Σήμα ανάκαμψης στέλνει η αγορά ακινήτων της Κρήτης, μετά από σειρά ετών που η οικονομική κρίση και τα capital controls είχαν βάλει «φρένο» στις επενδύσεις. Πλέον, ξεκινά σταδιακά το ενδιαφέρον των ξένων, κυρίως ευρωπαίων πολιτών, για αγορές ακινήτων στην Κρήτη, που παραμένει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο και να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα που «ταλανίζουν» τον κατασκευαστικό κλάδο και την αγορά ακινήτων, τα πρώτα βήματα έχουν δώσει μια «ανάσα», σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, κάτι που δίνει το σήμα της επανεκκίνησης στις ξένες αγορές.
Οι επενδύσεις, η αγορά ακινήτων και τα ζητήματα του κλάδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μεσιτών, αλλά και μεσιτών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στο Ρέθυμνο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από 21 έως και 26 Οκτωβρίου και συμμετείχαν μεσίτες ακινήτων, καθηγητές ενώ η θεματική περιελάμβανε συγκεκριμένες ενότητες, όπως το Νομικό καθεστώς, φορολογικά θέματα και οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε κατοίκους και μη Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας παραμονής για κατοίκους χωρών εκτός Ευρώπης αλλά και οι νέες προοπτικές στην αγορά, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πάγωμα του ΦΠΑ.
Ο διεθνής ειδικός Ακινήτων Νίκος Κασωτάκης μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM αναφέρθηκε στην εκδήλωση και μίλησε για τα ζητήματα αλλά και τις προοπτικές στην αγορά ακινήτων της Κρήτης. «Η Ακαδημία αυτή έχει την έδρα της στη Γερμανία και είναι ένα όργανο της ομοσπονδίας μεσιτών και οργανώνει ενότητες επιμόρφωσης των μελών και τους εξειδικεύει στις αγορές του εξωτερικού. Αυτοί επιλέγουν κάθε χρόνο μια χώρα που έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και κάνουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης με ενημέρωση σχετικά με την αγορά, τις τιμές, τα ακίνητά, τις κατασκευές, τον τρόπο κατασκευής, τη φορολογία και με τη σειρά τους μετά τα εφαρμόζουν στο επάγγελμά τους, το συνιστούν στους πελάτες τους» ανέφερε ο κος Κασωτάκης αναφερόμενος στην επιλογή του Ρεθύμνου από την Ακαδημία.
Aλλάζει το κλίμα για τις επενδύσεις στην Κρήτη
Όπως εξήγησε ο κος Κασωτάκης το επενδυτικό κλίμα στην Κρήτη αλλάζει, ιδιαίτερα σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που υπήρχε ένα ξεκάθαρο «φρένο».
Η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων στην Κρήτη από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση στη διάρκεια της εκδήλωσης, έχει περάσει πολλά στάδια.
Όπως εξήγησε ο κος Κασωτάκης το 1991 ορόσημο ήταν η αλλαγή στο καθεστώς που επέτρεψε στους ευρωπαίους πολίτες την αγορά ακινήτων στην Κρήτη.
Έκτοτε, οι αλλαγές που «είδε» η αγορά ακινήτων ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς σημαντικά γεγονότα όπως το κραχ στο χρηματιστήριο, τα δάνεια που δόθηκαν έως το 2009 για την επένδυση σε ακίνητα, μια περίοδος με μεγάλη άνθιση και μετέπειτα η κρίση και τα capital control διαμόρφωναν κάθε φορά το κλίμα στην αγορά.
Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων ενώ αυξάνεται σταδιακά και το επενδυτικό ενδιαφέρον από αγοραστές για την Κρήτη. Όπως εξήγησε ο κος Κασωτάκης, αυτό δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα τόσο για την συγκεκριμένη αγορά, όσο και για την τοπική οικονομία.
Το προφίλ των αγοραστών
Σε ό, τι αφορά το «προφίλ» των ανθρώπων που στρέφονται στην Κρήτη προκειμένου να αγοράσουν ένα ακίνητο και να ζήσουν στο νησί, πρόκειται όπως εξήγησε ο κος Κασωτάκης κυρίως για μεσήλικες και συνταξιούχοι στην πλειοψηφία τους Άγγλοι, Γάλλοι, Γαλλόφωνοι Βέλγοι και Γερμανοί ενώ υπάρχουν και Έλληνες που αγοράζουν ιδιοκτησίες που πωλούν οι ξένοι που αποφασίζουν μετά από κάποια χρόνια να μετεγκασταθούν ή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ψάχνουν παραθεριστικές κατοικίες ή κατοικίες να ζήσουν μετά την συνταξιοδότησή τους και η Κρήτη έχει όλο το πακέτο. Έχει το καλό κλίμα σχεδόν όλο το χρόνο, έχει το ανθρώπινο δυναμικό που είναι πολύ καλό και φιλόξενο, έχει καλή κουζίνα, την ιστορία, τις αρχαιότητες, την ασφάλεια και όλα αυτά κάνουν το μέρος πολύ ελκυστικό για τους αγοραστές., Είναι κυρίως άνθρωποι μέσης ηλικίας που θέλουν να ζήσουν κάποια χρόνια σε ένα όμορφο και ήρεμο τόπο».
Κύριο πρόβλημα η φυγή των Βρετανών
Τα κύρια ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο αφορούν την τάση των Βρετανών, μετά τις εξελίξεις και το Brexit, να πωλούν τις ιδιοκτησίες τους στο νησί και να φεύγουν, ενώ πληγή κυρίως μετά και την πτώχευση της Thomas Cook είναι και οι μεταφορές και οι πτήσεις στη διάρκεια του χειμώνα.
Ζητήματα στις επενδύσεις υπάρχουν και σε ό, τι αφορά τους οικισμούς αφού το τοπίο παραμένει νεφελώδες σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργώντας δαιδαλώδεις διαδικασίες για την μεταβίβαση ακινήτων.
Ο κος Κασωτάκης εξήγησε: «Τα βασικά προβλήματα είναι τα μέσα μεταφοράς. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν πτήσεις charter που είναι αρκετά ελκυστικές και δεν έχουμε πρόβλημα.
Τώρα και με τα προβλήματα που υπήρξαν με την χρεοκοπία της Thomas Cook δημιουργούνται προβλήματα στον τρόπο μεταφοράς, από και προς την Κρήτη. Βέβαια αυτοί δεν είναι τουρίστες που έρχονται για μια εβδομάδα, είναι άνθρωποι που μένουν εδώ και το χειμώνα, στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Επιπλέον, εδώ στο Ρέθυμνο το ζήτημα προκύπτει με τους οικισμούς, χρειάζεται να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για να μεταγραφούν κάποια ακίνητα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως στο Παγκαλοχώρι, Πηγιανός και Αδελειανός κάμπος.
Αυτά είναι τα δικά μας προβλήματα όπως ήταν και τα capital controls. Όταν όμως απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία ο οποίος συνεργάζεται με οργανωμένα δικηγορικά γραφεία, νομίζω ότι αυτά τα προβλήματα τα ξεπερνούμε γιατί γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και διασφαλίζουμε μια ασφαλή αγοραπωλησία».
Αναγκαίες επιπλέον παρεμβάσεις
Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως είναι η μείωση στον ΦΠΑ, ο κος Κασωτάκης τόνισε πως ήδη έχουν δώσει θετικά μηνύματα στον κλάδο, ωστόσο είναι αναγκαία περαιτέρω κίνητρα και μέτρα που θα μειώσουν το κόστος κατασκευής.
«Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στον ΦΠΑ στα υλικά οικοδομής. Όταν ένα σπίτι κοστίζει 200 χιλιάδες και θέλει και άλλα 50 χιλιάδες για τον ΦΠΑ καταλαβαίνετε ότι αυτό επιβαρύνει το κόστος κατασκευής, στην πρώτη γραμμή .
Εκεί ίσως χρειάζεται μια μικρή παρέμβαση για να μπορέσει να δουλέψει η ατμομηχανή της οικονομίας και να παράξει ακίνητα που τα έχει ανάγκη η αγορά αυτή τη στιγμή . Ειδικά του Ρεθύμνου όπου υπάρχει έλλειψη κατοικίας» επεσήμανε ο κος Κασωτάκης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για το ξήλωμα των «58 καρφιών» του εικαστικού Γιώργου Κόφτη…
Του Μανώλη Καπετανάκη * Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι…
Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.) ολοκληρώνει το 2024 τις επισκέψεις στις γειτονιές…
Χάρη στο μεγαλείο ψυχής της οικογένειας της άτυχης 33χρονης η οποία σεβάστηκε την επιθυμία της,…
Ο Αστέριος Φανίκος, συνταξιούχος καθηγητής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση και την προσφορά. Μετά τη…
Η φετινή χρονιά κλείνει με ένα νέο ρεκόρ για τον τουρισμό, τόσο στα έσοδα- τα οποία…
This website uses cookies.