Πάνω από 200 προσφυγόπουλα ζουν αυτόν τον καιρό στην Κρήτη μαζί με τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο φιλοξενίας προσφύγων που «τρέχει» η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Οι περισσότεροι από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στην Κρήτη εξέφρασαν και την επιθυμία να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα με τους φορείς της παιδείας στο νησί να προετοιμάζονται για την υποδοχή τους.
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη υπάρχουν 202 προσφυγόπουλα σε Ηράκλειο, Σητεία και Χανιά με το 77% να φοιτούν κανονικά στα σχολεία του νησιού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου στο Ηράκλειο υπάρχουν 150 συνολικά παιδιά με τα 128 να έχουν κάνει εγγραφή σε σχολεία και τα 108 να φοιτούν συστηματικά.
Στην Σητεία υπάρχουν 11 συνολικά παιδιά τα οποία και φοιτούν σε σχολεία ενώ στα Χανιά υπάρχουν 41 παιδιά με τα 36 να φοιτούν.
Δεν υπάρχουν τάξεις υποδοχής στο Ηράκλειο
20 παιδιά στο Ηράκλειο αν και έχουν κάνει την εγγραφή τους δεν μπορούν να φοιτήσουν στα σχολεία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς τόσο στα γυμνάσια όσο και στα λύκεια δεν λειτουργούν τάξεις υποδοχής με αποτέλεσμα τα παιδιά να δυσκολεύονται με την γλώσσα και να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Μάλιστα, αυτό συμβαίνει μόνο στα σχολεία του Ηρακλείου καθώς τόσο στην Σητεία όσο και στα Χανιά οι τάξεις υποδοχής και ένταξης λειτουργούν κανονικά. «Ένας από τους λόγους που οι έφηβοι πρόσφυγες δεν παρακολουθούν μαθήματα αν και έχουν προχωρήσει σε εγγραφή είναι ότι στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν τάξεις υποδοχής.
Αυτό είναι κάτι που περιμένουμε ότι θα διορθωθεί από τους υπεύθυνους», επεσήμανε μιλώντας σχετικά στο cretapost, η υπεύθυνη του προγράμματος για την φιλοξενία των προσφύγων από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Δήμητρα Καμπέλη ενώ παράλληλα τόνισε πως ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κάποιοι μαθητές γνωρίζουν ότι θα φύγουν από την Ελλάδα και θα πάνε σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου να επανενωθούν με την οικογένειά τους.
750 συνολικά οι πρόσφυγες – 11 γεννήσεις
Συνολικά στην Κρήτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 750 πρόσφυγες με τους 122 να είναι ήδη αναγνωρισμένοι. «Οι 122 από τους 750 πρόσφυγες είναι ανγνωρισμένοι, δηλαδή αναμένεται να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Ενώ από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα 20 οικογένειες προσφύγων έχουν φύγει προς άλλες χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία όπου βρισκόταν συγγενείς τους»,ανέφερε σχετικά η κ. Καμπέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πρόσφυγες που μένουν στην Κρήτη το 52% είναι ανήλικα, εκ των οποίων το 20% είναι κάτω των τεσσάρων χρόνων. Μάλιστα, 11 προσφυγόπουλα έχουν γεννηθεί στην Κρήτη από τον Ιούνιο – που ξεκίνησε το πρόγραμμα φιλοξενίας – μέχρι και σήμερα.