16.8 C
Chania
Friday, January 24, 2025

Αναβιώνει για τον Ζελένσκι ο εφιάλτης των «ψευδο-δημοκρατιών»

Ημερομηνία:

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά τον Πούτιν ότι επιδιώκει να κομματιάσει τη χώρα του, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθεί η «ανεξαρτησία» περιοχών όπως στο Ντονμπάς ● Καταγγέλλει και δεύτερη «απαγωγή» Ουκρανού αιρετού από Ρώσους, ενώ προειδοποίησε «συγκεκριμένα πρόσωπα» πως τα περιμένουν βαριές συνέπειες σε περίπτωση συνεργασίας τους με τους Ρώσους – αναφορά που «φωτογραφίζει» την άρτι διορισθείσα φιλορώσα δήμαρχο της Μελιτόπολης, Γκαλίνα Ντανιλτσένκο ● Η Αγκυρα οργάνωσε αυτοκινητοπομπή για την απομάκρυνση Τούρκων από τη Μαριούπολη.

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στην περικυκλωμένη Μαριούπολη, από την οποία εξακολουθούσε μέχρι χθες βράδυ να μην έχει βγει κανείς από τους εκατοντάδες χιλιάδες παγιδευμένους κατοίκους, με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται καθημερινά ότι εμποδίζουν σκόπιμα τη διαφυγή αμάχων μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε πάντως ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας έσφιξαν κι άλλο τον πολιορκητικό κλοιό στην πόλη με τους 430.000 κατοίκους και το στρατηγικό λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ, καταλαμβάνοντας ανατολικά περίχωρα (στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο που θα ενώνει τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ντονμπάς με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας).

Φωτογραφία από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Ουκρανίας
δείχνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επισκέπτεται στρατιωτικό νοσοκομείο στο ΚίεβοEPA

Το Σάββατο μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ανοιχτά τη ρωσική ηγεσία ότι επιδιώκει να κομματιάσει τη χώρα του, με τον σχηματισμό «ψευδο-δημοκρατιών». Κάλεσε δε πρωτίστως τη νότια πόλη της Χερσώνας -την πρώτη που καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου από ρωσικά στρατεύματα- να μην επιτρέψει να επαναληφθεί εκεί ό,τι συνέβη σε ένα τμήμα των ρωσόφωνων επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς, που αυτοανακηρύχθηκαν «Λαϊκές Δημοκρατίες» το 2014, «νομιμοποίησαν» δήθεν το καθεστώς αυτό με τοπικά δημοψηφίσματα και αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τη Ρωσία παραμονές της εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι κατακτητές στο έδαφος της περιοχής της Χερσώνας επιχειρούν να επαναλάβουν τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού “ψευδο-δημοκρατιών”. Εκβιάζουν τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση σε βουλευτές, ψάχνουν κάποιον να δωροδοκήσουν», κατήγγειλε ο Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά σχέδια ήδη απορρίφθηκαν από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Χερσώνας – της νότιας πόλης επίσης στρατηγικής σημασίας, με 290.000 κατοίκους, λιμάνι στον Δνείπερο ποταμό και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στηλίτευσε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να διοργανώσει και εκεί «στημένο» τοπικό δημοψήφισμα, επικαλούμενος το αντίστοιχο παράδειγμα στην Κριμαία το 2014 που, μέσω της μεθόδευσης αυτής, «νομιμοποίησε» υποτίθεται την προσάρτησή της στη Ρωσία.

O Κουλέμπα κατήγγειλε επίσης δεύτερη «απαγωγή» Ουκρανού αιρετού από Ρώσους στο νότιο τμήμα της χώρας (που έχουν πάρει εν μέρει υπό τον έλεγχό τους): συγκεκριμένα του δημάρχου της πόλη Ντνιπρορούντνι, Γεφχέν Ματβέγιεφ, μετά από εκείνη του δημάρχου της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, την Παρασκευή. Ο δεύτερος φέρεται να εμφανίζεται σε βίντεο την ώρα της σύλληψής του από ενόπλους στο κέντρο της πόλης. Αιτία της «απαγωγής», όπως υποστήριξαν οι ουκρανικές αρχές, η άρνησή του «να συνεργαστεί με τον εχθρό».

Σύμφωνα πάντως με το γραφείο του εισαγγελέα της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» που τον καταζητούσε, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αντιμετωπίζει ποινική δίωξη κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και χρηματοδότηση της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», με σκοπό «να διαπράξει εγκλήματα τρομοκρατίας κατά αμάχων του Ντονμπάς».

Με επίκληση και της διαδήλωσης για την απελευθέρωσή του που έγινε το Σάββατο έξω από το δημαρχείο της Μελιτόπολης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία πως «πέρασε σε νέο στάδιο τρομοκρατίας» και ζήτησε από Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ και άλλες χώρες να βοηθήσουν να αφεθεί ελεύθερος ειδικά ο Φεντόροφ. Την καταδίκη της για την «απαγωγή» και των δύο αιρετών εξέφρασε η Ε.Ε. Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε δε «συγκεκριμένα πρόσωπα» πως τα περιμένουν βαριές συνέπειες σε περίπτωση συνεργασίας τους με τους Ρώσους – αναφορά που «φωτογραφίζει» την άρτι διορισθείσα φιλορώσα δήμαρχο της Μελιτόπολης, Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, που προέτρεψε τους κατοίκους να «προσαρμοστούν στους μηχανισμούς της νέας πραγματικότητας» και να μην «διαπράξουν εξτρεμιστικές πράξεις» ωθούμενοι από άτομα στην πόλη «που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Θεριεύει στο μεταξύ η ανθρωπιστική κρίση στην πολιορκημένη Μαριούπολη, με τις τοπικές αρχές να καταγγέλλουν ότι ξεμένουν πια κι από τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, παραμένοντας χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση και επικοινωνίες. Εν μέσω διαρκών βομβαρδισμών, το δημοτικό συμβούλιο ανέβασε σε 2.187 τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων στην πόλη.

Δεν αποκλείεται πάντως οι πρώτοι άμαχοι που θα εκκενωθούν από τη Μαριούπολη να είναι Τούρκοι πολίτες, αν πιστέψουμε τουλάχιστον τις διαρροές διπλωματικών πηγών στην Αγκυρα προς την εφημερίδα Sabah ότι τουρκική αυτοκινητοπομπή βρισκόταν χθες το απόγευμα σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη, σταματώντας κατά τόπους από ρωσικές δυνάμεις, με σκοπό να απομακρύνει 25-30 Τούρκους από τζαμί όπου έχουν βρει καταφύγιο. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε διαψεύσει πως το τέμενος δέχτηκε επίθεση, ζητώντας τη βοήθεια του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, για την απομάκρυνση των Τούρκων πολιτών από την πόλη.

efsyn.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ