10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

34 χρόνια Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, 34 χρόνια αγώνων

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων γιορτάζει το Δεκέμβριο τα 34 χρόνια λειτουργίας της. Ξεκινώντας το 1989, ενώ είχε προηγηθεί η μορφή της Οικολογικής Παρέμβασης, συνέβαλε σε σημαντικές αλλαγές με τις παρεμβάσεις της, όπως:

ü Στην κατάργηση της ανεξέλεγκτης χωματερής του Κουρουπητού όπου τα σκουπίδια αυτοαναφλέγονταν με συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία μας. Η ΟΠΧ προώθησε τη λύση της μείωσης – επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης, ξεκινώντας μάλιστα η ίδια τη συλλογή χαρτιού και την αποστολή του για ανακύκλωση στην Αθήνα. Αργότερα, υιοθετήθηκε η πρόταση αυτή από το Δήμο Χανίων και δημιουργήθηκε στη συνέχεια η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ) που διαχειρίζεται τα σκουπίδια σήμερα με βάση τη μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

ü Στην μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων που περιλαμβάνει 4 παραλίες, δασάκια και αρχαιολογικούς χώρους. Τα σχέδια για δημιουργία εκεί ιδιωτικών πλαζ, επιβολής εισιτηρίου και ανέγερση συνεδριακού κέντρου και ξενοδοχείου αποτράπηκαν μετά από πολύχρονη κινητοποίηση και συλλογή 11.500 υπογραφών από την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων, στην οποία συμμετείχαμε. Η περιοχή παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων -εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης- και χιλιάδες Χανιώτες κι επισκέπτες χαίρονται καθημερινά αυτό τον πνεύμονα οξυγόνου, άθλησης και αναψυχής δίπλα στην πόλη των Χανίων.

ü Στην κατάργηση των αεροψεκασμών και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας: Μετά από κινητοποιήσεις, καταργήθηκε η απαράδεκτη πρακτική των αεροψεκασμών των αγρών με χημικά, ενώ παράλληλα με διάφορους τρόπους αναδείξαμε την ανάγκη εγκατάλειψης των χημικών στη γεωργία και προωθήσαμε τη βιολογική γεωργία για την προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος.

ü Στην ανάδειξη της λίμνης της Αγυιάς και των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 και της ανάγκης προστασίας τους. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε την ετήσια Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγυιάς με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, προβάλλοντας την αξία του υγρότοπου.

ü Στην αποτροπή της καταστροφής φαραγγιών αλλά και της Γαυδοπούλας (εκεί σχεδίαζαν σταθμό μεταφόρτωσης κοντέινερ που αποτράπηκε με κινητοποιήσεις και 15.000 υπογραφές από Ελλάδα και Γερμανία).

ü Στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε πολλά Σεμινάρια και δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και ενήλικους πολίτες σε συνεργασία με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπως αυτό του Βάμου.

ü Στην περιβαλλοντική ενημέρωση των πολιτών μέσα από κείμενα αλλά και με την έκδοση για πολλά χρόνια (από το 1994) της οικολογικής εφημερίδας “Φουρόγατος”, που αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας του οικολογικού κινήματος των Χανίων κα πανελλαδικά.

ü Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού: Συμμετείχαμε στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών που συγκέντρωσε εκατομμύρια υπογραφές για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

ü Στην ανάδειξη του Ενεργειακού ζητήματος και της σχέσης του με το περιβάλλον: Έχοντας μιλήσει για την ατμοσφαιρική ρύπανση από πετρελαϊκά εργοστάσια όπως αυτό της Ξυλοκαμάρας στα Χανιά, προβάλαμε την ανάγκη στροφής στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τη συμμετοχή και προς όφελος των πολιτών κι όχι μιας χούφτας εταιρειών, μέσα από δημόσιες ή τοπικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των Δήμων και χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις και παρεμβάσεις (όπως η αντίθεση στην κοπή δέντρων και μείωση των χώρων πρασίνου αλλά και στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση- ξενοδοχοποίηση του ιστορικού Λόφου Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων που θα διώξουν Χανιώτες και επισκέπτες μη πελάτες του ξενοδοχείου από το πλέον εμβληματικό σημείο των Χανίων), περιλαμβάνονται και δράσεις για την Κλιματική Κρίση που ήδη πλήττει και τα Χανιά, την Κρήτη, τη χώρα μας και τον πλανήτη ολόκληρο. Για το θέμα αυτό είχαμε μιλήσει μέσα και από τις σελίδες του «Φουρόγατου» ήδη από το μακρινό 2002 με πρωτοσέλιδο τίτλο «SOS για το Κλίμα». Παράλληλα, συμμετέχουμε στην Πανελλήνια Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου (ως μία από τις οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών), ενάντια στις εξορύξεις.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ