Categories: ΤΟΠΙΚΑ

“Ποτέ την Κυριακή”: Και στα Χανιά απεργία των εργαζομένων

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία των εργαζομένων την ερχόμενη Κυριακή στα εμπορικά καταστήματα εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων καλεί ξεχωριστά κάθε εργαζόμενο στον κλάδο του Εμπορίου, να συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014, που έχει προκηρύξει η Ο.Ι.Υ.Ε. ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Αυτή οφείλουμε να είναι η απάντησή μας στο καταστροφικό για τους εργαζόμενους -αλλά και τον κλάδο του ελληνικού εμπορίου-, Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Η συγκυβέρνηση με την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου που ψήφισε για την λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, έχει ως στόχο την μεγαλύτερη κερδοφορία των πολυεθνικών, καθώς και των μεγαλοεργοδοτών του ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΒ, που θέλουν να εξαφανίσουν τους πάντες για να καταστούν απόλυτοι κυρίαρχοι στο Εμπόριο, σε βάρος των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που εξαναγκάζονται να βάζουν ασταμάτητα λουκέτα.

Παράλληλα οι συγκυβερνήτες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εφαρμόζουν τις πιό ακραίες και βάρβαρες πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων, έχοντας γυρίσει το εργασιακό ρολόι αιώνες πίσω. Μετάλλαξαν το εργατικό δίκαιο και το μετέτρεψαν σε εργοδοτικό, γενίκευσαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, κατάντησαν τους μισθούς και τις συντάξεις επιδόματα φτώχειας, κατάργησαν βίαια μια σειρά από στοιχειώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά μας, και τώρα καταργούν την Κυριακάτικη αργία, στερώντας στους εργαζόμενους ακόμη και το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο, στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή. Θέλουν να μας μετατρέψουν οριστικά σε δούλους του 21ου αιώνα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους σε καθολική συμμετοχή στην Απεργία της Κυριακής. Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, κανένα Σούπερ Μάρκετ. Να ακυρώσουμε στην πράξη το νόμο που καταργεί την αργία της Κυριακής. Να ανατρέψουμε το γρηγορότερο τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων που μας έχουν εξαθλιώσει.

Καλούμε ακόμη όλους τους Χανιώτες να μην κατέβουν για ψώνια, να μη στηρίξουν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, να μη βοηθήσουν στη γενίκευση της εργασίας των επτά ημερών τη βδομάδα, να μην αφήσουν να διαλυθεί η ζωή και οι οικογένειές μας.

Αυτό που σήμερα λείπει από τους εργαζόμενους και την κοινωνία δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, είναι το δικαίωμά μας στην εργασία, είναι οι αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις, είναι όλα αυτά που κρατούν γεμάτο το πορτοφόλι και το τραπέζι της εργατικής οικογένειας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ»

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων

Σε συμμετοχή στην απεργία καλεί και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι υπερασπιστές του μέτρου, δηλαδή κυβέρνηση, μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, παρατρεχάμενοι τους, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες , αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ρίχνουν διάφορα ιδεολογήματα στην αρένα της αντιπαράθεσης με τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που είμαστε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.
  • Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.
  • Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ.  Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή του εργαζόμενου σε ¨απασχολήσιμο¨   δηλ. την ¨απελευθέρωση¨ της εργασιακής σχέσης .
  • Δε τόνωσε την ¨αγοραστική δύναμη¨  , δεν εξυπηρέτησε τους ¨καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας.
  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας έστρωσε το δρόμο και για τις ¨Λευκές νύχτες¨  που υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα.
  • Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

Οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣΤΕ ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεοτέρας απόφασης.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2014 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Απρίλιο – Έφτασαν τα 2,6 δισ. το 4μηνο – Οι οφειλέτες αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά σχεδόν 1 εκατ.

Άλμα παρουσίασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Απρίλιο κρούοντας καμπανάκι κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση και στέλνοντας…

34 mins ago

Ερημοποίηση: Πώς (όλες) οι ελληνικές κυβερνήσεις σαμποτάρουν τους Έλληνες αγρότες

Κωνσταντίνος Κοντοκώστας Επιμέλεια: Ιωάννα Λουλούδη Φωτογραφίες: Θάνος Παλούκας Από το 2001 η Ελλάδα δεν έχει επικαιροποιήσει…

38 mins ago

Ο Σπίρτζης μιλά και βάζει «φωτιά» σε ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη για τις διώξεις

Διόλου ωραία ατμόσφαιρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τελευταίες περιπτώσεις απομακρύνσεων από το κόμμα –…

43 mins ago

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»: Συγκέντρωση την Τρίτη 25 Ιούνη στις 7:30 μμ στην Αγορά!

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί τους εργαζόμενους, το χανιώτικο λαό και τη νεολαία να «υποδεχθούν»…

44 mins ago

Κοινωνική αντίσταση στις αρπακτικές πολυεθνικές

Του Λοΐζου Γασμούλου Η μείωση του Φ.Π.Α. είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του εγχώριου…

52 mins ago

Πέθανε ο σπουδαίος δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης

Πέθανε ο γνωστός δικηγόρος και ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης, γνωστός για την προσήλωση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από…

6 hours ago

This website uses cookies.