Όταν πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν.
Όταν οι κύριες πηγές παραγωγής για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πλανήτη μολύνονται, καταστρέφονται, μένουν χέρσες.
Όταν τα τρόφιμα νοθεύονται, μεταλλάσσονται και βομβαρδίζονται με χίλιες δύο χημικές ουσίες.
Όταν η αφύσικη διατροφή και η υπερκατανάλωση εξακολουθούν να γίνονται τρόπος ζωής με όλα τα γνωστά επακόλουθα: παχυσαρκία, καρκινογενέσεις, καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτης, δεν πρέπει να γιορτάζουμε, αλλά να θλιβόμαστε και να διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα ζωής όχι μόνο στις 15 Μαρτίου αλλά καθημερινά.
Εδώ και ένα χρόνο ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με τα επικίνδυνα κρέατα που κυκλοφορούν εξαιτίας της πρόσμιξής τους με ντοπαρισμένα, μεταλλαγμένα και άρρωστα άλογα, ταλανίζει την παγκόσμια και την ελληνική κοινωνία.
Ο ΕΦΕΤ αδύνατος στην αρχή να παρακολουθήσει το στυγερό αυτό έγκλημα, μετά από μετρήσεις επεσήμανε ορισμένα αποτελέσματα. Εν τούτοις όμως στην αρχή καθησύχαζε το κοινό λέγοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό για μας αποτελεί εγκληματική αδιαφορία του ΕΦΕΤ σε βάρος της δημόσιας υγείας και σαν γεγονός το καταγγέλλουμε. Τώρα ξαναέρχεται το προ δεκαετίας διατροφικό σκάνδαλο με τις τρελές αγελάδες.
ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΣΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2012 – 2013
Τριάντα τέσσερα χρόνια συνεχείς αγώνες και προσπάθειες, τριάντα τέσσερα χρόνια ερευνών και μελετών από το ΠΑΚΟΕ, με αδιάψευστα στοιχεία για τις νοθείες, τη ρύπανση – μόλυνση και την επικινδυνότητα των τροφίμων και του τρόπου ζωής μας.
Το Τμήμα του Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ έχει λάβει πολλές καταγγελίες μέσα στη διετία 2012- 2013. Έχει αξιολογήσει το περιεχόμενο τους και έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχει προβεί μάλιστα και στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα:
1. Σε διάφορα δείγματα που πάρθηκαν από σημεία πώλησης το 42% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση. Οι δε ετικέτες στα προϊόντα σε πολλά σημεία πώλησης κατά 55% ανύπαρκτες, 30% ελλιπείς και 15% αλλοιωμένες.
2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 20% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια ενώ το 30% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 10% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη συνθετικών χρωμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη Φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια η οποία παρότι είναι «λευκός τυρός» πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα.
3. Στα αλλαντικά σε ποσοστό 65% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά, βρέθηκε υψηλότερη 100% του φυσιολογικού ορίου αλλά και σε επικίνδυνες και καρκινογόνες χρωστικές.
4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες, που αναγράφουν για διαφημιστικούς – marketing λόγους την φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.
5. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 50% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 20% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά.
6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38ο βαθμούς Κελσίου όταν το όριο είναι 18ο βαθμοί Κελσίου. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρέθηκαν στα εμφιαλωμένα νερά το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 15% των δειγμάτων.
7. Στα λαχανικά από εδαφολογικές έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη φορτίου φυτοφαρμάκων και νιτρικών στο καλλιεργούμενο έδαφος και στις ρίζες τους.
8. Στο ψωμί βρέθηκαν 6 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά στο 40% των δειγμάτων.
9. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 25% των δειγμάτων. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη.
Διαπιστώθηκε ότι: α) αναφέρονται ως ελαιόλαδα λάδια από τον πυρήνα του σπόρου της ελιάς, β) λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδιάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα επίσης, γ) παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 25% των δειγμάτων.
ΕΠΕΙΔΗ
Το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί για τα κατά καιρούς εμφανιζόμενα διατροφικά σκάνδαλα, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, το μολυσμένο νερό, τις επιβαρημένες με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα καλλιέργειες και για αυτές τις ανησυχίες του δεν υπάρχει απάντηση από τους αρμόδιους. Για αυτό αναρωτιόμαστε όλοι: 15 Μαρτίου είναι μέρα γιορτής και επιτευγμάτων ή μήπως θα έπρεπε να θεωρηθεί, μέρα έντονου προβληματισμού και αντίστασης στις πολιτικές στρατηγικές που αδιαφορούν για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.
Το ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ για άλλη μία φορά
- Την αδιαφορία και ασυδοσία του κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης τροφίμων.
- Την έλλειψη υποδομής για τον συνεχή έλεγχο στα διακινούμενα προϊόντα.
- Την έλλειψη ευαισθησίας των αρμοδίων και ιδιαίτερα της Γ.Γ. του καταναλωτή για την προστασία του καταναλωτή από κάθε λογής νοθείες και υπέρμετρη χρήση βλαβερών χημικών ουσιών.
- Την εγκληματική αδιαφορία και ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς τα αλλεπάλληλα προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά πυκνά σε όλους τους χώρους των αγορών, τώρα μάλιστα που υποβαθμίστηκε ο ρόλος του ΕΦΕΤ.
- Τη δημιουργία υπερκαταναλωτισμού άχρηστων και βλαβερών τροφίμων που περνάνε εύκολα από τα ΜΜΕ με την διαφήμιση στον καταναλωτή.
- Την παντελή έλλειψη ενημέρωσης του λαού πάνω στα θέματα διατροφής.
Το ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ
- Συστηματική και συνεχή ενημέρωση του λαού και ιδιαίτερα των παραγωγικών τάξεων για τα προβλήματα ποιότητας των τροφίμων από την πολιτεία.
- Να λειτουργήσει επιτέλους ο ΕΦΕΤ ουσιαστικά και να γίνει ένας πραγματικά ενιαίος φορέας ελέγχου με αρμοδιότητες συντονισμού με εξειδικευμένο επαρκές προσωπικό και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι εντάθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά πρέπει να έχει και την τελική ευθύνη.
- Εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων ανθρώπων στον τομέα δειγματοληψίας και ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων.
Το ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ τους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
- Να μελετούν πολύ προσεκτικά στις ετικέτες τις ημερομηνίες λήξεως και τη σύνθεση των προϊόντων.
- Να καταγγέλλουν χωρίς φόβο κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και στο ΠΑΚΟΕ.
- Να αντιμετωπίζουν κριτικά τα προσφερόμενα τεχνητά τυποποιημένα τρόφιμα (π.χ. κρέατα, κρέμες, γιαούρτια με άρωμα φρούτων, ποικιλόχρωμες σαλάτες, διάφορα παιδικά κατασκευάσματα).
- Να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
- Να αντισταθούν στον προβαλλόμενο υπερκαταναλωτισμό.
- Να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων.
- Να αυτενεργούν και να ασχολούνται οι ίδιοι προσωπικά με το φαγητό τους ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του έτοιμου και τυποποιημένου.
ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 2014
- Την δημιουργία επιτροπών ελέγχου αγοράς.
- Τον εργαστηριακό έλεγχο στα πιστοποιημένα εργαστήρια του για τα εμφιαλωμένα νερά, αρτοσκευάσματα, κρέατα και γαλακτοκομικά.
- Την οργάνωση εθελοντικών ομάδων ελέγχου τροφίμων (λαϊκές, super market κ.λ.π.)