Κόλλυβα
(Μου φαίνεται πέρασε των ψυχών το καλοκαίρι πάλι)
Σιτάρι (συνήθως μαλακό – κάνει όμως και το σκληρό) φρυγανιά τριμμένη, σταφίδες ξανθές, καρύδι τριμμένο, αμύγδαλο τριμμένο, φουντούκι τριμμένο, σουσάμι καβουρντισμένο, ζάχαρη άχνη, ρόδι (προαιρετικά) κανέλλα κοπανισμένη, λίγο αλάτι, μαϊντανό λίγο.
Αποβραδίς πλένομε το σιτάρι και το βάζομε στην φωτιά με κρύο νερό και λίγο αλάτι. Το βράζομε 10 λεπτά και μετά το κατεβάζουμε απ’ την φωτιά. Το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα καλά και το τοποθετούμε σε θερμό μέρος (δίπλα σε σόμπα ή στόφα, καλοριφέρ κλπ)
Το πρωί το σουρώνουμε και το στεγνώνουμε σε πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας. Ανακατεύομε την μισή φρυγανιά και τα υπόλοιπα και ρίχνομε από επάνω την υπόλοιπη φρυγανιά κα από πάνω την άχνη, πατώντας με χαρτοπετσέτα. Στολίζουμε με  μισά καρύδια, ασπρισμένα αμύγδαλα και σταφίδες, ρόδια. Τα πασπαλίζομε με μαϊντανό λίγο.
Σημείωση:
1. Μπορούμε να βάλομε το σουσάμι κοπανισμένο πρώτα
2. Επίσης μπορούμε να βάλομε και κοπανισμένο κόλιανδρο
3. Προαιρετικός βάζομε και λίγο ξύσμα από πορτοκάλι
4. Για να μην υγρανθεί η άχνη στρώνομε πρώτα φρυγανιά
5. Αποφεύγουμε τα κουφέτα και τα «στρας» στολίδια
6. Αντί φρυγανιά βάζουμε καβουρδισμένο αλεύρι.

Κολοκυθόπιτα με ζάχαρη
½ κιλό φύλλο κρούστας, 5 φλιτζάνια τσαγιού κολοκύθι τριμμένο , 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι καλό, 2-3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χοντρό, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδι τριμμένο (ή και λιγότερο), 1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα τριμμένη.
Τρίβομε το κολοκύθι αφού αφαιρέσουμε το πράσινο απ’ έξω και το βάζομε στο τρυπητό με πολύ λίγο αλάτι για να μαραθεί. Κατόπιν το στύβομαι και προσθέτομε το σιμιγδάλι το καρύδι την κανέλα τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι λάδι. Στρώνομε 3 φύλλα στο ταψί του φούρνου και συνεχίζουμε με λίγο υλικό και ανά φύλλο, κρατώντας 3 φύλλα για το τέλος. Ραντίζουμε τα φύλλα αυτά ανά ένα  με λίγο νερό για να μην χωρίζουν καθώς και το τελευταίο. Χαράζομε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας και ρίχνομε το υπόλοιπο λάδι. Την ψήνομε αρκετά για να απορροφηθεί το υγρό της .
Σημείωση: Λαδώνουμε και τα φύλλα ανάμεσα καθώς τα στρώνουμε.

Κουλουράκια διάφορα

Α’ Αρτυμένα

1) Κουλουράκια μελιού:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, 400 γραμμ. ζάχαρη, 500 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά, 200 γραμμ. γάλα, 50 γραμμ. μέλι, 1 κουταλάκι του καφέ μπέικι πάουντερ.
2) Κουλουράκια πορτοκαλιού:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, 500 γραμμ. βούτυρο, 350 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 3 αυγά, 1 κουταλάκι μπέικι πάουντερ, 1 βανίλια, 2 πορτοκάλια μέτρια λιωμένα (εκτός της φλούδας) στο μπλέντερ (όχι στυμμένο)
3) Κουλουράκια βανίλιας:
1 κιλό αλεύρι μαλακό, 300 γραμμ. ζάχαρη, 300 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά, 1 κουταλάκι αμμωνία, 1 κουταλάκι μπέικι πάουντερ, 250 γραμμ. γάλα, 2 βανίλιες.

Γαύρος (2)
Τον καθαρίζομε τραβώντας απ’ το κεφάλι το κόκκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένομε ελαφρώς και τον στραγγίζομε. Μετά βάζουμε σε  ένα πιάτο σκόρδο και ένα ματσάκι μαϊντανό. Αραδιάζουμε γαύρο ανοικτό με κοιλιά προς τα πάνω, αλάτι, μαϊντανό, σκόρδο σε σειρές και αφού τελειώσουμε σκεπάζομε μόνο με ξύδι  λευκό και στο ψυγείο. Εναλλακτικά βάζουμε και λίγο καρότο σε φέτες, μια πιπεριά καυτερή και λίγο λάδι από πάνω.

Γαύρος με φρέσκο κρεμμυδάκι
Για ενάμιση κιλό γαύρο, δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ένα κρεμμύδι μεγάλο ξερό, ρίγανη , αλάτι, καυτερή πιπεριά και μαύρο πιπέρι.
Τσιγαρίζουμε  το κρεμμύδι και όλα τα υλικά συγχρόνως, αραδιάζομε τον γαύρο από πάνω και μόλις βράσει λίγο ο γαύρος ρίχνουμε δύο λεμόνια και το σκεπάζουμε για να βράσει και να μείνει με το λάδι σε χαλαρή φωτιά.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί…

8 hours ago

ΗΠΑ: Έδωσαν άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να πλήξει τη ρωσική επικράτεια – Ρωσία: «Μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σοβαρή εξέλιξη στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν - λίγες μόλις εβδομάδες πριν αποχωρήσει…

8 hours ago

Σάκης Καράγιωργας: Ο θρυλικός πανεπιστημιακός που επί χούντας έβαζε βόμβες – Η συγκλονιστική απολογία του στο στρατοδικείο

Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…

11 hours ago

«Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή: Ζωή σαν μυθιστόρημα» – Τη Δευτέρα η η διαδικτυακή συνάντηση στη μνήμη της

Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…

11 hours ago

Κινέζοι αεροναυπηγοί επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι είδους συνεργασία προωθείται

Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…

11 hours ago

Κολυδάς κατά μετεωρολόγων: «Aντί να ζητήσουν συγγνώμη, λαβώνουν την επιστήμη»

Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…

11 hours ago

This website uses cookies.