22.8 C
Chania
Thursday, November 21, 2024

35 χρόνια από την ίδρυση του ΚΡΗΤΗ FM 101,5, του πιο ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της Κρήτης | Ανακατασκευασμένο φωτογραφικό υλικό+Βίντεο

Ημερομηνία:

Έχουν περάσει 35 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του πιο ιστορικού εν λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού της Κρήτης, του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 με έδρα τα Χανιά.

Ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5 ξεκίνησε να λειτουργεί στις 23 Ιουλίου του 1989. Ιδρυτής είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελάκης ο οποίος σε μία εποχή μεγαλης πολιτικής ρευστότητας πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ραδιοφώνου μιας πραγματικά ελεύθερης έκφρασης.

O KPHTH FM 101,5 ταυτίστηκε με τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου στα Χανιά. Ήταν η εποχή που όλοι στα σπίτια τους, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ή στα δωμάτια των νέων, στις βεράντες τα καλοκαίρια, πάντα υπήρχε ένα ραδιοφωνάκι και όλοι είχαν τον αγαπημένο τους παραγωγό.

Οι σταρ της εποχής δεν ήταν φανταχτερά πρόσωπα στις τηλεοράσεις, δεν υπήρχε διαδίκτυο, instagram, youtube και tik tok celebrities. Οι στάρ της εποχής ακουγόταν μέσα από ραδιοφωνάκια και τους αναγνώριζαν όλοι όχι από την όψη τους αλλά από τη φωνή.

Ο Φίλιππας Μαργαρίτης, ο Μανώλης Κωνσταντάκης, ο Παναγιώτης Φραγγεδάκης, ο Γιώργος Θαλασσινός, ο Κώστας Σπανάκης, ο Ζοζέφ Μπασελιέ, ο Κώστας Γουβεράκης, ο Βασίλης Μπομπολάκης, o Μανώλης Μπασιάς, ο Λεωνίδας Μανωλικάκης αλλά και ο Γιώργος Βλαζάκης και η Πάτρα Βεργεράκη, ο Γιάννης Κοτσώνης και ο Νίκος Τζατζάνης και ο Γιώργος Τσέκος (για να πούμε απλά μερικά μόνο ονόματα) δεν ήταν απλά παραγωγοί του ΚΡΗΤΗ FM 101,5, ήταν σταρ, που οι θαυμαστές τους τους σταματούσαν στο δρόμο για να τους χαιρετήσουν, αναγνωρίζοντας τις φωνές τους.

Το πρώτο λογότυπο του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 είναι δημιουργία του Κώστα Σπανάκη

Ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή, που κυλούσε σε πιο αργούς ρυθμούς. Όμως ήταν και μία εποχή πολύ μεγάλων πολιτικών εντάσεων, πόλωσης και ρευστότητας αλλά και μεγάλων αγώνων. Και ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5 ήταν στην πρωτοπορία και της ενημέρωσης με μία δημοσιογραφική ομάδα η οποία συμπεριλάμβανε ονόματα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη δημοσιογραφία.

Πέραν του ιδρυτή του σταθμού Νίκου Αγγελάκη, από τα πρώτα χρόνια της πορείας του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 πέρασαν η Κατερίνα Πολύζου, ο Λαμπης Ταγματαρχης, ο Δημητρης Καμπουρακης, o Αντρέας Γερακάκης, η Μαρία Γαραντωνακη, η Μαρία Χαραλαμπάκη, ο Παντελής Χουλάκης, ο Στράτος Ευταξίας και η Ελένη Γιακουμάκη και πολλοί άλλοι που συντέλεσαν ώστε ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5 να είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης για τους Χανιώτες.

Ο Αντρέας Γερακάκης, δημοσιογράφος του KPHTH FM 101,5 και της ΚΡΗΤΗ 1 το 1990 στα στούντιο του ΚΡΗΤΗ 1 μαζί με τον αθλητικογράφο Νίκο Χειλαδάκη
Η Ελένη Γιακουμάκη καθώς παίρνει συνέντευξη από τον Κώστα Σημίτη
Ο διευθυντής του σταθμού Νίκος Αγγελάκης στα γραφεία στην Περίδου 10 μαζί με τον αδελφό του και υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αγγελάκη καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα
Ο Παντελής Χουλάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή στον ΚΡΗΤΗ FM

Ο πιο αγαπητός παραγωγός από αυτή τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου στα Χανιά αλλά και του KPHTH FM 101,5 ήταν αναντίρρητα ο Φίλιππας Μαργαρίτης.

Ο Φίλιππας Μαργαρίτης ήταν ένας εξαιρετικά χαρισματικός νέος άνθρωπος. Παρουσίαζε το παιχνίδι “ΝΑΙ ή ΟΧΙ” αλλά και την “ΚΡΕΜΑΛΑ;” που καθήλωνε τους Χανιώτες κάθε μέρα το μεσημέρι όταν και εξέπεμπε.

Από αριστερά προς δεξιά: Φίλιππας Μαργαρίτης, Μανώλης Κωνσταντάκης, Γιώργος Θαλασσινός

Ο Φίλιππας Μαργαρίτης πέθανε σε ένα φρικτό τροχαίο. Ο θάνατός του δημιούργησε ένα απέραντο κύμα θλίψης στο νομό αφού ήταν ένας άνθρωπος που είχε ταυτιστεί με το να δίνει χαρά.

Από το 1ο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το 1995 ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5 μαζί με την ΚΡΗΤΗ 1 με θέμα «Τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη και ο ρόλος των δημοσιογράφων» στα Χανιά. Ο ακριβής τίτλος του συνεδρίου ήταν: “Regional Broadcasting in Europe and the role of journalist”. Το συνέδριο έγινε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα ΜΜΕ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας, ήταν τριήμερο, από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, και έγινε με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ.
Φωτογραφία από το αρχείο του Παναγιώτη Φραγκεδάκη μετά από συνέντευξη του Πασχάλη στον ΚΡΗΤΗ FM 101,5. Αριστερά από τον Πασχάλη ο Παναγιώτης Φραγγεδάκης και δεξιά ο Μανώλης Κωνσταντάκης

Σημαντικός ήταν και ο ρόλος του Παναγιώτη Φραγγεδάκη ο οποίος ως υπεύθυνος του μουσικού και ψυχαγωγικού τμήματος του ραδιοφωνικού σταθμού αλλά και ως παραγωγός, κατόρθωσε να συντονίσει μία ομάδα με πολύ μεγάλο ταλέντο και να συντελέσει και αυτός στην επιτυχία του KPHTH FM 101,5.

Στην ιστορία έχουν μείνει και τα πάρτι γενεθλίων του σταθμού.

Κάθε 23 Ιούλη, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του σταθμού, γινόταν ένα μεγάλο πάρτι. Τα πιο μεγάλα έγιναν τα δύο πρώτα χρόνια, στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.

Ο Μανώλης Κωνσταντάκης σκορπά το γέλιο στα γενέθλια του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 στα γενέθλια του σταθμού στους Αγίους Αποστόλους

Χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν τους Αγίους Αποστόλους για να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς που αγάπησαν τις φωνές τους.

Για πολλές ώρες σε ζωντανή σύνδεση από τους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες συμμετείχαν σε παιχνίδια και διαγωνισμούς, όπως το κτίσιμο του πιο όμορφου κάστρου στην άμμο, με έπαθλο δώρα που προσέφεραν καταστήματα της πόλης ή απλά χόρευαν στους ήχους της μουσικής που έπαιζαν οι αγαπημένοι τους παραγωγοί σε ένα ζωντανό επιτόπιο πρόγραμμα που μεταδιδόταν και μέσω ραδιοφώνου.

Δείτε βίντεο από τα πρώτα γενέθλια του σταθμού το 1990 στους Αγίους Αποστόλους:

 

Δείτε βίντεο από τα δεύτερα γενέθλια του σταθμού το 1991 στους Αγίους Αποστόλους:

11.07.1990. Ο Παναγιώτης Φραγκεδάκης ως παραγωγός του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 μαζί με την Άννα Βίσση την οποία είχε κατεβάσει ο σταθμός για συναυλία στα Χανιά. Εκείνες τις εποχές οι συναυλίες γνωστών τραγουδιστών δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στην πόλη μας.
Ο διευθυντής του σταθμού Νίκος Αγγελάκης μαζί με την Άννα Βίσση και τον Νίκο Καρβέλα, μετά τη συναυλία που δόθηκε στο κατάμεστο Εθνικό Στάδιο Χανίων. Εκείνη την εποχή δεν ήταν συνηθισμένο να κατεβαίνουν μεγάλα ονόματα που μεσουρανούσαν για συναυλίες στην επαρχία

Πέρα όμως από τα παιχνίδια και τη ζωντανή επικοινωνία με τους ακροατές που ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του σταθμού, υπήρχε και μια ποικιλομορφία στην προβολή μουσικής.

Στον ΚΡΗΤΗ FM υπήρχαν μουσικά προγράμματα λαϊκής μουσικής, κρητικής μουσικής, ποπ μουσικής (τότε υπήρχε μια πραγματική ποπ σκηνή στην Ελλάδα), αλλά και ξένης μουσικής από ποπ, ροκ, τζαζ έως μέταλ. Όμως, υπήρχε και πολύ ελληνική ροκ μουσική.

Ο ΚΡΗΤΗ FM συνδέθηκε με την έκρηξη της ελληνικής ροκ σκηνής στα Χανιά με την πόλη μας να μετατρέπεται σε κέντρο για αυτό το είδος μουσικής.

Ο ΚΡΗΤΗ FM είναι ένας σταθμός που έχει συνδεθεί με την ιστορία των Χανίων πολιτισμικά, ως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του ραδιοφώνου στην Κρήτη αλλά και ως τμήμα των πολιτικών εξελίξεων.

Με εντονο το ενημερωτικό του στίγμα αποτελούσε την κύρια πηγή ενημέρωσης για την πλειοψηφία των Χανιωτών με κατεύθυνση πάντα αγωνιστική και διεκδικητική.

Όπως στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς των βάσεων όπου ο ΚΡΗΤΗ FM στήριξε τον αγώνα των πολιτών, μετέφερε αντικειμενικά, με διαρκή ζωντανή σύνδεση και ανταποκρίσεις όλα τα τεκταινόμενα σε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως τα “γεγονότα της Νομαρχίας”.

Νωρίς το πρωί, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια που έμειναν γνωστά στην ιστορία ως “γεγονότα της Νομαρχίας”.
Λίγο πριν την έναρξη των επεισοδιών στα “γεγονότα της Νομαρχίας”. Πρώτη φορά στην ιστορία του νομού ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των πολιτών.

Για τη στάση αυτή ασκήθηκαν διώξεις τόσο σε βάρος του σταθμού όσο και του υπευθύνου του κ. Νίκου Αγγελάκη που κατηγορήθηκε ως «υποκινητής σε στάση». Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού εξόδου στο εξωτερικό και αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία ενώ έγιναν καταγγελίες και στο ΕΣΡ.

Μια ειρηνική διαδήλωση που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη.

Ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5, μετά από πολλές δικαστικές και ανακριτικές διαδικασίες και μετά από πολλά χρόνια αγώνων απαλλάχθηκε πανηγυρικά και μάλιστα του εδόθη δημόσιος έπαινος ότι επιτέλεσε την δημοσιογραφική του αποστολή με ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα υπηρετώντας την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Όμως η αναγνώριση της ποιότητας της δημοσιογραφικής δουλειάς που έγινε δεν περιόρισε το βαρύ αντίτιμο που πλήρωσε. Μάλλον, συντέλεσε στη γιγάντωσή του.

Για τη στάση του σε μια σειρά ζητήματα ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5 συγκρούστηκε με συμφέροντα και κέντρα εξουσίας. Ως αποτέλεσμα έχασε διαφημίσεις και σημαντικά έσοδα και δέχτηκε έναν ανηλεή πόλεμο, που έφτασε ακόμη και σε επιθέσεις εις βάρος των υποδομών του με όπλα.

Το 1993 ο ΚΡΗΤΗ FM δέχθηκε επίθεση στις εγκαταστάσεις του στη Μαλάξα με αποτέλεσμα την καταστροφή των μηχανημάτων εκπομπής. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μηχανήματα βρέθηκαν στον όλμο της Σούδας.

Δίχως οικονομική στήριξη από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες ή άλλα κεφάλαια από πίσω, το πλήγμα ήταν τεράστιο. Το γεγονός της επίθεσης τρόμαξε όσους συνέχιζαν να στηρίζουν και απομάκρυνε πολλούς διαφημιζόμενους. Τα έσοδα ελαχιστοποιήθηκαν και οι ζημιές γιγαντώθηκαν.

Η προσπάθεια φίμωσης του σταθμού, τρομοκράτησε τους πολίτες και αποτέλεσε ένα πλήγμα για τη δημοκρατική λειτουργία στα Χανιά.

Ο επί χρόνια συνεργάτης του σταθμού και τεχνικός Μανώλης Σοκορέλης στις εγκαταστάσεις κεραιών στη Μαλάξα καθώς εγκατθιστά νέα κεραία μετά από πολλοστή… πτώση τους.

Όμως, ο ΚΡΗΤΗ FM ξαναλειτούργησε. Εξέπεμψε ξανά δυνατά και συνέχισε την πορεία του, με σταθερές θέσεις.

Tη δικιά του ιστορία έγραψε και ο Baby Fm, το αδελφάκι του KΡΗΤΗ FM, o οποίος από τη συχνότητα των 101,85 εξέπεμπε κυρίως πρόγραμμα με ξένη μουσική με μερικούς από τους πιο γνωστούς  μουσικούς παραγωγούς ξένης μουσικής, όπως ο Γιώργος Βλαζάκης, ο Ζοζέφ Μπασελιέ αλλά και ο Κώστας Σπανάκης και ο Μανώλης Χανιώτης (ψευδώνυμο), ο Γιάννης Κοτσώνης αλλά και ο Νίκος Αθηναίου είναι μερικά από τα ονόματα που πέρασαν από τα πλατό του σταθμού.

Ο Κώστας Σπανάκης είναι ο δημιουργός και του λογότυπου του καθαρά μουσικού σταθμού Baby Fm 101,85. Ο μουσικός σταθμός έγραψε τη δική του ιστορία και λειτούργησε για 10 περίπου χρόνια.

Τα χρόνια πέρασαν και ο ραδιοφωνικός σταθμό ΚΡΗΤΗ FM ξαναέζησε περιόδους όπου άνθισε, και μαζί με την άνθησή του, άνθιζε και η ελεύθερη ραδιοφωνία στα Χανιά.

Μεταξύ των γνωστών δημοσιογράφων που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν πρόσφατα με τον σταθμό από τα στούντιο στην Αγιά αυτή τη φορά υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αγγελάκη του νεώτερου είναι και ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο Κώστας Βαξεβάνης αλλά και η Νέλλη Ψαρρού και ο Μιχάλης Νευραδάκης.

Ξεχωρίζουν όμως και τα ονόματα των παραγωγών Βαγγέλη Γενεράλη, Κώστα Μαζανάκη, Σάμυ Αλεξανδρίδη, Ανδρέα Μανίτη και Τζοάνας Τσαλάκη, αλλά και των Γιάννη Θωμαδάκη και Γιάννη Κουλόπουλου, του Γιάννη Στεντούμη, του Μιχάλη Θωμαδάκη, του Αρτέμη Αντωνακάκη, της Δέσποινας Αννιτσάκη και του Roy Race, του dj FarmerFastbird, του Αντώνη Χαβρέ, του Πάρη Τζεδάκη, του Κώστα Κωνσταντινίδη, του Γιώργου Παπαγρηγορίου, της Ροδώς Πλατσιδάκη

Σήμερα, 34 χρόνια μετά, ο ΚΡΗΤΗ FM είναι ο πιο ιστορικός εν λειτουργία ραδιοφωνικός σταθμός της Κρήτης.

Φωτογραφίες από τα Πρωτοχρονιάτικα πάρτι του ΚΡΗΤΗ FM 101,5 στις εγκαταστάσεις του στην Αγυιά το 2011 και το 2012.

Ο ΚΡΗΤΗ FM θα συνεχίσει να είναι ένας φάρος που θα υπενθυμίζει σε όλους την πραγματική δύναμη του ραδιοφώνου. Τη δύναμη να ενώνει  με έναν τρόπο που κανένα άλλο μέσο δεν το έχει κατορθώσει: με την ελευθερία που αφήνει η ζεστασιά της φωνής και ο πολιτισμός.

Γιατί ο ΚΡΗΤΗ FM 101,5, είναι “ο δικός σου σταθμός”.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ