13.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Δ. Κουτσούμπας από Ηράκλειο: Να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα και νερό, να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, μέχρι το τέλος του χρόνου

Ημερομηνία:

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στο Ηράκλειο, μίλησε σε σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων του τουρισμού και άλλων κλάδων και φορέων της περιοχής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Επαγγελματικών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Ηρακλείου, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο – Παράρτημα Κρήτης, τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ηρακλείου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την εισηγητική ομιλία αφού αναφέρθηκε στη νέα καπιταλιστική κρίση, όπου η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν η αιτία, αλλά ο καταλύτης για την εκδήλωσή της τόνισε πως «όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το Κόμμα μας προειδοποιούσε για την εκδήλωση νέας κρίσης με δεδομένα τα σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη, την επιβράδυνση σε άλλες ισχυρές οικονομίες διεθνώς, όπως στις ΗΠΑ, τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Μάλιστα εντοπίζαμε ότι η κρίση θα επηρεάσει και τη χώρα μας, όχι μόνο λόγω της διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες της ΕΕ, της Κίνας και των ΗΠΑ, αλλά και κυρίως της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γενικότερα τις μεταφορές».

Μάλιστα όπως είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «στην πολιτική της “εξωστρέφειας” της ελληνικής οικονομίας, που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στήριξαν, ο τουρισμός ήταν η “ατμομηχανή”. Υπονόμευσαν έτσι τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στην πανδημία όπου δόθηκαν στη μεγαλοεργοδοσία πλήθος εργαλείων για να ξεφορτωθούν εργατικό δυναμικό ή για να το απασχολούν όποτε και όπως θέλουν.

Πιο συγκεκριμένα με τις ΠΝΠ: Πετσοκόβουν ακόμα παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων, οι οποίοι βέβαια έχουν προγραμματίσει τη ζωή και τις ανάγκες τους με βάση το μισθό που παίρνουν από τη δουλειά τους. Γενικεύουν την ελαστική απασχόληση παντού και για όλους, σε ωράρια και ημέρες δουλειάς. Καταργούν όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είναι σε ισχύ. Δίνουν νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών σε ένα ευρύ φάσμα των εργαζομένων. Μονιμοποιούν μειώσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι στο 20%. Ενώ ένα σημαντικό τμήμα που θα παραμείνει εκτός εργασίας, θα βρεθεί είτε με τα 534 ευρώ του επιδόματος της αναστολής σύμβασης ή με τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας. Και την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμία προστασία. Με τα μέτρα που προβάλλουν, το χρονιάτικο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους, περιορίζεται στα 1.600 ευρώ, δηλαδή όλο κι όλο σε 4 μήνες επιδόματος ανεργίας!

Την ίδια στιγμή οι μεγαλοεπιχειρηματίες πέρα από τις μειώσεις της φορολογίας και τις φοροαπαλλαγές απολαμβάνουν νέες επιδοτήσεις, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και ένα σωρό άλλα προνόμια».

Για τα προβλήματα στον κλάδο του Τουρισμού ειδικά στην Κρήτη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά πως η έναρξη της τουριστικής σεζόν αποκαλύπτει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί με την πανδημία διεθνώς. Πλήττονται οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εμποροϋπάλληλοι, υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, αεροδρομίων, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ΚΤΕΛ κ.ά.).

Επίσης πλήττονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες στον κλάδο των καταλυμάτων, της εστίασης και όλων των άλλων κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κρήτη. Το ειδικό βάρος του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κρήτης υποδηλώνει τις σημαντικές συνέπειες που θα έχει η φετινή σεζόν. Ο τουρισμός αποτελεί το 20% του ΑΕΠ πανελλαδικά. Την ίδια στιγμή, η έμμεση συνεισφορά του (δηλαδή μαζί με άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό), με βάση διάφορα στοιχεία που δίνει η Περιφέρεια, φτάνει το 50% εδώ στην Κρήτη.

Επίσης στη συνολική απασχόληση στην Κρήτη οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεπερνάνε τις 40.000 σε όλο το νησί, οι μισοί εκ των οποίων εργάζονται στο Νομό Ηρακλείου.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της επιβίωσης, καθώς από τον Απρίλη δεν έχουν λάβει καμιά άλλη ενίσχυση παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, είπε πως «μαθαίνουμε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τα 534 ευρώ του Ιούνη. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει για μια οικογένεια να μην έχει κανένα εισόδημα, να πρέπει να ζήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και τις υποχρεώσεις του (νοίκια, λογαριασμούς σε ρεύμα, νερό, δόσεις εφορία, τράπεζες κλπ.).

Εννοείται βέβαια πως η μεγαλοεργοδοσία θα αξιοποιήσει και αξιοποιεί αυτή την κατάσταση για να ξεσαλώσει στους χώρους δουλειάς. Για να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, προσπαθεί να παρακάμψει τις ισχύουσες ΣΣΕ (όπως στους ξενοδοχοϋπαλλήλους). Αλλού προσπαθεί να χτυπήσει τη συνδικαλιστική οργάνωση και τις Τοπικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όπως συμβαίνει με τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων, που βρίσκονται σε πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα την υπογραφή από τους εργοδότες του κλάδου ΣΣΕ.

Ξέρουμε πως υπάρχουν τμήματα εργαζομένων που κυριολεκτικά βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης όπως είναι οι ξεναγοί. Μάλιστα, λόγω του τρόπου που καταχωρούνται τα ένσημά τους, την περσινή χρονιά δεν πήραν ταμείο ανεργίας, με αποτέλεσμα για έναν ολόκληρο χρόνο να έχουν πάρει μόνο το 800άρι της περιόδου της καραντίνας. Σε κινητοποιήσεις επίσης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στα τουριστικά λεωφορεία, οι ξεναγοί, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν στην επιβίωσή τους».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «απαιτούμε, διεκδικούμε να μη μείνει κανένας χωρίς εισόδημα. Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη για: Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα.

Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν. Για όλο το διάστημα των μέτρων να μη χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί. Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μη χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού.

Για τους αυτοπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά πως «οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται επίσης σε τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολείται μόνο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους ομίλους. Τους δίνει αβέρτα προνόμια, τους προσφέρει ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις.

Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Απαιτούμε η κυβέρνηση να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε: Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα. Να απαλλαγούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ.) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα.

Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ. για τους επόμενους μήνες. Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, κατ’ αρχάς μέχρι το τέλος του χρόνου. Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, κατ’ αρχάς τόκοι, πρόστιμα, αλλά και μέρος του κεφαλαίου. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα “επιστρεπτέας προκαταβολής” χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ., προσθέτοντας σε αυτό και τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό. Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό».

Για το «άνοιγμα» του τουρισμού στην Κρήτη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «το περιβόητο “άνοιγμα” του τουρισμού δικαιολογημένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζομένους στον τουρισμό και επισιτισμό, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες. Μάταια η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζομένους και να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα ότι τα νησιά είναι προστατευμένα από την πανδημία του κορονοϊού. Τα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού, άλλωστε, όλο και αυξάνονται, όπως και τα συνολικά κρούσματα».

Μιλώντας για την Κρήτη τόνισε πως «επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Κόμματός μας και των ίδιων των εργαζομένων για σημαντικές ελλείψεις, όπως: Σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ώστε να είναι δυνατό να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας και να διεξάγονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στη βασική πύλη εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειας του αεροδρομίου, επιδιώκοντας με αστυνομικούς και πυροσβέστες να καλύψει τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό. Όπως και τις απαράδεκτες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και την ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Υπάρχουν ελλείψεις στα μέσα για τη μεταφορά ασθενών – πιθανών κρουσμάτων, την ιατρική παρακολούθηση και την περίθαλψή τους στα ξενοδοχεία covid-19. Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο.

Η χρηματοδότηση του αεροδρομίου για τη συντήρηση και τη συνεχή απολύμανση των κλιματιστικών και των χώρων του αεροδρομίου παραμένει πολύ χαμηλή. Όπως και η εξασφάλιση χώρων με ειδικές προδιαγραφές για τη διενέργεια των τεστ και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης πιθανών κρουσμάτων.

Ανύπαρκτα είναι και τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, όπως η εφαρμογή πλεξιγκλάς στα check-in, τα μέτρα και οι έλεγχοι για αποτροπή συνωστισμού στα λεωφορεία και τους χώρους του αεροδρομίου, η απολύμανση των αποσκευών με τις οποίες έρχονται συνεχώς σε επαφή οι εργάτες και οι χειριστές κλπ. Στα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους του αεροδρομίου, οι οποίοι μάλιστα δεν προβλέπεται να κάνουν τεστ, με κίνδυνο για την προσωπική τους υγεία όπως και των οικογενειών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κίνδυνος στα νησιά είναι υπαρκτός και μεγάλος. Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης, δυστυχώς, παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες

Ο Δημήτρης Κουτούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και καιρό για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες, μέτρα που αφορούν τόσο τη στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών Υγείας, όσο και τον προληπτικό έλεγχο σε επισκέπτες, εργαζόμενους και μόνιμους κατοίκους.

Όπως είπε, «απαιτούμε να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας των νησιών, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να ανοίξουν όσα έχουν κλείσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ίδιο και τα ιατρεία των μικρών νησιών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο. Να σταματήσει τώρα ο κυβερνητικός εμπαιγμός με τις δήθεν προσλήψεις που έχει κάνει όταν αυτές είναι ελάχιστες. Ενώ, και από αυτές, ο κύριος όγκος τους αποτελείται από ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν ή από αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία. Να επιταχτούν από το κράτος τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές που υπάρχουν στα νησιά και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού.

Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ- θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση. Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών προς τις μονάδες αναφοράς. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που είναι άκρως απαραίτητα».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κλείνοντας την εισηγητική του ομιλία τόνισε πως «η πάλη για τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα των εργατικών – λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει αποτελεσματική, όσο βάζει στο στόχαστρο τους μεγάλους ενόχους, όσο συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στο ίδιο το σύστημα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Γιατί καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: Πάλη για να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία.

Με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών. Η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές αυτοί που τώρα αδυνατούν, σε ένα μεγάλο ποσοστό τα λαϊκά στρώματα, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και δεν θα χτίζονται “τουριστικά θαύματα” πάνω σε μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας. Θα απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής. Τα δάση, οι παραλίες θα δίνουν ζωή και χαρά στον λαό. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση σε αυτή τη βαρβαρότητα».

Οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη φορέων και σωματείων με τον Δ. Κουτσούμπα

Στη σύσκεψη σωματείων εργαζομένων, συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και φορέων του Ηρακλείου της Κρήτης, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη άνοιξε ο Κωνσταντίνος Μελισσουργάκης, μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (Παράρτημα Κρήτης). Επισήμανε ότι το 95% του κλάδου εργάζεται στα ξενοδοχεία, ενώ έβγαζε εισόδημα και με τις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονταν. Με τη μείωση του τουρισμού, η συντριπτική πλειοψηφία έμεινε τώρα χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς κανένα εισόδημα, ακόμα και χωρίς επίδομα ανεργίας. Χωρίς καμία στήριξη έχουν μείνει και οι άνεργοι του κλάδου, που δεν δούλεψαν ούτε πέρυσι και άρα δεν έχουν ένσημα. Όπως σημείωσε, ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί για να μη μείνει κανείς καλλιτέχνης απροστάτευτος. Αναφέρθηκε τέλος στους διαχρονικούς δεσμούς του ΚΚΕ με τους ανθρώπους της Τέχνης και ζήτησε στήριξη στον αγώνα που δίνει ο Σύλλογος.

Τσακίζει κόκαλα η ανεργία στα ξενοδοχεία

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Όπως είπε, υπάρχουν σε όλο το νομό πάνω από 500 ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλες και μικρές, και πάνω από 40.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, με την πλειοψηφία τους τώρα να είναι άνεργοι, αφού πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, με την ανεργία να έχει χτυπήσει σε πολλά σπίτια και τους δύο συζύγους. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς το τελευταίο μεροκάματο το «είδαν» πέρυσι.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, όσοι δουλεύουν «παθαίνουν κρίσεις πανικού» από την εντατικοποίηση. «Πριν λίγες μέρες συνάδελφο τον πήγαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά λόγω της μάσκας, αλλά και των διαφόρων καθαριστικών, και του έβαλαν οξυγόνο. Κινδυνεύει δηλαδή και η υγεία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα ότι μπορεί οι εργοδότες να υπέγραψαν μετά από αγώνες την τοπική ΣΣΕ, όμως τώρα βρήκαν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν και θέλουν «να μας πληρώνουν με μισθούς πείνας 650 ευρώ, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και εξειδίκευσης».

«Ξεκρέμαστοι» οι ξεναγοί

Η Ελένη Σαμαριτάκη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, που ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα, ανέφερε ότι «επί της ουσίας, η πλειοψηφία των συναδέλφων παραμένουν άνεργοι από τον Οκτώβρη του 2019, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιους που απασχολήθηκαν σε χειμερινά προγράμματα τουρισμού, ενώ στην παρούσα φάση το υποτιθέμενο “άνοιγμα” του Τουρισμού δεν περιλαμβάνει τη διοργάνωση και εκτέλεση εκδρομών, που είναι το αντικείμενο της δικής μας εργασίας. Παραμένουμε λοιπόν όχι μόνο άνεργοι, αλλά και ουσιαστικά αστήριχτοι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».

Πρόσθεσε ότι «το περίφημο βοήθημα των 800 ευρώ πιστώθηκε σε μία μικρή μερίδα εργαζομένων του κλάδου και αυτό βέβαια ξερό, χωρίς τις προβλεπόμενες για τους υπόλοιπους διευκολύνσεις, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ξεναγών είναι δικαιούχοι της δίμηνης παράτασης του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ την οποία δεν έλαβαν ποτέ». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «στην πλειοψηφία τους οι ξεναγοί – δικαιούχοι του ΟΑΕΔ δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε το ταμείο ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες που πέρασαν».

«Βαρύγδουπες οι δηλώσεις όλων για τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, ωστόσο τουρισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, τουρισμός είναι οι άνθρωποί του, οι εργαζόμενοί του, με την εικόνα, τον ιδρώτα και τον μόχθο τους», κατέληξε.

Το σωματείο στην πρώτη γραμμή

Στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά στους βασικούς κλάδους του Εμπορίου, στάθηκε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Όπως σημείωσε, «από τη μια είχαμε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες courier, που την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή, με κομμένα ρεπό και άδειες, με δυσκολία στη λήψη ακόμα και αυτής της προβληματικής άδειας ειδικού σκοπού, με εντατικοποίηση που τσάκιζε κόκαλα από τις απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.

Και από την άλλη είχαμε τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, που μέσα σε μερικές μέρες ένιωσαν στο πετσί τους τις απολύσεις, την αναστολή σύμβασης, την αβεβαιότητα για την εργασία τους και το εισόδημά τους για το επόμενο διάστημα». Τώρα, πρόσθεσε, αντιμέτωποι με την ανεργία είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – δορυφόρους του Τουρισμού, εποχιακές και μη, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια. «Υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων», κατέληξε και προανήγγειλε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα το σωματείο μας θα οργανώσει πλήθος δραστηριοτήτων, παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων» για την ουσιαστική προστασία και στήριξη όλων αυτών των εργαζομένων.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από χώρους δουλειάς

Ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι «ο μεγαλύτερος στη μεταποιητική βιομηχανία, πρώτος σε εξαγωγές, με ρυθμούς ανάπτυξης 16% την προηγούμενη 10ετή καπιταλιστική κρίση, αλλά και στην τωρινή». Γι’ αυτό, όπως είπε, αποτελεί «το καμάρι του ΣΕΒ».

Αυτή η «δυναμική εικόνα», συνέχισε, έχει χτιστεί με τους πετσοκομμένους μισθούς, χωρίς ΣΣΕ στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, με απλήρωτες υπερωρίες στους οδηγούς και τους αποθηκάριους, με εντατικοποίηση της εργασίας και εξαντλητικά ωράρια στα εργοστάσια, με την πληρωμή με κουπόνια σαν μέρος του μισθού, με τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και ζωής των μεταναστών εργατών γης.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Με αφορμή την πανδημία και αφού ο κλάδος μας σε τοπικό επίπεδο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, η εργοδοσία φρόντισε να ξεμπερδέψει με μια σειρά δικαιώματα. Εξαφανίστηκαν ο σταθερός χρόνος εργασίας, η σταθερή ημερομηνία πληρωμής του μισθού, η δυνατότητα του εργαζόμενου να προγραμματίσει το μέλλον του. Όλα τα αντεργατικά εργαλεία, που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ στους εργοδότες, αξιοποιήθηκαν στον κλάδο μας». Ωστόσο, ανέφερε, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, δίνοντας σαν παράδειγμα ότι το κλαδικό Συνδικάτο, που ιδρύθηκε πριν από τριάμισι χρόνια, στις αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή διπλασίασε τις δυνάμεις του.

Ζήτημα επιβίωσης για τους αυτοκινητιστές των ταξί

Παίρνοντας το λόγο, ο Γιάννης Σπινθάκης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου, αφού σημείωσε ότι «για να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο δίνουμε τουλάχιστον 30.000 ευρώ» που τα βγάζουν με κόπο και ιδρώτα, ανέφερε ότι φέτος «ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές». Όπως είπε, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι θα επιβιώσουν στον κλάδο, καθώς είναι χωρίς στήριξη, ενώ την ίδια ώρα «δουλειά υπάρχει μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τα πολυθέσια αυτοκίνητα». «Είμαστε το αποπαίδι των Μεταφορών», ανέφερε και ζήτησε τη στήριξη του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Το ΚΚΕ πάντα στο πλευρό των ΕΒΕ

Ο Δημήτρης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και βιοπαλαιστών ΕΒΕ, πριν προλάβει να βγει από την προηγούμενη κρίση, «τώρα βιώνει μια νέα, ακόμη πιο έντονη». Ανέφερε ότι η πτώση του τζίρου στα εμπορομάγαζα της πόλης «κυμαίνεται από 35% ως 50%». Θέμα που «καίει» όσους ΕΒΕ έχουν απομείνει στο κέντρο του Ηρακλείου, συνέχισε, είναι και τα σχέδια της λεγόμενης αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και των μεγάλων ξενοδοχείων. Έκανε σαφές ότι ανακούφιση «για εμάς δεν είναι κάποιο δάνειο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», αλλά η ικανοποίηση των αιτημάτων για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, απαλλαγή και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες κ.ά. Κατέληξε λέγοντας πως το ΚΚΕ διαχρονικά έχει δείξει ότι είναι με τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων.

902.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...