ΤΟΠΙΚΑ

Μαζική διαμαρτυρία λογιστών στην Εφορία Χανίων: Κατηγορούν την κυβέρνηση για προχειρότητα και ανικανότητα που πλήττει το επιστημονικό τους κύρος | Φωτός

Αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους είναι οι λογιστές για να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και την επιστημονικότητά τους. Σήμερα στα Χανιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας προχώρησαν σε κινητοποιήσαν για να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και στα στελέχη των Υπουργείων ότι δε μπορούν να πλήττονται αυτοί για την δική τους προχειρότερη και ανικανότητα.

Πιο συγκεκριμένα στα Χανιά οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί του νομού προχώρησαν σε μαζική κινητοποίηση έξω από την εφορία Χανίων από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι.

Όλος ο χώρος της εφορίας είχε γεμίσει με τους διαμαρτυρόμενους λογιστές ενώ και μετά το τέλος της συνάντησης της αντιπροσωπείας τους με τους επικεφαλείς της εφορίας Χανίων το κλίμα ήταν δυναμικό με τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς να εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να μην υποχωρήσουν μέχρι να λάβουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και να διορθωθούν τα λάθη.

Σύμφωνα με τους λογιστές, σε σύντομο χρονικό διάστημα βγήκαν σειρά εγκυκλίων με λάθη, τις οποίες οι λογιστές έπρεπε να διαβάζουν και να προσπαθούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, κάτι που όμως δεν ήταν καθόλου απλό, πόσο μάλλον όταν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν και δε μπορούσαν να βρουν στελέχη για να τους δώσουν απαντήσεις και διευκρινήσεις.

Όλα αυτά σε ένα καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητα για αν και πόσο θα ισχύουν οι εγκύκλιοι, αφού διαρκώς γίνονται αλλαγές.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών νομού Χανίων κ. Κώστας Σταυρουλάκης στην εφημερίδα μας:

“Η διαμαρτυρία σήμερα έγκειται σε ένα μεγάλο πρόβλημα που βιώνουν τα λογιστικά γραφεία. Ένα πρόβλημα αξιοπρέπειας και επιστημονικότητας. Έχουμε 350 εγκυκλίους και νόμους μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Εκεί πέρα που και και πριν ήμασταν στα όριά μας προστέθηκε τριπλάσιος χρόνος εργασίας. Δε μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια. Αλλά εννοείται ότι υπό αυτές τις συνθήκες δε μπορούμε κιόλας να δουλέψουμε σωστά. Άρα κάνουμε λάθη. Και τι συμβαίνει όταν κάνουμε λάθη; Το λάθος δεν αναγνωρίζεται ως λάθος εκ μέρους των αρμοδίων αλλά των λογιστών. Δεχόμαστε επίθεση στην επιστημονικότητά μας. Γιατί όταν αναγκάζομαι να κάνω τη δουλειά μου στο περίπου για να προλάβω, τότε δεν είμαι επιστήμονας”.

Ο κ. Σταυρουλάκης προσέθεσε ότι είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας:

“Πάνε και ορίζουν ημερομηνία υποβολής δήλωσης ανήμερα του Πάσχα! Ή πάνε και ορίζουν ημερομηνία υποβολής δήλωσης εργαζομενου για το επίδομα των 800 ευρώ, ημέρα Κυριακή!

Ανεβάζει το Υπουργείο Εργασίας το αρχείο με τους εργαζόμενους για να πάει στην ΑΑΔΕ. Εκεί, μπαίνουμε σε μία πλατφόρμα για να κάνουμε τις αιτήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, των 800 ευρώ και άλλα. Βάζουμε 2 άτομα προσωπικό, σου βγάζει 22. Κάνει λάθος τον υπολογισμό ο αλγόριθμος, και μετά δεν επιτρέπουν στον λογιστή να το αλλάξει! Και για να προχωρήσει πρέπει να υπογράψει με υπεύθυνη δήλωση ότι το λάθος είναι σωστό, για να βγει λάθος το νούμερο!

Μετά ο λογιστής πρέπει να πάρει τηλέφωνο στο Υπουργείο χωρίς να υπάρχει ουδείς να σηκώσει το τηλέφωνο μέχρι το βράδυ – γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν – και βεβαίως ο πελάτης δε μπορεί να καταλάβει το μπάχαλο με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι και αυτό μας πλήττει ως επαγγελματίες.

Υπάρχει λοιπόν το ζήτημα της αξιοπρεπής εργασίας και της επιστημονικότητας. Τώρα από εκεί και πέρα είναι πανελλήνια η κινητοποίηση, γίνεται ολομέλεια προέδρων όλης της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο κ. Σταυρουλάκης αναγνωρίζει ότι δε μπορεί να μειωθεί ο φόρτος εργασίας όμως ζητά να υπάρξει βελτίωση των διαδικασιών:

“Αυτό που ζητάμε είναι να επικρατήσει μια σοβαρότητα. Να βελτιωθούν οι εγκύκλιοι. Γιατί δε μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε για το φόρτο της εργασίας. Όταν υπάρχει πρόβλημα, όπως ο γιατρός μπήκε μπροστά έτσι πρέπει να μπω κι εγώ. Αλλά μου βάζεις να κάνω μια δουλειά και μου δίνεις μια εγκύκλιο για να την κάνω. Αν η εγκύκλιος είναι χάλια, εγώ τι πρέπει να λέω στον πελάτη; Τι πρέπει να κάνω;”

Να σημειώσουμε ότι για να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί αποφάσισαν να μην υποβάλλουν δηλώσεις σήμερα.

“Αν πετύχουμε πτώση 80% στις υποβολές δηλώσεων, τότε το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο στα αρμόδια στελέχη”, είπε ο κ. Σταυρουλάκης.

Για να καταλήξει:

“Αν δε μπορείτε να μας ακούσετε δια τηλεφώνου και εγγράφου, τότε θα μας ακούσετε έτσι. Και αν χρειαστεί δε θα το κάνουμε για μία μέρα, θα το κάνουμε για πολλές ημέρες”.

Να σημειώσουμε ότι σε παρόμοιας μορφής διαμαρτυρία με αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων προχώρησαν και οι λογιστές του Ηρακλείου αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

22 mins ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

26 mins ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

30 mins ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

32 mins ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

34 mins ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

3 hours ago

This website uses cookies.