατα του κόσμου.

Και τέλος ο Δ.Σ.Χ. πρωτοπορεί πάντα στις δικηγορικές κινητοποιήσεις για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνική πρόοδο, συνεχίζοντας την μεγάλη αγωνιστική του παράδοση.

Αυτή η μεγάλη παράδοση των 124 χρόνων αγώνων του Δ.Σ.Χ. διαμορφώθηκε ανάμεσα στους εθνικούς αγώνες για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μέσα στην κοινωνική πάλη για τα δικαιώματα του λαού, δίπλα στις γραμμές της Αντίστασης κατά του κατακτητή και της Δικατορίας.

Ο Δ.Σ.Χ. ύστερα από την πρώτη περίοδο δράσης του κατά την περίοδο της Ημιαυτονομίας με κυρίαρχες μορφές τον πρώτο Πρόεδρο Κωστή Μητσοτάκη και τον μετέπειτα Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, πέρασε σε ένα νέο επίπεδο.

Η εποχή της Κρητικής Πολιτείας με την ανασύσταση του Δ.Σ.Χ. το 1903, αποτελεί τη δεύτερη περίοδο δράσης του με την καθοδήγηση του Προέδρου του Γεωργίου Πλουμίδη. Ο Δ.Σ.Χ. πέρα από την Κρήτη αναδεικνύει τότε τους μακεδονομάχους δικηγόρους.

Από το 1914 ο Δ.Σ.Χ, μετά την Ένωση, μπαίνει σε μια νέα φάση της ιστορίας του, με Προέδρους τους Χαράλαμπο Πλουμιδάκη, Γεώργιο Παπαδόπετρο, Ιωσήφ Λεκανίδη, Σπυρίδωνα Αγκυσουλάκη, Εμμανουήλ Ξηρά, Τηλέμαχο Καλαμηκέρη, Νικόλαο Καραβελάκη, Γεώργιο Σαρρή, Αντώνιο Κατζουράκη και Αντώνιο Ανθούση, μέχρι την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή.

Είχαν μεσολαβήσει οι βαλκανικοί και δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, επαναστάσεις και πραξικοπήματα, πολιτειακές μεταβολές, η Μικρασιατική καταστροφή, η όξυνση των προβλημάτων του μεσοπολέμου, το Δημοκρατικό Κίνημα του ’35, η Δικτατορία του ’36 και ο εμφύλιος. Η ανάπτυξη της Κρητικής Νομολογίας και των κρητικών νομικών περιοδικών («Νομική» του Γ. Πλουμίδη το 1901, «Δικαιοσύνη» του Ν. Παπαδάκη το 1911, «Νέα Δικαιοσύνη» του Ι. Χαζιράκη το 1922, «Νομική» του Ευγ. Αρετάκη το 1926, «Επιθεώρηση Κρητικής Νομολογίας» του Κ. Πολιτώφ το 1939), η σύσταση του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Χανίων το 1941, αποτελούν αξιοσημείωτους σταθμούς στην ιστορία του Δ.Σ.Χ. Στην πρώτη γραμμή των γεγονότων τα μέλη του Δ.Σ.Χ. Ο Π.Δ. Πολυχρονίδης στην Γενική Γραμματεία Γενικής Διοικήσεως Κρήτης το 1916, ο Νικόλαος Ζουρίδης στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης το 1916 και αργότερα ο Αριστομένης Μητσοτάκης Υπουργός στην Κυβέρνηση Παπαναστασίου, ο Αντώνης Κατζουράκης Αντιπρόεδρος στην Ε΄ Εθνοσυνέλευση, ο Βαγγέλης Κτιστάκης πρωτεργάτης της Αντιφασιστικής Ένωσης Κρήτης το 1934, ο Εμμανουήλ Μπακλατζής στο Δημοκρατικό Κίνημα του 1935, οι Αριστομένης Μητσοτάκης, Μανούσος Βολουδάκης, Εμμανουήλ Μπακλατζής, Βαγγέλης Χατζηαγγελής, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γ. Σαρρής, Αδάμ Αρετάκης, πρωτεργάτες του Αντιδικτατορικού Κινήματος των Χανίων το 1938.

Οι Αντ. Μαρρής Γενικός Γραμματέας του ΕΑΜ Κρήτης, οι Μ. Πισσαδάκης, Ι. Τσίβης, Ν. Περράκης, Ι. Κουμής, Αδ. Αρετάκης, Κ. Πολιτώφ, Γ. Καβρουλάκης, Γ. Μακριδάκης, Σ. Παρασκάκης, Κ. Γκαζής στελέχη του ΕΑΜ και οι Κ. Μητσοτάκης, Χ. Πολυχρονίδης και Εμμ. Σκουλάς στελέχη της ΕΟΚ, μαχητική πρωτοπορία στους αγώνες του κρητικού λαού κατά του κατακτητή στην κατοχή. Ο Μανούσος Βολουδάκης Υπουργός Στρατιωτικών και Γενικός Διοικητής Κρήτης το 1945 και ο Π. Πολυχρονίδης το 1947.

Στην μεταπολεμική περίοδο, οι προεδρείες Αντώνη Μαρρή, Μιχαήλ Κοκολινάκη, Εμμανουήλ Λουγιάκη, Αριστείδη Μανωλικού, Αντώνη Γκαζή, Στρατή Παπαμανουσάκη, Γεωργίου Πισσαδάκη και του σημερινού Προέδρου Δημητρίου Ποντικάκη, διαμορφώνουν το νέο πρόσωπο του Δ.Σ.Χ.

Ανάμεσα στα μέλη του ο Εμμανουήλ Μπακλατζής, Πρόεδρος της Βουλής το 1963, ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης Υπουργός Δικαιοσύνης το 1964, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός το 1990, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης Υφυπουργός Δημόσιας Τάξεως το 2004, οι βουλευτές Γρηγόρης και Σταύρος Παπαδόπετρος, Χ. Πλουμιδάκης, Γεωργ. Σαρρής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γεώργιος Μπρεδάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι Νομάρχες Στυλ. Δερμιτζάκης, Γεωργ. Θεοδωράκης και Παναγιώτης Κλάδος, οι Δήμαρχοι Χανίων Εμμ. Σειραδάκης, Αντ. Μαρρής και Γ. Μπρεδάκης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τίμησαν και τιμούν το Δικηγορικό Σύλλογο από τον οποίο προήλθαν.

Στον Αντιδικτατορικό αγώνα, στη Μεταπολίτευση, στο Δημοψήφισμα του 1974, στην παγίωση των δημοκρατικών θεσμών, στον Αντιβασικό αγώνα, ο Δ.Σ.Χ. βρίσκεται πάντοτε πρωτοπόρος στο μέτωπο της πάλης για την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Το 1976 ο Δ.Σ.Χ. πρώτος από όλους τους επαρχιακούς Συλλόγους καθιερώνει τη δημοτική ως επίσημη γλώσσα του. Η περιοδική έκδοση του Δ.Σ.Χ. «Δικηγορικό Βήμα» (1992-1994) και «Εφετειακή Νομολογία» (2006, 2007, 2008), αποτελεί μια επίσης επιτυχημένη προσπάθεια.

Το 1984 ο Δ.Σ.Χ. εορτάζει πανηγυρικά την εκατονταετηρίδα της ίδρυσής του, τιμώντας ιδιαίτερα την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το 1994, επίσης, ο Δ.Σ.Χ. εορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυσή του με πλήθος εκδηλώσεων στα πλαίσια των οποίων και η διοργάνωση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος. Και τέλος το 2004, ο Δ.Σ.Χ. εορτάζει τα 120 χρόνια από την ίδρυσή του, φιλοξενεί με μεγάλη επιτυχία την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και οργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις για τα επίτημα μέλη του και τους εν ζωή Προέδρους του.

Η σημερινή γενιά των χανιωτών Δικηγόρων ατενίζοντας τις μεγάλες μορφές που προηγήθηκαν και το έργο που επιτελέστηκε αυτά τα 124 χρόνια στο Σύλλογό μας, δοκιμάζει ένα δικαιολογημένο αίσθημα υπερηφάνειας για την κληρονομιά που παραλαμβάνει. Αλλά ταυτόχρονα καθώς στρέφει το βλέμμα προς το μέλλον, διακρίνοντας την αέναη πάλη, που συνθέτει από τις αντιθέσεις την ύπαρξη του κόσμου και της Δικαιοσύνης, αισθάνεται βαρύ το χρέος της ν’ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Έχει όμως την πεποίθηση ότι καθοδηγούμενη από τις υψηλές παραδόσεις του Δικηγορικού μας Συλλόγου, στηριγμένη στην ιστορική μνήμη, στις υποθήκες και το αγωνιστικό του παράδειγμα θα συνεχίσει το δρόμο που χάραξε. Θα εξακολουθήσει να μάχεται για τα ιδανικά της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της αλήθειας. Ώστε να παραδώσει και αυτή στους διαδόχους της περήφανα τη σκυτάλη της δικής της προσφοράς για την συνεχή υλοποίηση της αποστολής του Δικηγορικού Σώματος.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

5 hours ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

5 hours ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

5 hours ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

5 hours ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

5 hours ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

5 hours ago

This website uses cookies.