Η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015.
Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που πριν 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς. Η έναρξη της δίκης θα γίνει πρωί, αλλά όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκινούν αργά το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από την Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.
Πάντως, το νομικό παράδοξο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως έλεγαν νομικοί, είναι ότι στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν και μετέχουν δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας (και ένας αναπληρωματικός αντιπρόεδρος του ΣτΕ), αλλά πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αρεοπαγίτης. Δηλαδή, στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι χαμηλότερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ.
Οι δικαστές
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετέχουν στο Ειδικό Δικαστήριο τα εξής τακτικά μέλη:
Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Γεννήθηκε στον Πειραιά και τον ερχόμενο Ιούνιο εγκαταλείπει το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήχθη στο δικαστικό σώμα τον Απριλίου 1997. Προήχθη σε αντιπρόεδρο τον Ιούλιο του 2010. Από νέα ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά δρώμενα του ΣτΕ. Ξεκίνησε το 1982 ως γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, το 1993 εκλέγεται αντιπρόεδρος της Ένωσης και την τριετία 1996-1999 πρόεδρος.
Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ. Το απολυτήριο του εξατάξιου Γυμνασίου το έλαβε από το Κοπανάκι Μεσσηνίας. Εισήχθη στην Νομική Σχολή Αθηνών και το 1973 έλαβε το πτυχίο του. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών το 1977 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (D.E.A.) από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I), ενώ την διετία 1983-1984 παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Paris I σε θέματα Δημοσίου και Κοινοτικού Δικαίου.
Τον Ιανουάριο του 1978 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και στο βαθμό του αντιπροέδρου προήχθη τον Ιούλιο του 2009. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος (2010-2011) και του Γ΄ Τμήματος (2011-2013). Την τριετία 2009-2012 διετέλεσε μέλος της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών. Ήταν πρόεδρος της ¨Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ την διετία 1987-1988.
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σύμβουλος Επικρατείας. Ο πατέρας της, ο αείμνηστος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, συμμετείχε ως μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου στην δίκη του Ανδρέου Παπανδρέου (Μάρτιο του 1991). Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα πρώτα χρόνια δικηγόρησε στην Αθήνα (1980-1982), αλλά στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 1982, εισήχθη στο δικαστικό σώμα. Στον βαθμό τής συμβούλου Επικρατείας προήχθη το 2000. Το μεγαλύτερο μέρος της δικαστικής της σταδιοδρομίας υπηρέτησε στο Ε΄ Τμήμα (υπηρετεί και σήμερα). Ήταν εισηγήτρια σε μεγάλες υποθέσεις περιβαλλοντικού κατά κανόνα ενδιαφέροντος, τόσο στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όσο και στο Ε΄ Τμήμα. Το 1989 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I. Δύο θητείες (1993-1995 και 2000-2001) διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.
Μαρίνα Παπαδοπούλου, σύμβουλος Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το εξατάξιο Γυμνάσιο πέτυχε στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 έλαβε το πτυχίο της. Δικηγόρησε στην Αθήνα, αλλά στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 1985, εισήλθε στον δικαστικό κλάδο και το 2009 προήχθη στο βαθμό του συμβούλου Επικρατείας. Σήμερα είναι ενταγμένη στην δύναμη του ΣΤ΄ Τμήματος. Την διετία 2003-2004 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο.
Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, σύμβουλος Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το εξατάξιο Γυμνάσιο πέτυχε στην Νομική Σχολή Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1976. Την επταετία 1979-1986 δικηγόρησε στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 1987 εισήλθε στο δικαστικό σώμα και τον Αύγουστο του 2010 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας. Υπηρετεί στο Δ΄ Τμήμα και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η πολιτική σκέψη του Θουκυδίδη».
Ταξιαρχία Κόμβου, σύμβουλος Επικρατείας. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούλιο του 1989 εισήλθε στο χώρο της Δικαιοσύνης και τον Σεπτεμβρίου 2011 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας. Υπηρετεί στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών και της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και της Ελευθερίες. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ταμίας) της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ.
Παράλληλα, από το ΣτΕ έχουν κληρωθεί τρία αναπληρωματικά μέλη τα οποία είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος Αθανάσιος Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και Εμμανουήλ Κουσιούρης.
Από τον Άρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο συμμετέχουν τα εξής τακτικά μέλη:
Νικόλαος Πάσσος, αρεοπαγίτης και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Γεννήθηκε Στην Αθήνα και έλαβε το πτυχίο του από την Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Απρίλιο του 1977 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Αύγουστο του 2008.
Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου. Κατάγεται από το Αίγιο και είναι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον εισαγγελικό κλάδο εισήχθη τον Νοέμβριο του 1978 και προήχθη στην θέση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.
Κωνσταντίνος Τσόλας, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στις Χαλκιάδες Άρτας. Τον Μάιο του 1978 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και τον Αυγούστου του 2009 ανέλαβε καθήκοντα αρεοπαγίτη.
Δημήτριος Κράνης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στη Λαμία και το πτυχίο του το έλαβε από την Νομική Σχολή Αθηνών. Από τις 10 Μαΐου του 1978 είναι στον δικαστικό κλάδο και στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Αύγουστο του 2010.
Δημήτριος Κόμης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής και έλαβε το πτυχίο του από την Νομική Σχολή Αθηνών. Στο δικαστικό σώμα εισήχθη τον Αύγουστο του 1978 και τον Ιούλιο του 2010 ανέλαβε καθήκοντα αρεοπαγίτη.
Αντώνης Ζευγώλης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου και έλαβε το πτυχίο τους από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 23 Αυγούστου 1978 εισήχθη στο δικαστικό σώμα και μετά από 32 χρόνια κατέλαβε τη θέση του αρεοπαγίτη.
Αργύριος Σταυράκης, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Κοινότητα Λόγγα Μεσσηνίας. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Αύγουστο του 1978 και τον Νοέμβριο του 2010 έλαβε το βαθμό του αρεοπαγίτη.
Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, αρεοπαγίτης. Γεννήθηκε στην Καβάλα και έλαβε το πτυχίο της από την Νομική Σχολή Αθηνών. Η είσοδος της στο δικαστικό σώμα έγινε τον Νοέμβριο του 1978 και το 2012 προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη.
Να επισημανθεί ότι οι αρεοπαγίτες (εκτός του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσου) εισήλθαν όλοι στο δικαστικό σώμα το 1978.
Αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο είναι οι αρεοπαγίτες, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης, ενώ αναπληρωματικός εισαγγελέας είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπομπόλης.
Οι πρώτοι μάρτυρες
Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσος συνέταξε τον κατάλογο των μαρτύρων, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα προταθούν στο δικαστήριο και άλλα ονόματα μαρτύρων.
Οι πρώτοι μάρτυρες είναι:
Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο),
Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,
Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),
Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,
Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ,
Χρυσή Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του,
Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,
Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και
Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
left.gr με πληροφορίες από το Ποντίκι
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
This website uses cookies.