Στις 29 και 30 Ιουλίου στο χωριό Καράνου Χανίων θα πραγματοποιηθεί το 4ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας το οποίο επικεντρώνεται στα δημητριακά “γνωστά, ξεχασμένα και χαμένα.
Τη διοργάνωση του συμποσίου έχει αναλάβει η Μαριάνα Καβρουλάκη σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και υπό την αιγίδα της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης
Τα Συμπόσια της Ελληνικής Γαστρονομίας διεξάγονται σε παλιά σχολεία των περιαστιακών και ορεινών περιοχών της Κρήτης ενθαρρύνοντας τη συντήρησή τους.
Παρά το σοβαρό τους σκοπό, έχουν ανεπίσημο και χαλαρό χαρακτήρα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε τέτοιες συναντήσεις είναι απολαυστικές και σε αυτό συμβάλλουν και τα εξαιρετικά δείπνα προς τους συνέδρους, τα οποία συνήθως προετοιμάζονται από τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων.
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα:
Σ Α Β Β Α Τ Ο, 29
10:00 Εγγραφή
10.30- 10:40 Χαιρετισμοί
ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ι
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Πρόεδρος: Κλεάνθη (Κλειώ) Πατεράκη,Δρ. Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
10:40- 11.00
Η εξέλιξη των κρουστήρων και των τριβείων για των παρασκευή καρπών και τροφής την προϊστορική εποχή.
Γωγώ Mαρουλάκη,Αρχαιολόγος.
11:00-11:20
Exploring Greek prehistoric cuisine through phytolith and starch analyses.
Juan José García-Granero, Amy Bogaard, Dushka Urem-Kotsou, Evgenia Tsafou, Stavros Kotsos, Eleni Hatzaki
11:20- 11:40
A Forgotten Cultigen? Chenopodium album L. (κλουβιδα)
Paul E. Patton,Archaeologist -Assistant Professor of Anthropology and Food Studiew, Ohio
University. Susan Allen, Archaeologist- Assistant Professor of Anthropology, University of Cincinnati.
11:40 – 12:00
Οι αρχαιολογικές ενδείξεις για τις σχετιζόμενες με τα δημητριακά και το αλεύρι δραστηριότητες των κατοίκων των νεοανακτορικών οικισμών: γενική επισκόπηση και το παράδειγμα της Ζάκρου .
Γεώργιος-Παναγιώτης Γεωργακόπουλος,Υποψήφιος διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Παν/μιο Αθηνών.
12:00- 12: 20
Eρωτήσεις και Απαντήσεις
12:20 – 12:40
Διάλειμμα για καφέ, τοπικές λιχουδιές και τροφή για σκέψη.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ II
ΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ
Πρόεδρος:Ann Beggs,Δρ., Aνθρωπολόγος.
12: 40 – 13: 00
Grains and Breadmaking in the Linear B Tablets: the Nature of the Evidence. Ruth Palmer,Dr., Associate Professor, Department of Classics and World Religions Ohio University.
13:00- 13: 20
«Κρήτη και… ξερό ψωμί!»: Η… δημητριακή διάσταση της ελληνικής γλώσσας.
Μαρία Χναράκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Drexel.
Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
13:20 – 13:40
Ερωτήσεις και Απαντήσεις
13:40 – 14:00
POSTER
Καταγραφή και χρήση των δημητριακών στις προϊστορικές γραφές του Αιγαίου.
Άγγελος Τσαγράκης,PhD Προϊστορική Αρχαιολογία- Πανεπιστήμιο Κρήτης.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ III
AΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ
Πρόεδρος: Kώστας Μουτζούρης, Φιλόλογος – Πρόεδρος Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης.
18:00 – 18:20
The (in)visibility of cereal crop storage practices: a case study of Late Iron Age Thrace.
Nataliya Ivanova,Dr., Archaeologist, curator at the National Institute of Archaeology with Museum at the Bulgarian Academy of Sciences.
18:20- 18:40
Mετακινήσεις δημητριακών και ανθρώπινες μετακινήσεις.
Η Εύβοια και ο Ευβοϊκός κόλπος ως θαλάσσια εμπορική οδός και η σημασία τους για την παραγωγή και διακίνηση σιτηρών κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ.
Aλέξανδρος-Νεκτάριος Ιω. Βασιλείου-Δαμβέργης,Dr. Κλασικής Αρχαιολογίας- Φιλόλογος, Καθηγητής Β/βάθμιας εκπαίδευσης.
18:40 – 19:00
Ερωτήσεις και Απαντήσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΑ IV
ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
Πρόεδρος: Kώστας Μουτζούρης,Φιλόλογος – Πρόεδρος Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης.
19:00 – 19:20
The Grains of Wheat and the Types of Bread in the Ancient Greek Diet and Medicine: A Reflection on the Medical Use of Bread and Grains in Cyprus.
Athina N. Malapani,Classical Philologist, MA in Classics, Ph. D. Candidate.
19:20 – 19:40
Τα Δημητριακά στην Αρχαία Κυπριακή Διατροφή μέσα από σύγχρονη μαγειρική προσέγγιση.
Αννίτα Αντωνιάδου,Dr., Λέκτορας Γεωαρχαιολογίας, Queen’s University, UK. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Κύπρος.
19:40- 20:00
Ερωτήσεις και Απαντήσεις
20:00-20:10
Λίγα λόγια για το δείπνο που θα παρατεθεί στους συνέδρους: Μαριάνα Καβρουλάκη.
Δείπνο για τους εγγεγραμμένους συνέδρους: ‘Σ’ ένα κοινό τραπέζι’. Συντρώγουμε με τις μαγείρισσες και ανταλλάσσουμε πληροφορίες.
Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η, 30
ΣΥΝΕΔΡΙΑ V
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΝΗΜΗ
Πρόεδρος:Σταυρούλα Μαρκουλάκη,PhD, Αρχαιολόγος
10:00- 10:20
Κρυμμένο στα ζυμαρένια φύλλα: Ένα έθιμο αναδιανομής στη Θράκη .
Ειρήνη Σωτηροπούλου,Eρευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Coventry, UK.
10:20- 10:40
Sesame in Edirne Cuisine Culture.
Müşerref Gizerler,Food Researcher- Writer. Ida Benromano,Dentist, Oral living resource.
10:40 – 11:00
Use of Rice in Edirne Cuisine.
Müşerref Gizerler,Food Researcher- Writer .
11:00 – 11:20
Celebration Breads: Tales, Traditions and Recipes from Asia Minor.
Ipek Ozel,MEF University, Faculty of Law.
11:20 – 11:40
Ερωτήσεις και Απαντήσεις
11:40 – 12:00
Διάλειμμα για καφέ, τοπικές λιχουδιές και τροφή για σκέψη.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ VI
BIΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος: Aνάγια Σαρπάκη,Δρ.Αρχαιολόγος- Αρχαιοβοτανολόγος
12:00 – 12:20
Παραδοσιακό και αρχαίο (ντυμένο) σιτάρι στην Ελλάδα.
Σύγχρονες προσεγγίσεις για τη γεωργία και τη διατροφή.
Κώστας Κουτής, Γεωπόνος, Msc, PhD Οργανική Βελτίωση.
ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ- Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία
12:20- 12:40
Re-grainingthe Advantage: On Reclaiming Staple Foods and Revolution.
Lisa Trocchia-Baļķīts,PhD in Social Ecology of Food. Scholar-in- Residence at Green Mountain
College in Vermont, U.S.A. Michelle Ajamian,Founder Apalachian Staple Foods Collaborative.
12:40 – 13:30
Ερωτήσεις και Απαντήσεις
13:30. Απολογισμός του Συμποσίου
Aνάγια Σαρπάκη,Δρ.Αρχαιολόγος- Αρχαιοβοτανολόγος
17:30 – 18:30
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ.
Το ‘Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης’ είναι μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων όπου φιλοξενούνται φρουτόδεντρα, βότανα, φαρμακευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά από 3 διαφορετικές ζώνες.
18:30 – 20:00
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ψωμί και μπύρα: Αναδημιουργώντας (;) το παρελθόν.
Μαριάνα Καβρουλάκη,Ιδρύτρια των Σ.Ε.Γ.
20:00 Θεματικό Δείπνο για τους συνέδρους, χορηγία του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης.