Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος IFJ
Καταστροφική χρονιά για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ήταν το 2014, σύμφωνα με τη UNICEF. Όπως σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Άντονι Λέικ, περίπου 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες και περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν, στη Συρία, στην Ουκρανία και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Και ο αριθμός ολοένα αυξάνεται.
«Παιδιά έχουν σκοτωθεί ενώ μελετούσαν στην τάξη τους και ενώ κοιμούνταν στα κρεβάτια τους, παιδιά έχουν μείνει ορφανά, έχουν πέσει θύματα απαγωγών, έχουν βασανιστεί, έχουν στρατολογηθεί, έχουν βιαστεί, και ακόμα έχουν πουληθεί ως σκλάβοι», επισήμανε ο κ. Λέικ.
Σύμφωνα με τη UNICEF: Από την εθνοτική βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις, τουλάχιστον 10.000 παιδιά πιστεύεται ότι έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια του 2013 και περισσότερα από 430 έχουν σκοτωθεί ή έχουν ακρωτηριαστεί.
Στη Γάζα, 538 παιδιά σκοτώθηκαν, 3.370 τραυματίστηκαν και 54.000 έμειναν άστεγα, από την ένοπλη σύγκρουση των 50 ημερών το περασμένο καλοκαίρι, μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χαμάς.
Ο σχεδόν τετραετής πόλεμος στη Συρία έχει επηρεάσει, σύμφωνα με τη UNICEF, 7,3 εκατομμύρια παιδιά, περιλαμβανομένου 1,7 εκατ. παιδιών που εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.
Με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, ενώ τουλάχιστον 700 πιστεύεται ότι έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή σκοτωθεί μόνο φέτος.
Στο Νότιο Σουδάν εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε πριν ένα χρόνο περίπου 750.000 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και 320.000 είναι πρόσφυγες. Περισσότερα από 600 παιδιά έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 200 έχουν τραυματιστεί σοβαρά φέτος, ενώ άλλα 12.000 τα χρησιμοποιούν ένοπλες οργανώσεις. Επιπλέον, 235.000 κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από υποσιτισμό. Σημαντικοί κίνδυνοι επίσης προκύπτουν για την υγεία των παιδιών από κρίσεις, όπως για παράδειγμα τη φονική επιδημία του ιού Έμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά και περίπου 5 εκατομμύρια δεν μπορούν πια να πάνε σχολείο.
«Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία τόσα πολλά παιδιά δεν έχουν υποστεί τέτοια ανείπωτη βία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ και πρόσθεσε ότι, καθώς ο αριθμός των κρίσεων που συγκλονίζουν περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο ολοένα και αυξάνεται, πολλές από αυτές τις κρίσεις γρήγορα ξεχνιούνται ή δεν καταγράφονται εκτενώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα εκείνες στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στην Υεμένη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.