8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

31η Χρονιά Παρουσίας της Εκπομπής «Μονόγραμμα» – στη ΕΡΤ

Ημερομηνία:

Η πορεία μιας εκπομπής πνευματικού – πολιτιστικού περιεχομένου συνεχίζει στην ΕΡΤ. Πρόκειται για το Μονόγραμμα, που πλέον βαδίζει στην 31ή χρονιά παρουσίας του στο τηλεοπτικό τοπίο του τόπου μας.

Το Μονόγραμμα έχει καταγράψει αυτοβιογραφικά, με μοναδικό πιστεύουμε τρόπο, τα πρόσωπα που σηματοδότησαν και σηματοδοτούν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, καλλιτεχνική, επιστημονική, πολιτιστική και γενικότερα τη κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Τύπος έχει χαρακτηρίσει το Μονόγραμμα ως «εθνικό αρχείο» και δεκάδες από τις 280 περίπου εκπομπές (που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα) βρίσκονται ενταγμένες στο Μουσείο-Αρχείο της ΕΡΤ και μπορεί κάθε πολίτης να τις δει ολόκληρες στο διαδίκτυο (ert-archives.gr).

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του χανιωτη παραγωγού – σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Ο τίτλος είναι από το ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι απόλυτα καθοριστικός για το αντικείμενο που διαπραγματεύεται.

Το σήμα της σειράς είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ. και είναι από καφετί αχάτη.

Τέσσερα γράμματα συνθέτουν και έχουν συνδυαστεί σε μονόγραμμα. Τα γράμματα αυτά είναι το Υ, Β, Ω και Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σφραγιδόλιθοι με συνδυασμούς γραμμάτων, όπως αυτός που έχει γίνει το χαρακτηριστικό σήμα της τηλεοπτικής σειράς.

Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος, με την σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

Τα πρόσωπα που θα αυτοβιογραφηθούν στο νέο κύκλο της σειράς (θα προβληθούν από το Φεβρουάριο 2013 στην ΕΤ1) είναι τα εξής:

Γιάννης Κουνέλλης, εικαστικός καλλιτέχνης

Λουκάς Καρυτινός, αρχιμουσικός

Κική Δημουλά, ποιήτρια – ακαδημαϊκός

Διονύσης Σαββόπουλος, συνθέτης

Πέτρος Θέμελης,  καθηγητής – αρχαιολόγος

Ingemar Rhedin, σουηδός καθηγητής, ελληνιστής, μεταφραστής στα  σουηδικά των ελλήνων ποιητών: Οδυσσέα Ελύτη «Το   Άξιον Εστί», Σεφέρη, Σικελιανού, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη κ.ά. και τώρα μεταφράζει το έργο της Κικής Δημουλά

Γιώργος Κοντογιώργης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης

Σκουλάς Βασίλης, λυράρης – συνθέτης

Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας – ακαδημαϊκός

Θόδωρος Παπαγιάννης,  γλύπτης

Κακουλίδης Γιάννης, συγγραφέας – στιχουργός

Θανάσης Σπυρόπουλος, καραγκιοζοπαίχτης – θέατρο σκιών

Γιώργος Μιχαηλίδης, ο σκηνοθέτης – συγγραφέας

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας

Σπανός Γιάννης, συνθέτης

Πρώτη προβολή νέας σειράς: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθέτες: Χρίστος Ακρίδας, Κιμ Ντίμον, Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία: Στάθης Γκόβας, ηχολήπτες: Νίκος ΠαναγοηλιόπουλοςΓιάννης Φωτιάδης και μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης.

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στους: Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη  13

Κατά την πανηγυρική συνεδρία της 28ης Δεκεμβρίου 2012, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκηγια το σύνολο του έργου τους στην ελληνική τηλεόραση.

Το σκεπτικό – απόσπασμα της εκθέσεως του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου που αναγνώσθηκε έχει ως εξής:

ΤΑΞΙΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

-Βραβείο της Ακαδημίας απονέμεται εις τους κινηματογραφικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του πολυετούς και σημαντικού έργου τους.

Προικισμένοι με καλλιτεχνικό ταλέντο, δημιούργησαν για την τηλεόραση μεγάλο αριθμό εκπομπών πνευματικού, καλλιτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου και παρουσίασαν με εικόνες, με λόγο και οικονομία περιόδους ιστορικές και πρόσωπα που δημιουργούν στους Έλληνες ψυχική ανάταση.

Οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο «για τις επόμενες γενεές»._

Αποτελεί σημαντική αναγνώριση, να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ακαδημία βραβεύει και μάλιστα ομόφωνα τηλεοπτικό έργο και κυρίως αναγνωρίζει με την αναφορά: «οι βιογραφικές τους εκπομπές», το έργο που έχει επιτελεστεί με την πνευματική – πολιτιστική σειρά «Μονόγραμμα», που συνεχίζει για 31ή χρονιά στη δημόσια τηλεόραση (ΕΤ 1).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε...

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης...

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι...

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να...