Δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο η γεωγραφική της θέση (στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης), οι καβατζωμένες παραλίες, οι κέδροι, οι μυρωδιές και οι μικρές παράνομες χαρές. Δεν είμαι βέβαιη αν τα αρμυρίκια, η ψιλή άμμος, τα σμαραγδένια νερά, τα κατσίκια στους βράχους και οι καρέτα-καρέτα ευθύνονται για την -σχεδόν ερωτική έλξη που νιώθω γι αυτήν. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα να είναι ότι όποτε με ρωτά κάποιος “πού θες να πας διακοπές;” Απαντώ σε κλάσματα δευτερολέπτου “στη Γαύδο”.
Δεν τα καταφέρνω κάθε χρόνο. Βλέπεις είναι λίγο μακριά, και για να κανονίσεις να περάσεις ένα δεκαήμερο (το λιγότερο) πρέπει να είσαι οργανωτικός. Να κανονίσεις εισιτήρια πλοίων, λεωφορείων (καθότι δεν πας με αμάξι) ξανά πλοίων και φυσικά ενός δωματίου -αν είστε μεγάλη παρέα και δεν την παλεύετε να κάνετε πιπί σας στη φύση.
Όλες κι όλες τρεις φορές κατάφερα να πάω. Αλλά αν με ξαναρωτήσεις εκεί θέλω να γυρνάω. Στο αφρικάνικο κομμάτι γης που ξεκόλλησε από τη μαύρη ήπειρο κι έκανε ταξιδάκι μέχρι τα νότια της Κρήτης.
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.
Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.