Για την 25η Μαρτίου: Πατζάρια βραστά, μπακαλιάρος τηγανητός και σκορδαλιά
Σκορδαλιά
Να ‘χει τα’ όνομα αλλά να ‘χει και τη χάρη
Δηλαδή: 1 σκορδοκεφαλή ολόκληρη (τα μικρά σκόρδα τα ντόπια), 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικη χωρίς την κόρα μουλιασμένη στο νερό και στιμμένη, 1 μέτρια πατάτα βραστή εντελώς κρύα, περίπου μια φλυτζάνα λάδι, περίπου ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι, αλάτι, μερικές σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο.
Καθαρίζομε ένα – ένα τα σκόρδα απ’ την σκορδοκεφαλή τα κοπανίζομε καλά – καλά στο γουδί και μετά τα βάζομε στο μπλέντερ. Μακαλώνομε με το χέρι μας το ψωμί και το βάζομε κι αυτό στο μπλέντερ, καθώς και την πατάτα λιωμένη καθώς και αλάτι. Γυρίζομε το μπλέντερ και ρίχνομε από λίγο το λάδι και το ξύδι. Όσο σηκώσει. Περίπου την αναλογία που σας έχω γράψει σηκώνει. Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό θέλει λιγότερο. Στο τέλος ρίχνομε το γάλα, χτυπιέται λίγο ακόμα η σκορδαλιά και είναι έτοιμη. Σαν κρέμα γίνεται. Πολύ ωραία.
Μπακαλιάρος παστός τηγανητός
Χυλός: αλεύρι, μπύρα, αλάτι
Ξεπλένομε τον μπακαλιάρο να φύγει το πρώτο αλάτι. Τον βάζομε σε μπόλικο νερό και τον γλυκαίνομε αλλάζοντας τακτικά το νερό για 24 ώρες.
Αφαιρούμε τα πτερύγια (κάποιοι αφαιρούν και την πέτσα του όμως η πέτσα του είναι νόστιμη, εγώ όχι, δεν την αφαιρών). Τον κόβομε μικρά κομμάτια και τον ραντίζομε με ούζο. Σε μπωλ ανακατεύομε το αλεύρι με την μπύρα και ελάχιστο αλάτι να γίνει χυλός. Καίμε λάδι σε τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό και τηγανίζομε. Το λάδι καυτό.
Μπακαλιάρος πλακί (φρέσκος)
Καθαρίζομε και κόβομε το ψάρι φέτες και το αλατίζομε. Σε κατσαρόλα σωτάρομε στο λάδι κρεμμύδι ξερό. Ρίχνομαι τις ντομάτες 3-4 ώριμες ξυσμένες και σκόρδο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι φιλοκομμένο με τα φύλλα του πιπέρι και αλάτι και αφήνομε να πάρει μερικές βράσεις. Βάζομε το ψάρι και ψήνομε μέχρι να ψηθεί το ψάρι και η σάλτσα να δέσει και να μην είναι νερουλή (Αν χρειαστεί βάζομε λίγο νερό)
Γαύρος
Ένα κιλό γαύρο. Τους καθαρίζομε και κόβομε τα κεφάλια. Τους πλένομε, τους βάζομε σε βαθύ τηγάνι με καπάκι. Ρίχνομε μισό ποτήρι νερό, αλατοπίπερο, μαϊντανό μισό ματσάκι, άνιθο μισό ματσάκι ψιλοκομμένα, ρίγανη και στο τέλος λεμόνι κομμένο λεπτές στρογγυλές φέτες. Προσθέτομε μισό νεροπότηρο λάδι και ψήνομε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο τηγάνι, μισή ώρα περίπου.
Τα ξακουστά Ανώγεια «φιγουράρουν» στη λίστα με τα 55 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2024, την οποία παρουσίασε…
Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη…
Ο Νίκος Αγγελάκης, εκδότης της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης", μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία μετά…
Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς και…
Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…
Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…
This website uses cookies.