Το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης διοργάνωσε το δεύτερο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική» στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος από 1 έως 5 Ιουνίου 2011.
Το συνέδριο συνέπεσε με τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη διεθνής διοργάνωση για θέματα οικολογίας (μετά από το ομόθεμο συνέδριο του 2008 και εκείνο για τη «Διατήρηση και Ορθή χρήση της Βιοποικιλότητας» του 2010-τα πρακτικά τους έχουν εκδοθεί και δύναται κανείς να τα προμηθευτεί από την Ορθόδοξο Ακαδημία) που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός.
Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε κατά την τελετή έναρξης ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Πρόεδρος της ΟΑΚ και εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο συνέδριο, ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες και εξέφρασε «τήν εὐχήν ὅπως τό ἀρχόμενον Συνέδριον ἀποτελέσῃ ἀφορμήν καρποφόρου ἀνταλλαγῆς ἀπόψεων ὑπό τῶν συμμετεχόντων εἰς αὐτό φορέων καί συντελέσῃ εἰς ἔτι περισσοτέραν εὐαισθητοποίησιν τῆς συγχρόνου κοινωνίας διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος, τήν στροφήν εἰς βίον ἁπλούστερον καί λιτότερον καί τήν μείωσιν τῆς ἀλογίστου χρήσεως τῶν περιβαλλοντικῶν πηγῶν ἐνεργείας».
Ο Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, τόσο στο χαιρετισμό του, όσο και στην εισήγησή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τους άξονες της οικολογικής θεολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατέδειξε τις ηθικές της συνέπειες και εξέθεσε δια μακρόν τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος εξ αιτίας της περιβαλλοντικής του ευαισθησίας αποκαλείται και «Πράσινος Πατριάρχης» από τα διεθνή ΜΜΕ.
Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ Δρ. Λουκάς Ανδριανός εισήγαγε τους συμμετέχοντες στην προβληματική του συνεδρίου, ανέλυσε τη στοχοθεσία του και τόνισε επιτακτικά την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Το πυκνό πρόγραμμα προέβλεπε 13 κύριες ομιλίες, 53 σύντομες εισηγήσεις, 5 παρουσιάσεις πόστερ, συζητήσεις και ποικίλες άλλες δράσεις.
Οι εισηγήσεις εκφωνήθηκαν στην αγγλικὴ γλώσσα και κάλυψαν τα ακόλουθα γνωστικά πεδία:
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκαν οι ηθικοπνευματικές ρίζες της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης (απληστία, κ.λπ.) και το μέγεθος της ευθύνης του ανθρώπου γι’ αυτήν. Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας της θεολογίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών για την υπέρβασή της και υπογραμμίστηκε η σκοπιμότητα της ενίσχυσης του διαθρησκειακού και διεπιστημονικού διαλόγου για ζητήματα οικολογίας, αλλά και η σημασία της ευαισθητοποίησης της νεολαίας, η συμβολή της οποίας τυγχάνει περισσότερο από απαραίτητη για την επίλυση της περιβαλλοντικής κρίσης.
Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες φύτεψαν κρητικά φυτά στον νέο βοτανικό κήπο του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ.
Τις ίδιες ημέρες λειτουργούσε έκθεση Βιβλίου και Έργων Τέχνης με οικολογική θεματική, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης υπό την επιμέλεια των κ. Julia Jones και Rosemary John της οργάνωσης Flowers of Crete.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.