Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (www.sfak.org) , η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και το Κέντρο Κοινωνίας,Επιστήμης και Τέχνης-CaidCenter, διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών με θέμα την Αστρονομία, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016,στις 19:00 – 22:10 και την Κυριακή 27 Μαρτίου,στις 19:00 – 22:00, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου-Κ.Α.Μ.(Μεγάλο Αρσενάλι,1ος όροφος), παλιό λιμάνι Χανίων.
Είσοδος ελεύθερη.
Οι ταινίες που θα προβληθούν:
Σάββατο 26/3
19:00-20:00
ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ 55’ NOVA
Είκοσι πέντε χρόνια πριν, η NASA ξεκίνησε ένα από τα πιο φιλόδοξα πειράματα στην ιστορία της αστρονομίας: το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble». Προς τιμήν της επετείου για το ορόσημο Hubble, η NOVA αφηγείται την αξιοσημείωτη ιστορία του τηλεσκοπίου που άλλαξε για πάντα την κατανόησή μας για το σύμπαν. Αλλά από τις πρώτες ημέρες δημιουργίας του, το Hubble καταδικάστηκε σε αποτυχία: ένα-χιλιοστό μηχανικής γκάφας είχε γυρίσει το τηλεσκόπιο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα αντικείμενο γελιοποίησης. Έμελλε σε πέντε ηρωικούς αστροναύτες, σε μια τολμηρή αποστολή, να επαναφέρουν το Hubble στην αιχμή της επιστήμης. Αυτό το μοναδικό τηλεσκόπιο βοήθησε τους αστρονόμους να εντοπίσουν την ηλικία του σύμπαντος, αποκάλυψε την γενέτειρα των άστρων και των πλανητών, προώθησε την κατανόηση της σκοτεινής ενέργειας και της κοσμικής διαστολής, και αποκάλυψε μαύρες τρύπες που κρύβονται στην καρδιά των γαλαξιών. Συμμετέχετε με την NOVA στην ιστορία αυτής της σπουδαίας μηχανής και των εκπληκτικών ανακαλύψεων που έφερε στο φως.
20:00 – 21:00
ΤΟ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ 55’ NOVA
Το τηλεσκόπιο κυνηγός-πλανητών Kepler της NASA, έχει ανακαλύψει χιλιάδες νέους εξωτικούς κόσμους πολύ μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Είναι κάποιος από αυτούς σαν την γη; Και τι είδους ζωή θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε αυτούς; Με ζωηρή απεικόνιση και συμμετοχή εξειδικευμένων αστροφυσικών και αστροβιολόγων, η NOVA μας οδηγεί σε μια εξερεύνηση αυτών των περίεργων κόσμων αλλά και των πλασμάτων που πιθανώς μια μέρα να συναντήσουμε εκεί.
21:00 – 21:10
ΕΞΩΠΑΝΗΤΗΣ 9’ MAX PLANCK SOCIETY
Υπάρχει μια «δεύτερη γη» κρυμμένη ανάμεσα σε όλους αυτούς τους πλανήτες που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος; Μπορούν πιθανώς να υποστηρίξουν την ζωή; Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, μια ομάδα οδηγούμενη από την LisaKaltenegger, παρέχει όλες τις πιθανές ατμοσφαιρικές συνθήκες σε ξένα ουράνια σώματα, ελπίζοντας να δοκιμάσει μια μέρα αυτά τα μοντέλα σε πραγματικούς πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
21:10 – 22:10
ΜΕΤΕΩΡΗ ΑΠΕΙΛΗ 54′ Terra Mater
Στις 15 του Φλεβάρη 2013, ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από τη ρωσική περιοχή του Τσελιάμπινσκ. Το κρουστικό κύμα προκάλεσε τεράστια ζημιά, περίπου 1.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Την ίδια μέρα, ένας αστεροειδής πέρασε από τη Γη σε απόσταση μόλις 26.000 χιλιόμετρα – πιο κοντά από ό, τι πολλοί δορυφόροι.
Αυτά τα δύο γεγονότα ήταν άσχετα – ήταν απλά τυχαίο το γεγονός ότι δύο αντικείμενα από το διάστημα έγιναν παγκόσμια πρωτοσέλιδα την ίδια μέρα. Αλλά αυτό αποδεικνύει ότι η απειλή από το διάστημα είναι πραγματική.
Στην ιστορία της Γης, υπήρξαν συγκρούσεις με κατακλυσμιαίες συνέπειες: Ο «Δινο-δολοφόνος» , ένας αστεροειδής 10 χιλιομέτρων που έπληξε τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, σφράγισε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Για την ανίχνευση δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων κοντά στη γη σε πρώιμο στάδιο, η NASA συντονίζει προγράμματα παρακολούθησης. Το πιο προηγμένο παρατηρητήριο είναι Pan-STARRS στη Χαβάη. Σαρώνει τους ουρανούς όσο οι αστρονόμοι είναι σε επιφυλακή.Οι επιστήμονες αναπαριστούν επίσης το πώς να αποκρούσουν μια δυνητικά καταστροφική συνέπεια. Το 2012, το έργο NEOShield ξεκίνησε την αξιολόγηση των μεθόδων εκτροπής εξωγήινων αντικειμένων.Αυτή η παραγωγή των TerraMaterFactualStudios διαθέτει τις τελευταίες έρευνες και την διακεκριμένη δουλειά πάνω σε κάμερες για να παρέχει μια κατανοητή εικόνα των μετεωριτών.
Κυριακή 27/319:00 – 20:00
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΤΑΚΑΜΑ 52’ Terra Mater
Από που προερχόμαστε; Πώς άρχισε η ζωή; Υπάρχει μια «δεύτερη Γη»; Οι αστρονόμοι έχουν εδώ και καιρό προσπαθήσει να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του κόσμου μας.Αυτή η παραγωγή των TerraMaterFanctualStudios παρουσιάζει την κατασκευή και την έρευνα κλειδί του ALMA – ένα απαράμιλλο, διεθνές πρόγραμμα αστρονομίας στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής.Η ALMA είναι μια συστοιχία 66 ραδιοτηλεσκόπιων. Οι ατομικές παραβολικές κεραίες μπορούν να διασυνδεθούν – και με αυτό τον τρόπο μπορεί να προσφέρουν νέες όψεις για σύμπαν. Η τοποθεσία της ALMA είναι στο πιο ξηρό μέρος της Γης – αλλά για τους αστρονόμους, η έρημος Ατακάμα είναι ένας παράδεισος: Ο αέρας είναι καθαρός, η ατμόσφαιρα 5.000 μέτρα ψηλά στις Άνδεις είναι αραιή, η περιοχή είναι σχεδόν ακατοίκητη – ιδανικές συνθήκες για αστρονομικές παρατηρήσεις.Οι επιστήμονες ψάχνουν για μαύρες τρύπες και για τους πρώτους γαλαξίες στο νέο σύμπαν. Παρατηρούν πως και από πού προέρχονται τα αστέρια και οι πλανήτες και αναζητούν πλανήτες σαν τη Γη.Επιπλέον, οι αστρονόμοι αναζητούν βιομόρια στο διάστημα για να εξηγήσουν από πού σχηματίζονται οι πολύπλοκες οργανικές ουσίες – και πόσο είναι διαδεδομένα αυτά τα πιθανά συστατικά για την εξέλιξη της ζωής.
20:00 – 21:00
ΑΡΗΣ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΝΟΡΟ 52’ AB International Distribution
Ο Άρης είναι έτοιμος για αποίκιση. Φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου. Εξάλλου, όλα τα ρομπότ μας είναι ήδη εκεί να αναγνωρίσουν και να προετοιμάσουν το έδαφος. Πότε θα έλθει λοιπόν η σειρά των ανθρώπων; Και ποιος ξέρει, ίσως η πρώτη επαφή με έναν εξωγήινο; Η επιστημονική κοινότητα είναι ομόφωνη: Ο Άρης είναι το νέο σύνορο της ζωής. Εξετάζει τι είναι κρυμμένο και ονειρεύεται να πάει εκεί. Αλλά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, πού είμαστε; //Από το 1960, 47 αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν προγραμματιστεί, μια εντυπωσιακή εικόνα που συνεχίζει να αυξάνεται. Κάθε αποστολή είναι μία απόλυτη πρόκληση για τους μηχανικούς. Τελευταία επίτευξη : Το Έργο Περιέργεια. Αυτό το τέρας τεχνολογικών καινοτομιών της αποστολής είναι για να ανακαλύψει τα βασικά στοιχεία της ζωής (άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο), για την ανάλυση της σύνθεσης του εδάφους και της ατμόσφαιρας, μαζί με την εδαφική ραδιενέργεια. Μετά από περισσότερο από μισό αιώνα εξερεύνησης, η κατανόησή μας για τον Άρη έχει αυξηθεί δραματικά. Όμως, τα βασικά ερωτήματα παραμένουν: εξακολουθεί να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στο υπέδαφος; Μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή; Πώς ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον; // Από τα μέσα της ηλιακής προώθησης σε τεχνητές γεννήτριες βαρύτητας, από τα διαστημικά θερμοκήπια για την ανακύκλωση των ούρων σε νερό, από την προσγείωση δρομολογίων προς τα διαμερίσματα επιβίωσης / κουτιά, όλα τα στοιχεία μιας ανθρώπινης αποστολής στον Άρη έχουν ήδη σχεδιαστεί. “Άρης: Το τελικό σύνορο” © AB Διεθνής διανομή – 2013 ενισχύει την κατανόησή μας για αυτόν τον πλανήτη, της επιστήμης, και ειδικά του ανθρώπου. Πιο κοντά στους επιστήμονες της NASA και της ESA, θα εξερευνήσουμε το σύμπαν μας λίγο περισσότερο, διατηρώντας κατά νου τα όνειρα που θέτει η υπόσχεση της εξωγήινης ζωής και την δυνατότητα αποίκησης σε άλλο πλανήτη τις δεκαετίες που έρχονται.
21:00 – 22:00
Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 52’ AB International Distribution
Η ιδέα ενός διαστημικού ανελκυστήρα είναι ακόμη υπό έρευνα. Έτσι, στην Ιαπωνία, ετήσιοι διαγωνισμοί οργανώνονται για να υψώσουν αυτά τα μηχανήματα μέχρι και σε 800 μέτρα ύψος. Θα μας οδηγήσουν σε διαστημικά ξενοδοχεία σύντομα; Αυτή είναι μια βύθιση στην καρδιά μιας τεχνολογικής και ανθρώπινης περιπέτειας: η ανθρωπότητα ψάχνει για ένα μέλλον … αλλού.// Με την αύξηση του πληθυσμού, την εξάντληση των πόρων και τις ατελείωτες πυρηνικές καταστροφές, το μέλλον της ανθρωπότητας στη Γη είναι υπό αμφισβήτηση. Αλλά πού να πάει; Το άπειρο και αχανές διάστημα εμφανίζεται ως αποδεικτικό στοιχείο σε μας. Αλλά ποιες οικονομικές, τεχνολογικές και φυσιολογικές πιέσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν οι άνθρωποι για την επίτευξη αυτού του στόχου; Πού αρχίζει το όνειρο και πού τελειώνει η πραγματικότητα; Τον Νοέμβριο του 2011, η αποστολή Mars500 σχεδιάστηκε για να αναλύσει τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις ενός ταξιδιού μεγαλύτερου των 500 ημερών σε ένα περιορισμένο χώρο, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Εκτός από την ασθένεια του διαστήματος , τη κυκλοφορία των υγρών του σώματος και τη συντήρηση της δομής των μυϊκών ιστών, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που συνδέονται με την υγεία και την απόδοση του πληρώματος κατά την διάρκεια μιας διαστημικής αποστολής.Και εκεί, από που παίρνουν την ενέργεια; Τα εργαστήρια από όλο τον κόσμο εργάζονται για αυτή την πρόκληση, όπως το Astrium μελετά τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διαστημικές πλατφόρμες για να συλλάβουν την απίστευτη δυναμική ενέργεια που προέρχεται από τις ηλιαχτίδες / ακτίνες του ήλιου. Σήμερα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) εφοδιάζεται με φυσικό αέριο, τρόφιμα και επιστημονικό εξοπλισμό. Αλλά θα μπορούσαμε να είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι από τη Γη και αυτάρκεις για πολλές γενιές; Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα βιώσιμο πλανήτη αναδημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παρόμοια με της Γης; Με ανδρεία και επιστημονικές προόδους, το διάστημα δεν μας τρομάζει πια … η ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού είναι μια προφανής απόδειξη.