Το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης δήλωσε ότι τρισεκατομμύρια θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με έναν «ελαφρύ» φόρο στο 0,5% των πλουσιότερων νοικοκυριών, αντιγράφοντας έναν τρέχοντα φόρο από την Ισπανία.
Όπως γράφει ο Guardian, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντιγράφοντας τον φόρο πλούτου της Ισπανίας στους υπερπλούσιους θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους ακτιβιστές που ζητούν τα χρήματα αυτά να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης στο κλίμα.
Καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τους φόρους στους υπερπλούσιους, η ομάδα εκστρατείας Tax Justice Network αναφέρει σε έκθεσή της ότι τα στοιχεία από έναν «ελαφρύ» φόρο στο 0,5% των πλουσιότερων νοικοκυριών της Ισπανίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άντληση τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο.
Η ισπανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, εισήγαγε στα τέλη του 2022 έναν προσωρινό φόρο πλούτου «αλληλεγγύης», ο οποίος εισπράττεται το 2023 και το 2024, επί του καθαρού πλούτου των φυσικών προσώπων που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ (2,6 εκατ. λίρες). Εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί στο πλουσιότερο 0,5% των νοικοκυριών.
Το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η εφαρμογή ενός παρόμοιου φόρου στο κορυφαίο 0,5% των πλουσιότερων νοικοκυριών παγκοσμίως, με συντελεστή μεταξύ 1,7% και 3,5%, θα απέφερε περίπου 2,1 τρις δολάρια. Η μελέτη εξαίρεσε ορισμένες εξαιρέσεις στον ισπανικό φόρο – μεταξύ άλλων για μετοχές εισηγμένων εταιρειών, πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, όπως σκάφη και αεροσκάφη.
Είπε ότι από το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισπράττονταν έως και 31 δισ. δολάρια ετησίως.
Η μελέτη έρχεται καθώς η G20 διερευνά σχέδια για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για τους 3.000 δισεκατομμυριούχους του κόσμου υπό την προεδρία της Βραζιλίας του αριστερού ηγέτη Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Νότια Αφρική έχουν επίσης δηλώσει ότι υποστηρίζουν τις προτάσεις.
Ωστόσο, η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας είναι πιθανό να διαρκέσει χρόνια και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις σε αρκετές χώρες.
Η Alison Schultz, ερευνήτρια στο Tax Justice Network, δήλωσε: «Μια μειοψηφία πλούσιων χωρών φαίνεται ότι εξακολουθεί να απέχει από την υποστήριξη μιας ισχυρής σύμβασης-πλαισίου για τη φορολογία – παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την καλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ και για μια ευκαιρία που οι ίδιοι οι λαοί τους απαιτούν να δράσουν επειγόντως. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα – το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει, ούτε και οι λαοί του κόσμου».
Παρά τα πρωτοσέλιδα που προειδοποιούν ότι οι υπερπλούσιοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν αλλού, το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα έθνη δεν είχαν ως αποτέλεσμα τη μετεγκατάσταση των υπερπλουσίων.
Μόλις το 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών μετακόμισε μετά τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία του πλούτου στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία, ενώ μια βρετανική μελέτη εκτιμά ότι οι αλλαγές του 2017 στους κανόνες για τα μη κατοχυρωμένα ακίνητα οδήγησαν σε ποσοστό μετανάστευσης μόλις 0,02%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρέιτσελ Ριβς έχει προηγουμένως αποκλείσει τη θέσπιση νέου φόρου περιουσίας. Ωστόσο, η καγκελάριος καταργεί το καθεστώς του non-dom για να συγκεντρώσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια λίρες. Θεωρείται επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους επί των κεφαλαιακών κερδών, των κληρονομιών και των συντάξεων για τον προϋπολογισμό της 30ής Οκτωβρίου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.