«Ο ελπιδοφόρος εναλλακτικός δρόμος για την κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της Κρήτης που προτείνουμε είναι συγκρουσιακός με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα» τόνισε από το Ρέθυμνο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ξαστεριά-Ανατροπή στην Κρήτη», υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου τους στο Ρέθυμνο προχώρησαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, τα μέλη του συνδυασμού «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη.
Κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου ο κ. Κριτσωτάκης είπε τα εξής:
«Βρισκόμαστε ήδη στον ένατο χρόνο επιβολής των σκληρών νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, υλοποιώντας τις αποφάσεις των ξένων δανειστών. Το ξένο και ντόπιο χρηματιστικό κεφάλαιο χωρίς τη δημοκρατική νομιμότητα της λαϊκής ψήφου έχει επιβάλει τη κυριαρχία των αγορών. Η δημόσια περιουσία, οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα δημόσια δίκτυα και υποδομές ξεπουλιούνται. Η οικονομία βρίσκεται σε συνεχή βαθιά ύφεση, η παραγωγή έχει καταρρεύσει, δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, οι δημόσιες δομές στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική πρόνοια καταρρέουν προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου, οι μισθοί εξανεμίζονται, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απολύονται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και χάνουν δικαιώματα που με αγώνες ετών κατέκτησαν. Οι πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας επεκτείνονται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.
Το μνημονιακό νομοθετικό καθεστώς των 714 εφαρμοστικών νόμων και των χιλιάδων Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων παραμένει σε ισχύ και σηματοδοτεί ένα δυσοίωνο μέλλον.
Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι βραχνάς για το λαό αφού όχι μόνο δεν διαγράφηκε ούτε κατά ένα ευρώ αλλά συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Αυτοδιοίκηση που ως θεσμός επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελεί και αυτή θύμα της οκταετίας των μνημονιακών πολιτικών οι όποιες προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι το 2060. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη» αποτελεί πιστή αντιγραφή του «Καλλικράτη». Ενσωματώνει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστικούς νόμους στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, με συνέπεια η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να είναι ένας θεσμός γραφειοκρατικός, αντιδημοκρατικός και αδιαφανής, μακριά από τους πολίτες.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές του Μαΐου και για την Περιφέρεια Κρήτης.
Τι έκανε η διοίκηση «ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ» στην περιφέρεια Κρήτης;
Στην Περιφέρεια Κρήτης, η διοίκηση «ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ» δεν είχε τη βούληση και δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία που θα λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα στα τεράστια προβλήματα που έφερε στους πολίτες η κρίση. Δεν αντιστάθηκε στη δραματική μείωση των αυτοδιοικητικών πόρων. Με τις αποφάσεις της υλοποίησε με τον πιο επιθετικό τρόπο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την Κρήτη και παράλληλα εξελίχθηκε σε καθεστώς διαπλοκής και «τακτοποίησης» ιδιωτικών συμφερόντων. Η πολιτική της για την τοπική ανάπτυξη περιορίστηκε σε μια διαχειριστική πολιτική στα πλαίσια των προτεραιοτήτων του Καλλικράτη, του Κλεισθένη και της συνεπαγόμενης μετατροπής της Περιφέρειας σε μακρύ χέρι του κράτους. Αποδέχτηκε και εφάρμοσε την πολιτική της Ε.Ε. για την επιβολή εξωθεσμικών μηχανισμών άσκησης πολιτικής, όπως η Ελληνογερμανική Συνέλευση, με τη δημιουργία γραφείου Φούχτελ στη Περιφέρεια Κρήτης!!.
Είναι συμμέτοχη και συνένοχη στη μετατροπή της Βάσης της Σούδας σε κέντρο επιχειρήσεων των αμερικάνικων μαχητικών αεροπλάνων στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Δεν είπε κουβέντα για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του Ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη από την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ισραήλ, που θα ονομάζεται LongHorizon, με σκοπό την παρακολούθηση όλων όσων συμβαίνουν στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου, και έτσι συνηγόρησε να μπει η Κρήτη στο μάτι του Κυκλώνα και να μετατραπεί σε πολεμική ζώνη!!
Οι δραματικές και σκανδαλώδεις ταυτόχρονα επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων «αναπτυξιακών πολιτικών» της κυβέρνησης που εφαρμόσθηκαν από τη διοίκηση «ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ», με οδυνηρό αποτέλεσμα τη μεγάλη υποβάθμιση του επίπεδου ποιότητας της ζωής στη καθημερινότητα των Κρητικών είναι:
Η υλοποίηση αυτών των στόχων θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του Κρητικού λαού ότι μπορεί και αξίζει να αγωνιστεί για τη δημιουργία του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ανατροπής. Θα τον βοηθήσει καθοριστικά να αμφισβητήσει το κυρίαρχο συστημικό θεώρημα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ότι αυτές αποτελούν πλέον μία κανονικότητα για το τόπο μας. Θα τον πείσει ότι η εναλλακτική πολιτική στις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι μόνο ριζοσπαστική και ανατρεπτική αλλά ρεαλιστική και βιώσιμη
Το πρόγραμμα μας έρχεται σε ρήξη με τα μνημόνια, τον ευρωμονόδρομο και διαπερνιέται από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή, και κυρίως την χρηματοδότηση του προγράμματος μας είναι η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη, η συγκρότηση και έκδοση εθνικού νομίσματος σε νέα βάση και η ρήξη με την ΕΕ.
Ο ελπιδοφόρος εναλλακτικός δρόμος για την κοινωνική και οικονομική αναγέννηση της Κρήτης που προτείνουμε είναι συγκρουσιακός με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, με τον ευρωμονόδρομο και με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη λογική της ανάθεσης σε μία οποιαδήποτε περιφερειακή διοίκηση, αλλά θα είναι ευθύνη ολόκληρου του λαϊκού κινήματος.
Η Κρητική οικονομία διαθέτει κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο αγροδιατροφικός, οι μεταφορές και επικοινωνίες, ο ειδικός τουρισμός, και παράλληλα με στοχευμένες δράσεις μπορεί να οικοδομήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε νέους τομείς, με χαρακτηριστικότερους τις τεχνολογίες πληροφορικής, τις τηλεπικοινωνίες, τη βιομηχανία περιβάλλοντος κ.ά.
Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, έχοντας στο επίκεντρο τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση μισθών. Η επανεκκίνηση των κλάδων δεν μπορεί να αφήνεται στους μηχανισμούς της αγοράς, αλλά χρειάζεται στοχευμένες πολιτικές και συνδυασμένη χρήση κλαδικών και οριζόντιων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο ευρύτερος δημόσιος καθώς και ο κοινωνικός τομέας της οικονομίας.
Το εναλλακτικό σχέδιο της κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης της Κρήτης που προτείνουμε, θα βασίζεται σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της γνώσης, τους αγρότες, τους νέους της επισφαλούς απασχόλησης, τον κόσμο δηλαδή που θέλει ο τόπος μας να παράγει και να δημιουργεί. Βασικές δεσμεύσεις του μοντέλου αυτού είναι η οικονομική αναγέννηση του τόπου, η ανάκτηση, διεύρυνση και στήριξη της δημόσιας σφαίρας, του κοινωνικού τομέα και των δημόσιων αγαθών, η πλήρης απασχόληση και η δραστική μείωση των κοινωνικών και χωρικών ανισοτήτων.
Βασική κατεύθυνση του εναλλακτικού μας σχεδίου είναι ο οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας της με βασική επιδίωξη την παραγωγή συλλογικών, δημόσιων αγαθών. Θα προωθήσουμε έναν κοινωνικό τομέα παραγωγής πέρα από το δίπολο ιδιωτικό – κρατικό, του οποίου ο σκοπός δεν θα είναι το κέρδος, αλλά θα οργανώνεται με υβριδικές και μεταβατικές μορφές δραστηριότητας, όπως οι συνεταιρισμοί νέου τύπου, οι ενώσεις παραγωγών και καταναλωτών, τα ταμεία αλληλοβοήθειας, οι κοινοπραξίες, οι επιχειρήσεις λαϊκής βάσης, οι επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δραστηριότητες αυτές θα λειτουργούν με όρους, τρόπο και σκοπό που θα υπερβαίνουν την οικονομίας της αγοράς. Θαείναι δηλαδή φορείς που θα υπηρετούν την κοινωνία και όχι το κράτος ή την ιδιοτέλεια των ιδιωτών. Τα κέρδη τους δεν θα είναι οικειοποιήσιμα, δεν θα είναι πηγή πλουτισμού, αλλά πηγή διεύρυνσης της παραγωγής, μείωσης του κόστους ή βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ή αγαθών. Η στρατηγική αυτή δημιουργεί τους όρους για μια νέα δυναμική που ανοίγει δρόμους και δίνει δυνατότητες να αναδειχθούν νέα οικονομικά και κοινωνικά υποκείμενα, τα οποία θα διεκδικήσουν ρόλο πρωταγωνιστή στο οικονομικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Στο σχέδιο της κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης της Κρήτης που προτείνουμε θα είναι προφανής η στροφή της οικονομίας από οικονομία υπηρεσιών σε οικονομία παραγωγής προϊόντων. Αλλά και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών θα είναι πασίδηλη η στροφή σε νέες υπηρεσίες, όπως της πιστοποίησης και των ποιοτικών ελέγχων, της προώθησης μέσω δικτύων καταναλωτών, της ενσωμάτωσης καινοτομικών χαρακτηριστικών σε προϊόντα. Θα επιδιωχθεί επίσης ο σχεδιασμός πολιτικών αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με κριτήριο την επίτευξη παραγωγικού αποτελέσματος. Για παράδειγμα, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης καταπολέμησης της ανεργίας να μην συνδέονται με την περιστασιακή απασχόληση των καταρτιζόμενων ανέργων σε θέσεις πρακτικής άσκησης, αλλά με την ουσιαστική απασχόληση τους στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι άξονες προτεραιότητας του σχεδίου κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης που οραματιζόμαστε είναι:
1) Ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία:
Μοναδική στρατηγική επιβίωσης και ανάκαμψης της γεωργίας και κτηνοτροφίας του τόπου μας, είναι η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εργαλεία για την επιτυχία της στρατηγικής αυτής θα είναι η μεταρρύθμιση των γεωργικών συνεταιρισμών, η δημιουργία δικτύων παραγωγών, η σύνδεση με δίκτυα καταναλωτών και με επισιτιστικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα ενός εναλλακτικού τουριστικού τομέα.
2) Εναλλακτικός τουρισμός με κοινωνική ανταποδοτικότητα:
Η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης πρέπει να σταματήσει να καθορίζεται από την επιθετική υπερσυγκέντρωση κεφαλαίου στο κλάδο. Δεν πρέπει να οδηγεί σε «τουριστικοποίηση» την οικονομία του τόπου, με κίνδυνο η οικονομική του επιβίωση να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον Τουρισμό. Σε αντίθεση με αυτή την μέχρι τώρα ακολουθούμενη στρατηγική πρέπει να προωθηθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η εφαρμογή ενός προτύπου εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα έχει στόχο την κοινωνική ανταποδοτικότητα, δηλαδή την καθιέρωση εργασιακών σχέσεων αξιοπρεπούς πλήρους απασχόλησης και την παροχή δυνατότητας σε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν διακοπές
3) Ενίσχυση της μεταποίησης:
Οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην απασχόληση, στο πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής της Κρήτης. Για την ενίσχυση τους θα προωθηθούν οι παρακάτω στοχευμένες παρεμβάσεις: α) Ανασχεδιασμός και ενίσχυση των βιοτεχνικών υποδομών, β) Καθορισμός εμπορικών ζωνών, γ) Πιστοποίηση προϊόντων, δ) Ενδυνάμωση των συνεργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ε) Ενίσχυση και αύξηση των εξαγωγικών μονάδων, στ) Διασύνδεση βιοτεχνιών με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ζ) Αναβίωση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, και η) Μεθοδευμένη αξιοποίηση της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων της Κρήτης, από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.
4) Ολοκληρωμένη και κοινή διαχείριση του νερού:
Η διαχείριση των υδατικών πόρων του τόπου πρέπει να βασίζεται στην κατά λεκάνη απορροής διαχείριση τους, να εγγυάται την κατά προτεραιότητα πλήρη κάλυψη των αναγκών ύδρευσης καινα τους εξασφαλίζει ως δημόσιο αγαθού με αντικειμενικά και όχι πελατειακά κριτήρια. Το σχέδιο πρέπει να προτάσσει την εξυπηρέτηση των συλλογικών φορέων ΤΟΕΒ και Δημοτικών Επιχειρήσεων, που εξυπηρετούν τους αναδασμούς και γενικότερα την αγροτική γη για την παραγωγή φυσικών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων. Στόχος αυτής της παρέμβασης θα είναι η αποτροπή του κινδύνου της λειψυδρίας πολλών περιοχών της Περιφέρειας μας λόγω της υφιστάμενης κακής διαχείρισης των υδατικών πόρων.
5) Αντιμετώπιση της ερημοποίησης:
Η αντιμετώπιση της ερημοποίησης πρέπει να γίνει επιτέλους με το συνδυασμό όλων των μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στο περιορισμό της, όπως ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής, αποτροπή αλλαγής χρήσεων γης (μπαζώματα ρεμάτων, κατασκευή νέων δρόμων αντί να βελτιώνονται οι υφιστάμενοι κ.λπ.), πρόληψη και έλεγχος των πυρκαγιών και των πλημμυρών, σύνταξη και ολοκλήρωση πολεοδομικών μελετών κατά προτεραιότητα, και ουσιαστική προστασία ευαίσθητων περιοχών, βιοτόπων, υγροτόπων κ.λπ.
6) Ενεργειακός Σχεδιασμός:
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο είναι η εξοικονόμηση της. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, θα οδηγήσει την κοινωνία σε ενεργειακή φτώχεια και στην απώλεια μιας περιουσίας που πληρώνει επί δεκαετίες. Η πολιτική που εφαρμόζεται για «Κρήτη ενεργειακό κόμβο» και αποτυπώνεται στο υφιστάμενο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, ακυρώνει ό,τι έχει απομείνει ακόμα όρθιο από τα ιστορικά πλεονεκτήματα, φυσικά και ανθρωπογενή, που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη Κρήτης. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη νότια και δυτική Κρήτη, οι αγωγοί που θα διασχίσουν το νησί, η προοπτική μαζικής εγκατάστασης ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας, που αποτελεί κύριο πραγματικό στόχο της διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα με το μικρό και μεγάλο καλώδιο, όλα αυτά οδηγούν το νησί σε μονοκαλλιέργεια παραγωγής ενέργειας, με ανυπολόγιστο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος και εκτοπισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να σταματήσει.
7) Διαχείριση Απορριμμάτων:
Ο τομέας της Διαχείρισης των Απορριμμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας. Σκοπός είναι να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και όχι να αναβάλλεται επ’ άπειρον με το πρόσχημα ότι οι πολίτες της Κρήτης δεν ανταποκρίνονται. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το 45% από αυτά, είναι οργανικά που με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα και επίσης σημαντικό ποσοστό (περίπου το 40%) είναι ανακυκλώσιμα τα οποία μπορούν να κατευθύνονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, τότε ο υπολειπόμενος μικρός όγκος άχρηστων απορριμμάτων είναι πολύ εύκολα διαχειρίσιμος και δεν χρειάζεται υπερμεγέθεις μονάδες διαλογής υπέρογκου λειτουργικού κόστους. Ο μόνος τρόπος που θα μας επιτρέπει να ζούμε σε ένα πραγματικά καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον είναι η διαχείριση απορριμμάτων που βασίζεται στο τρίπτυχο: Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή, που παρά τις εξαγγελίες δεν εφαρμόζεται.
8) Ριζοσπαστικός χωροταξικός σχεδιασμός:
Πρέπει να σταματήσει η σημερινή παρωδία χωροταξικού σχεδιασμού, που προσαρμόζεται εκ των υστέρων σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις και δημιουργεί νέες συγκρούσεις χρήσεων γης σε ζώνες που αλληλεπικαλύπτονται. Ο χωροταξικός σχεδιασμός αντίθετα πρέπει να αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης της Κρήτης, να θέτει δίκαιους κανόνες για όλους, να ανατρέψει τις ανισορροπίες που υπάρχουν σήμερα, να αναζωογονεί τις περιοχές της υπαίθρου που εγκαταλείπονται, να βλέπει ως πλεονέκτημα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, πράγματα που σήμερα δεν γίνονται από τον χωρίς περιορισμούς «χωροταξικό σχεδιασμό» που επιβάλλουν οι αγορές.
9) Σχεδιασμός των μεταφορών και επικοινωνιών
Πρέπει να στοχεύουμε σε ένα δημόσιο ριζικό ανασχεδιασμό του δικτύου των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών βλέποντας τη νησιωτικότητα όχι ως περιορισμό αλλά ως πλεονέκτημα. Ο σχεδιασμός τους πρέπει να γίνεται με κριτήριο την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και όχι την κατανάλωση πολύτιμης αγροτικής γης, φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Το δημόσιο δίκτυο λιμανιών, αεροδρομίων και υδατοδρομίων, δεν θα πρέπει να κοιτάζει μόνο την Αθήνα αλλά και τις άλλες χώρες της Μεσογείου και όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό θα αγωνιστούμε να αποτραπεί η κατασκευή του φαραωνικού έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ώστε να αποφευχθεί η ανυπολόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας που συνεπάγεται.
10) Αξιοποίηση της δημόσιας ερευνητικής καινοτομικής δραστηριότητας:
Θέση μας είναι, ότι πρέπει να διατυπωθεί σε συνεργασία με όλα τα ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα του νησιού ένα πλήρες, δημοκρατικό και σαφές πλαίσιο για την καινοτόμο τεχνολογική έρευνα, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διασύνδεση των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων με τις παραγωγικές δραστηριότητες και την ενίσχυση των καινοτόμων αγροτικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, που θα καθορίζεται από ένα σχεδιασμό ο οποίος θα υπηρετεί την κοινωνική και οικονομική αναγέννηση του τόπου μας.
Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες, και σε όλες τις αυτοδιοικητικές, κοινωνικές και κινηματικές συλλογικότητες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου μας και των συμπατριωτών μας.»
ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.