Έχει τύχει ποτέ να ζηλέψεις τον σύντροφο σου ή ο σύντροφος σου να εκφράσει την ζήλια του σε σένα ; Είναι φορές που νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς το γεγονός πως το ταίρι σου κάνει παρέα με άλλους, και κυρίως με το αντίθετο φύλο ; Αν ναι, σου έχουμε την λύση. Πρώτα όμως πάμε να δούμε ποια είναι η ρίζα του προβλήματος.
Μήπως έχεις ανασφάλεια ;
Η ανασφάλεια είναι ένας από τους βασικότερους λόγους εμφάνισης της ζήλιας και συνήθως οφείλεται στον τρόπο που εσύ ο ίδιος βλέπεις τον εαυτό σου. Αυτή η εικόνα του εαυτού σου ίσως να έχει διαταραχθεί από παιδικά τραυματικά βιώματα όπως είναι το οικογενειακό περιβάλλον ή κάποιος άσχημος συχνός χαρακτηρισμός που έχεις ακούσει από τους γονείς, αδέρφια και φίλους σου (είσαι χαζός, είσαι άσχημος κ.α.). Η ανασφάλεια βέβαια μπορεί να δημιουργηθεί και σε μία σχέση που έχει διαταραχθεί μετά από μία απάτη ή μια κακοποίηση, είτε λεκτική είτε σωματική.
Το παρελθόν σου στις σχέσεις
Είναι σύνηθες και απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζεσαι από τα βιώματα σου. Αν ας πούμε ο προηγούμενος σου σύντροφος σου έλεγε ψέματα ή ακόμα χειρότερα σε είχε απατήσει είναι γεγονότα που το μυαλό δεν ξεπερνά γρήγορα και τις περισσότερες φορές η επόμενη σου σχέση είναι αυτή που «πληρώνει τα σπασμένα».
Το οικογενειακό σου περιβάλλον
Η κατάσταση και ο τρόπος επικοινωνίας που επικρατεί μέσα στην οικογένεια σου σε επηρεάζει μεγαλώνοντας. Αν το περιβάλλον αυτό είναι δυσλειτουργικό και απόμακρο αυτό θα είναι το πρότυπο που θα πάρεις για την σχέση σου και την μελλοντική σου οικογένεια.
Ας μην ξεχάσουμε τον … φόβο
Στην προσπάθεια σου να μην δείξεις κατευθείαν τα αισθήματα ενδιαφέροντος ή και αγάπης στον σύντροφο σου τείνεις να καταπιέζεις τα συναισθήματα σου με αποτέλεσμα να δημιουργείς στον εαυτό σου μια σύγχυση και αυτόματα να εκφράζεις αυτά που νιώθεις με τον λάθος τρόπο, ο οποίος είναι η ζήλια.
Τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις
- Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να προσπαθείς να επικοινωνείς στον σύντροφο σου ότι είναι αυτό το οποίο σε κάνει να νιώθεις αυτά τα αισθήματα ζήλιας, είτε αυτό είναι ένα τηλέφωνημα με μια οικογενειακή φίλη μέχρι μια βόλτα με μία συνάδελφο του. Τα πιο απλά πράγματα κάνουν την διαφορά στον τρόπο που σκεφτόμαστε για αυτό τον λόγο … ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ!
- Το να μην έχεις υψηλές προσδοκίες για τον άλλο και να μην σκέφτεσαι τι θέλεις να κάνει αλλά να αγαπάς αυτό το οποίο κάνει είναι εξίσου σημαντικό. Θα τρελαθείς αν συνεχώς σκέφτεσαι τι θα ήθελες να σου πει ή να κάνει και στο τέλος να καταλήγεις να απογοητεύεσαι γιατί τίποτα από αυτά δεν θα συμβαίνει αφού είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Σκέφτεστε και πράττετε διαφορετικά.
- Αν τα αισθήματα ζήλιας είναι πολύ έντονα θα μπορούσατε να θεσπίσετε κανόνες τους οποίους δεν θα παραβαίνετε, όπως το να σου λέει για το αν θα βγει με την στενή του φίλη την Κυριακή. Τέτοιοι κανόνες θα δημιουργήσεις ένα αίσθημα ασφάλειας στην σχέση σου και δεν θα σκέφτεσαι συνεχώς αν σου κρύβει κάτι το ταίρι σου.
- Φυσικά αν το κρίνεις απαραίτητο θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και την βοήθεια κάποιου ειδικού, όπως είναι ο ψυχαναλυτής Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης , ο οποίος σίγουρα θα σας κατευθύνει προς την σωστή κατεύθυνση επίλυσης του αισθήματος της ζήλειας και θα σας προσφέρει καλή λειτουργικότητα στην σχέση σας. Βέβαια εκτός από την ψυχοθεραπεία της σχέσης σας, αν ο σύντροφος σου δεν επιθυμεί να πάει σε ειδικό, μπορείς να επιλέξεις να πας και μόνη σου.