Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής είναι η μνήμη μας. Δεν εκχωρείται, δεν καπηλεύεται.

Του Γιώργου Μουργή

Η ιστορική μνήμη δεν χαρίζεται, δεν εκχωρείται, ούτε αποτελεί προϊόν προς δωρεά από κανέναν και σε κανέναν. Οι νεκροί της Καισαριανής πάτησαν το χώμα του Σκοπευτηρίου ποτίζοντας με το αίμα τους το βλαστό της δικής μας λευτεριάς. ”Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας… ”. Είναι το δημόσιο χώμα που χάρισαν τις ζωές τους στο όνομα της λαοκρατίας ενάντια στη ναζιστική κατοχή και θηριωδία. Η μήτρα της ηρωικής ιστορικής μνήμης που γέννησε ήρωες ”άπαρτα βουνά” μαζί ”με άπαρτες ψυχές”.

Στις μάντρες της Κοκκινιάς ,του Χαϊδαρίου, του Διστόμου, των Καλαβρύτων , της Καισαριανής και τόσων άλλων. Οι μάντρες στέκουν ακόμα ζωντανοί μάρτυρες του θανατικού με καρφωμένες τις πληγές καθώς έσκαγαν πάνω τους οι σφαίρες των εκτελέσεων.

Αυτές οι πληγές, αυτό το αίμα είναι η συγκολλητική ουσία του παρελθόντος ιστορικού χρόνου με τον σημερινό αποτελούμενη από δάκρυα, κορμιά και ψυχές που χάσκουν στα μνημεία των ηρώων. Ο ιστορικός χρόνος , η συλλογική ιστορική μνήμη δεν είναι οικόπεδο, δεν είναι δρόμοι, ούτε πλατείες.

Το επικοινωνιακό κόλπο αποπροσανατολισμού Τσίπρα αυτή τη φορά τελείωσε πριν καν τεθεί σε εφαρμογή. Κι αν τη πρώτη φορά, τότε που προσκύνησε το μνημείο των ηρώων του Σκοπευτηρίου έπιασε, ”δεύτερη φορά δεν έχει”. Σήμερα παραδίδει δήθεν με τιμή και δόξα το χώρο των εκτελέσεων στους δημότες της Καισαριανής, ως νεκρό, άψυχο οικόπεδο. Αυτό που πέρασε από γενιά σε γενιά μετά τη γερμανική κατοχή ως σύμβολο αγώνα και ελευθερίας για ολόκληρη τη ζωντανή Αριστερά. Κανένα συμβόλαιο παραχώρησης, καμιά κρατική νομικίστικη διάταξη δεν χρειάζεται να φέρει την υπογραφή του, για να παραδώσει το κεκτημένο των αγώνων της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης στο λαό.

Καμιά γενιά δεν χρωστά στον Τσίπρα αυτό που σήμερα παραχωρεί ως το αυτονόητο της κληρονομιάς μας. Καμιά απολύτως υπογραφή δεν χρειάζεται για να περάσει το Σκοπευτήριο στα χέρια των κατοίκων της Καισαριανής και ολόκληρης της χώρας. Το ανάποδο συμβαίνει, ο ίδιος χρωστάει στην ιστορική μνήμη μαζί με την μεγάλη συγνώμη του, καθώς την οικειοποιήθηκε και τη χρησιμοποίησε στο όνομα της Αριστεράς, για να υπάρχει ο ίδιος. Η ιστορία θα γράψει ότι την πρώτη φορά συμπορεύτηκε με τη συνοδεία ”συντρόφων” του για να αποτίσει συμβολικά φόρο τιμής. Την δεύτερη θα συμπορευθεί με τη συνοδεία διμοιριών των ΜΑΤ για να ξαναεμφανιστεί, μετά από λίγο καιρό στο ίδιο σημείο.

Αν εκείνος δεν βρίσκει καμιά διαφορά ο λαός δεν ξεχνά. Και τούτη τη φορά αυτό το συλλογικό ιστορικό υποκείμενο της μνήμης του λαού, δεν νοιάζεται για τις υπογραφές του. Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής δεν είναι ούτε λιμάνι, ούτε Ελληνικό. Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής δεν είναι δημόσια έκταση ή επιχείριση προς ιδιωτικοποίηση. Το Σκοπευτήριο και η Καισαριανή είναι η μνήμη μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι νεκροί ήρωες της Κατοχής και της Αντίστασης, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Ούτε καπηλεύεται, ούτε εκχωρείται και μα τον Άρη Βελουχιώτη δεν θα του το παραχωρήσουμε ποτέ ως λάφυρο για την δική του επικοινωνιακή και προσωπική προβολή.

Αντί επιλόγου…

Το Ποίημα του Μανώλη Γλέζου για τον δεκαεννιάχρονο αδελφό του Νίκο, που εκτελέστηκε στη Καισαριανή:

“Ήρθες και πάλι….
Τη βραδυνή εχτές, τη λυχναφή ώρα,
ήρθες και πάλι να με βρεις.
Να με ρωτήσεις ήθελες
για τις αυλές που παίζαμε
την παιδική μας αθωότητα
κι οι σύνοικοι χορεύανε τις χαρές
και μοιρολογούσανε τις λύπες.
Μάθε, λοιπόν, πως ζούνε μόνο οι χωριανές αυλές
κι’όταν χαμηλώσουν τα σπαθιά του κρύου
κι’έρχονται οι ξενικοί
ξεχειλούν τα γλέντια στις ρύμνες
και ξεφαντώνουν με τα αερικά του νου.
………………………………………………
Σ’απάντησα σ’όλα, αδελφέ μου.
Μη μου ζητήσεις όμως
να σου δώσω πίσω τα χρόνια της ζήσης
που εγώ ζω κι’εσύ δε ζεις.
Δεν μπορώ, δε δύναμαι.
Πασχίζω μόνο
Να μην αφαιρούν οι άνθρωποι
τη ζωή των συνανθρώπων τους.

Μάρτυρές μου οι κλεψύδρες
καθώς μετρούνε τις σταγόνες του νερού
εξήντα τέσσερα χρόνια παρά κάτι,
από τότες που ο Χάροντας θέρισε τα χρόνια σου
μα δεν τα κατάφερε να θερίσει το μπόι σου
κι ο νήσκιος του ξεπέρασε τον όποιο χρόνο.
Αίσθηση, ψευδαίσθηση,παραίσθηση;
ΝΟΙΩΘΩ ΝΑ ΖΕΙΣ, ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ”

Μανώλης Γλέζος, Μάρτης 2008

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

10 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

10 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

10 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

11 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

11 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

13 hours ago

This website uses cookies.