Δεκαπέντε χρόνια «Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πολυτεχνείου Κρήτης» , δεκαπέντε χρόνια μαχητικοί αγώνες για ένα άλλο πανεπιστήμιο, για πραγματική δημόσια εκπαίδευση.
Με παρουσία εκατοντάδων νέων φοιτητών η «Ενωτική Πρωτοβουλία» γιόρτασε τα 15 χρόνια της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Πέρα από το μουσικό πρόγραμμα με τους «Xatzifrageta» και τους «Painted Blue» προηγηθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή παλιών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που αναφέρθηκαν στους αγώνες ενάντια στα ΠΣΕ, τους νόμους Γιαννάκου.
Η Σταυρούλα Καψαλάκη είπε: «Η Ενωτική Πρωτοβουλία ήταν και είναι ένα χαρισματικό σχήμα. Όσοι συμμετείχαν διακρίνονται κ για την ανιδιοτέλεια τους, την αυθεντική ανιδιοτελή συμμετοχή, την ενότητα, την αλληλεγγύη, την οργάνωση μας και την αγωνιστική συνέπεια. Είμασταν πολύ διαφορετικοί και πολιτικά. Όμως μέσα από το σχήμα πάρα πολλοί απέκτησαν πολιτική συνείδηση από τις συζητήσεις που γίνονταν, διαπαιδαγωγήθηκαν πολιτικά χάρις στην απόλυτη ελευθερία του λόγου που είχαμε. Μας έλεγαν τότε ότι θα χάσουμε. Ότιδεν έχει καταργηθεί κανένας νόμος στην Ελλάδα, ότι είναι μάταιο ότι κάνουμε. Εμείς λέγαμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα ΠΣΕ ποτέ στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Προσφυγή στο ΣτΕ κάναμε, προσφυγή στην Ε.Ε. για κακοδιαχείριση την κάναμε, όλοι είχαμε πάμπολλες μηνύσεις σε βάρος μας από τους μπράβους του τότε πρύτανη. Όμως τίποτα από αυτά δεν μας πτόησε. Δεν μείναμε στην κατάληψη. Απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς του Πολυτεχνείου. Παρά τις διαφορές μας πήγαμε στο σύλλογο ΔΕΠ, στους διοικητικούς, βγήκαμε έξω από το Πολυτεχνείο ενημερώσαμε όλους του φορείς, όλους τους βουλευτές σε Χανιά και Αθήνα. Και βέβαια κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις. Με αγώνες κερδίσαμε να ανατραπεί ο νόμος για τα ΠΣΕ, να μπούμε οι εκπαιδευτικοί της πληροφόρικής στην εκπαίδευση»
Ο Θωμάς Σουνάπογλου είπε: «Ενωτική Πρωτοβουλία σημαίνει συλλογικότητα, δημιουργικότητα, ανιδιοτέλεια. Το σχήμα της Ε.Π. έχει μάθει να διαβάζει την εποχή του, να μετασχηματίζεται, να αναβαθμίζεται και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάθε περίοδο. Στο 2000 που πρωτοήλθα φοιτητής ήταν η περίοδο του εκσυγχρονισμού οι ιδέες της αριστεράς ήταν άκρως μειοψηφικές. Τότε κυριαρχούσαν οι γιάπηδες του χρηματιστηρίου, αυτοί εξέφραζαν τη λογική «θα πατήσω επί πτωμάτων για να πετύχω». Αυτός ο γιαπισμός εκείνης της περιόδους είναι αυτές που σήμερα έχει φέρει τον φασισμό». Ακολούθησαν τοποθετήσεις παλιών και νέων φοιτητών.
“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί…
Σοβαρή εξέλιξη στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν - λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποχωρήσει…
Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…
Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…
Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…
Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…
This website uses cookies.