Την τιμητική της θα έχει η Κρήτη στην 12η εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 17:30, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Με αφορμή τους Διαλόγους του Νοεμβρίου, κλιμάκιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επισκέφθηκαν το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα για τα γυρίσματα ενός βίντεο το οποίο θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση αναφορικά με το πρόγραμμα PASIPHAE που υποστηρίζει το ΙΣΝ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Για τα γυρίσματα αυτά, στη σελίδα του Ιδρύματος στο Facebook αναφέρεται:
“24 ώρες στην Κρήτη: Αναζητώντας την αρχή του συμπάντος.
Η κατάβαση μέσα από τους καμπυλωτούς δρόμους του Ψηλορείτη στις 4 τα ξημερώματα ήταν μία πραγματική πρόκληση –όχι μόνο για τους λόγους που θα περίμενε κανείς. Δεν ήταν μόνο η σωματική κούραση έπειτα από μία γεμάτη μέρα γυρισμάτων, ή η ψυχική κούραση έπειτα από μία γεμάτη μέρα αναζήτησης της προέλευσης του σύμπαντος. Ήταν τα πρόβατα. Διακόσια πρόβατα περίπου, με τα μάτια τους να γυαλίζουν στα φώτα του αμαξιού μας, εμποδίζοντας το δρόμο μας προς το σπίτι. Πώς βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο;
Όλα ξεκίνησαν με την επερχόμενη εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, στην οποία παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες της αστρονομίας θα συζητήσουν το πείραμα PASIPHAE (Polar-Area Stellar-Imaging in Polarization High-Accuracy Experiment), το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΙΣΝ. Όταν δεν καταλαβαίνεις τις περισσότερες λέξεις του τίτλου ενός πειράματος, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες. Έτσι, αναλάβαμε να κάνουμε μία ταινία μικρού μήκους για να δώσουμε το απαραίτητο υπόβαθρο.
Αφού ταξιδέψαμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για να συναντήσουμε τους επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για το πείραμα, κατευθυνθήκαμε στο πανέμορφο χωριό των Ανωγείων, γνωστό για τους κατοίκους του που επέζησαν δύο πολέμους, αλλά και για την εκτροφή ελευθέρας βοσκής. Στα Ανώγεια, έπειτα από ένα γεύμα όπου δοκιμάσαμε το περίφημο Οφτό αρνί, μάθαμε από τους ειδικούς για το Big Bang, για τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, και για το πώς μπορούμε να αναζητήσουμε την προέλευση του σύμπαντος.
Ανεβαίνοντας στην κορυφή του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, περάσαμε από κοιλάδες με καταπράσινο χορτάρι για να φτάσουμε μέχρι το σεληνιακό τοπίο που περιβάλλει το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Ο αέρας ήταν πεντακάθαρος και κρύος, και η θέα έκοβε την ανάσα. Ο ουρανός φαινόταν κάπως διαφορετικός, φωτεινότερος από ό,τι έχουμε συνηθίσει, και οι οικοδεσπότες μας μας εξήγησαν ότι βρισκόμασταν πλέον πιο ψηλά από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο ισχυρός άνεμος έκαναν δύσκολη την κινηματογράφηση, αλλά η πραγματική πρόκληση, που αντιμετωπίσαμε, ήταν η απρόσμενη επίσκεψη δεκάδων προβάτων και ο θόρυβος των κουδουνιών τους. Μάθαμε πολύ περισσότερα για το έργο των επιστημόνων, καθώς και το πόσο έγκαιρη ήταν η υποστήριξη του πειράματός τους από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, βοηθώντας τους να συνεχίσουν την έρευνα στην Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε μέσα από την ταινία, και πολλά ακόμα θα συζητηθούν στους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του ΙΣΝ, αλλά αυτό που μας έμεινε ήταν το πραγματικό πάθος αυτών των επιστημόνων για απαντήσεις στα πιο θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν, με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα αστέρια. Περιστασιακά, για να ευχηθούν σε αυτά τα αστέρια για δρόμους χωρίς πρόβατα”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.