Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Δεν είναι πάντα αδέλφια όσοι βγαίνουν από την ίδια μήτρα…

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Θ. Πολυράκης
Γεωπόνος – Συγγραφέας
Μέλος της Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων

 

Το φλογερό άρμα του θεού-ήλιου φάνηκε στο διάσελο της Ανατολής εις την αντικρινή κορφή, κι απόδιωξε τα κρέπια της νύχτας της αφέγγαρης απ’ το βουκολικό τοπίο, μα και το φάλι της μελαγχολίας που’ χε στραλιάξει στα εσώψυχα του γέρο-ναυτικού από νωρίς, συνέπεια της μοναξιάς του της ατέλειωτης σαν διάβαινε ολομόναχος τα ύστερα τα “τέρμενα” της γήινης διαδρομής του. Χρόνια ατέλειωτα στις θαλασσένιες στράτες σαν ναύτης σε γκαζάδικα, δεν αξιώθηκε κάπου κι εκείνος να στεριώσει ένα σπίτι, μια συντροφιά, μία φαμίλια. Κι έτσι, “αποφάγι της θάλασσας” (σαν έλεγε συχνά), στράλιαξε σαν γέρασε στο παλιό του πατρικό σπίτι, πίσω στο χωριό του…

…`Ετσι κι εκείνο το πρωί, καθισμένος κάτω από τη βαθύσκιωτη μουριά του απολάμβανε τον καφέ του συντροφιά με τον μυρωδάτο καπνό της πίπας του. Το αλκαλοειδές της νικοτίνης, βοήθαγε να λιγοστέψει τη μελαγχολία της μοναξιάς του. Ένα μικρό παμπάλαιο τρανζιστοράκι συμπλήρωνε την πρωινή τη συντροφιά του γέρου. Από αυτό μάθαινε τι γίνονταν στον “έξω κόσμο” ως έλεγε συχνά.

Τον τάραξε πρωινιάτικα η είδηση της εκτέλεσης ενός νεαρού από τον αδελφό του με καραμπίνα, κάπου στην Κεντρική Ελλάδα. Δε σταμάτησε στους λόγους της αδελφοκτονίας ο γέρος. Γι’ αυτόν, σημασία είχε η πράξη!
«Για σκέψου φίλε μου…» μουρμούρισε «…αδερφός εναντίον αδερφού! Πού πάμε;»

Μα ευθύς, του ήρθε στη μνήμη πληθώρα περιστατικών παρόμοιων που είχαν συμβεί απανταχού στην υδρόγειο, τα περασμένα χρόνια.

«Εκείνος ο Κάϊν…» συνέχισε το μονόλογό του «…είχε καρπερή φύτρα και γιόμισε τον κόσμο με απογόνους αδελφοκτόνους, όπου Γης…και κανείς δεν το ξέρει μέχρι πότε θα γεννιούνται απόγονοί του!…»

Στο μυαλό του, ήρθε αμέσως η θύμηση του δικού του αδελφού, επιστήμονα πετυχημένου, μα δεν το μπόρεσε να γίνει άνθρωπος, με την έννοια του ανθρώπου. Φόρεσε την τήβεννο του επιστήμονα, μα έβγαλε και πέταξε εκείνη, της ανθρωπιάς! Όχι, δεν τον είχε πυροβολήσει αν και θα το προτιμούσε, έτσι για να τέλειωναν μια κι έξω τα βάσανά του. Ο λόγος της αδελφικής απονιάς; Μα ήθελε κι εκείνος να σπουδάσει, να γίνει επιστήμονας, μα ο μεγάλος αδελφός του τον απόδιωξε σαν πέρασε επιτυχώς τις κατατακτήριες εξετάσεις στην Αρχαιολογία. Πώς τον απόδιωξε; Μα διώχνοντάς τον από το σπίτι του στην Αθήνα όπου –αυτόβουλα- πήγε να μείνει ως φοιτητής, μιας και ο οικογενειακός “προϋπολογισμός” δεν του επίτρεπε να νοικιάσει μια μικρή στέγη και να στεγάσει τα φοιτητικά του όνειρα. Τον απόδιωξε κατά παρότρυνση της κακότροπης συζύγου του, μιας πεινασμένης Μανιάτισσας ίδιας με κείνον στο γονίδιο της απονιάς. Κι έτσι, μη έχοντας άλλη διέξοδο στη φτώχεια του, μπάρκαρε στο πρώτο γκαζάδικο που τον δέχτηκε σαν μούτσο, και ξεμπάρκαρε πενήντα χρόνια αργότερα κατάφορτος από εμπειρίες αλλά με μια πενιχρή σύνταξη στην Τράπεζα…

«Θεός σχωρέστον!…» μουρμούρισε, καθώς ο άπονος εκείνος αδελφός είχε συγχωρεθεί από χρόνια.
Συνέχισε ο γέρος ο νοήμων το μονόλογό του. Τον άκουγε αυτός, η μουριά και η σιωπή, καθώς έλεγε:

«Σ’ είχα βρε αδερφέ υπόδειγμα και πρότυπό μου στα μικράτα μου, μα φχαριστώ το Μεγαλοδύναμο που δεν σου έμοιασα…»

Ένα δάκρυ κύλησε και στράλιαξε στις ρυτίδες που αυλάκωναν τις παρειές του προσώπου…

Στη θύμησή του ήρθαν οι στίχοι ενός φίλου του, άσημου ποιητή:

Αν τύχει και γεννήθηκε αδελφός
κι έχει στο είναι το σύνδρομο του Κάιν,
δεν είν’ ανάγκη να σου χύσει αίμα για να μάθεις.
Αν δε σ’ απλώσει χέρι αδελφικό,
αν σε περιφρονήσει στην ανάγκη,
αν σε συκοφαντήσει στο γονιό
μ’ ακόμη αν τη ζηλέψει τη χαρά σου
κι αν δεν βουρκώσει στον καημό σου,
είναι στα σίγουρα πιστό αντίγραφο του Κάιν…

Και κατέληξε: «Δυστυχώς, δεν είναι πάντα αδέλφια, όσοι βγαίνουνε από την ίδια μήτρα!…»

Ένα δάκρυ κύλησε και στράλιαξε στις ρυτίδες που αυλάκωναν τις παρειές του προσώπου…

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

6 hours ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

6 hours ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

6 hours ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

6 hours ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

6 hours ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

6 hours ago

This website uses cookies.