Το αναλυτικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα:
Οι υπουργοί της κυβέρνησης απείχαν από την ψηφοφορία και ο Υπουργός Μέσης Ανατολής Τόμπιας Έλγουντ δήλωσε πως η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμά της να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη όταν θα είναι «πρόσφορο για την ειρηνευτική διαδικασία».
Το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ψηφίσει την αναβάθμιση του στάτους της Παλαιστίνης σε «μη-μέλος κράτος-παρατηρητή» Η συνέλευση είχε υπερψηφίσει με 138 ψήφους έναντι 9, με 41 κράτη – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας – να απέχουν.
Το ψήφισμα στο βρετανικό κοινοβούλιο είχε κατατεθεί από το βουλευτή των Εργατικών Grahame Morris και είχε τροποποιηθεί από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Jack Straw.
Ο Morris είπε στους βουλευτές πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος θα ήταν ένα «συμβολικά σημαντικό» βήμα προς την ειρήνη, λέγοντας πως οι σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν «κολλήσει σε ένα αδιέξοδο»
«Λύση των δύο-κρατών»
Η τωρινή πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως έχει οριστεί από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών William Hague, είναι ότι «διατηρεί το δικαίωμα να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη διμερώς τη στιγμή που θα επιλέξει και όταν θα μπορεί καλύτερα να βοηθήσει να επέλθει η ειρήνη».
Το πλήρες ψήφισμα αναφέρει: «Αυτή η Βουλή πιστεύει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης δίπλα στο κράτος του Ισραήλ ως μια συμβολή στη διασφάλιση της λύσης των δύο κρατών μετά από διαπραγματεύσεις».
Πριν από τη συζήτηση, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε «Η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει, οπότε νομίζω πως είναι μια πολύ ξεκάθαρη ένδειξη της προσέγγισης της βρετανικής κυβέρνησης.
»Η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι μακροχρόνια και είναι υπέρ μιας λύσης των δύο κρατών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ένα φάσμα διεθνών εταίρων – Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή – υπέρ αυτής»
Έξω από τα Ανάκτορα του Γουεστμίνστερ, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, μια ομάδα αλληλέγγυων διαδηλωτών κρατούσε ένα πανό που έλεγε «Ώρα να αρχίσουμε να δίνουμε πίσω αυτό που δεν είχαμε δικαίωμα να πάρουμε» – μια παραπομπή στην Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, με την οποία η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εγκαθιδρύσει «εθνική εστία» για τον εβραϊκό λαό στην Παλαιστίνη. Εντός της βουλής, πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στη Διακήρυξη Μπάλφουρ, και στην ευθύνη της Βρετανίας να επιλύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.
Οι φιλο-ισραηλινές οργανώσεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν τους βουλευτές να υποστηρίξουν μια τροποποίηση των φιλο-ισραηλινών βουλευτών που έλεγε πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Βρετανία, Ντάνιελ Τάουμπ, αποφάσισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν έδωσε συνεντεύξεις για το ζήτημα της ψηφοφορίας, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της.
Οι περισσότεροι από τους βουλευτές των Συντηρητικών απείχαν, και όσοι ψήφισαν διασπάστηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ, και ο Nicholas Soame, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών, των Συντηρητικών, Malcolm Rifkind, ένας από τους παλαιότερους εβραίους βουλευτές, δήλωσε πως κι εκείνος θα ήθελε να δει μια λύση των δύο κρατών αλλά πρόσθεσε: «Ο συμβολισμός κάποιες φορές έχει ένα σκοπό, κάποιες φορές έχει ένα ρόλο, αλλά θα πρέπει να πω πως δεν αναγνωρίζεις ένα κράτος που δεν έχει ακόμα τα θεμελιώδη συστατικά που απαιτεί ένα κράτος εάν πρόκειται να επιτελέσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις, και γι’ αυτό, με όλο το σεβασμό, το ελάχιστο που θα έλεγα είναι ότι αυτό το ψήφισμα είναι πρόωρο». Είπε επίσης πως η «πρόωρη» αναγνώριση θα σήμαινε «απλά 24 ώρες δημοσίων σχέσεων» αλλά ότι δε θα επηρεάσει καθόλου την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ένας άλλος παλαιός εβραίος βουλευτής και σφοδρός επικριτής του Ισραήλ, ο Gerald Kaufman είπε πως αυτό δεν δρα με ένα «εβραϊκό τρόπο» ότι οι πράξεις του ενθαρρύνουν τον αντι-σημιτισμό και ότι η βρετανική αναγνώριση της Παλαιστίνης θα άλλαζε τα δεδομένα του παιχνιδιού.
Ο βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ ήταν απών και είχε δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζε επειδή το ψήφισμα δεν αναγνώριζε μόνο την Παλαιστίνη αλλά και το Ισραήλ. Και καθώς ο ίδιος είναι υποστηρικτής της λύσης του ενός κράτους.
Πηγές: BBC, Guardian, Haaretz. επίσημη ιστοσελίδα του βουλευτή Τζορτζ Γκάλογουεϊ