24.8 C
Chania
Wednesday, October 16, 2024

40 χρόνια Πολυτεχνείο Κρήτης: Ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τα Χανιά – Ποιο το μέλλον του ιδρύματος

Ημερομηνία:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης έκλεισε φέτος 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της ανάπτυξης των Χανίων. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Πρύτανης Μιχάλης Ζερβάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές συνεισφορές του ιδρύματος στην περιοχή.

Το Πολυτεχνείο δεν περιορίστηκε μόνο στην εκπαίδευση. Συνεργάστηκε στενά με τον Δήμο Χανίων για την αναστήλωση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία των φοιτητών και του προσωπικού του.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Ζερβάκης παρουσίασε και τα μελλοντικά σχέδια του Πολυτεχνείου, τα οποία περιλαμβάνουν την επέκταση των σχολών, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πιθανότητα ίδρυσης σχολών Πολιτικών Μηχανικών, Καλών Τεχνών και Ναυτιλίας.

Παράλληλα, το Πολυτεχνείο επιδιώκει την ανάπτυξη της περιοχής γύρω από τις εγκαταστάσεις του, με στόχο τη δημιουργία ενός οικιστικού συγκροτήματος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών και του προσωπικού. Επιπλέον, προγραμματίζεται η επέκταση των φοιτητικών εστιών για την καλύτερη φιλοξενία των φοιτητών.

Ο Πρύτανης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Πολυτεχνείου με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, όπως το Μουσικό Σχολείο και το Πειραματικό. Το όραμα του Πολυτεχνείου είναι να συνεχίσει να αποτελεί έναν πυλώνα ανάπτυξης για τα Χανιά, συμβάλλοντας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της περιοχής.

Πιο αναλυτικά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Ζερβάκης είπε τα εξής:

Είναι μεγάλη χαρά μας σήμερα να γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της λειτουργίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο έχει δεχθεί πολύ μεγάλη αγάπη από το κοινό των Χανίων, αλλά έχει δώσει και πολύ μεγάλη προσφορά στο κοινό. Όχι μόνο με την εκπαίδευση των παιδιών. Να πούμε εδώ ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ανέβει πάρα πολύ στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, όσον αφορά την προσφορά και την εκπαιδευτική ικανότητα. Οπότε, πολλά από τα παιδιά μένουν εδώ, σπουδάζουν εδώ, μένουν για μεταπτυχιακά και τελικά βρίσκουν τον επαγγελματικό τους δρόμο μέσα από το Πολυτεχνείο.

Αλλά πέρα από αυτό, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει προσφέρει σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής της πόλης, όσον αφορά το κοινωνικό γίγνεσθαι, την αναστήλωση κτιρίων και μνημείων, την επανάχρηση χώρων, την ιατρική, τη συνεργασία με τον δήμο. Αλλά και ο πλούτος των φοιτητών που υπάρχουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης αναζωογονεί την κοινωνική δομή της πόλης και φυσικά και την οικονομική ζωή. Οπότε, η προσφορά του Πολυτεχνείου στα γίγνεσθαι της πόλης μας είναι πολύ μεγάλη και αυτή θέλουμε να αναδείξουμε πιο πολύ σήμερα.

Το Πολυτεχνείο θα θέλαμε να έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο σε ακαδημαϊκό χώρο, να έχει περισσότερα τμήματα, περισσότερους καθηγητές και να ισχυροποιήσει τη θέση του στο γίγνεσθαι του χώρου. Έχει μία πολύ μεγάλη έκταση πάνω στο Ακρωτήρι, την οποία θα θέλαμε να έχουμε αξιοποιήσει την επόμενη δεκαετία. Μεγάλα τα σχέδια, όχι μόνο με κτίρια για τις καινούργιες σχολές και τα εργαστήρια που χρειαζόμαστε, αλλά και φοιτητικές εστίες.

Ξέρετε ότι η πρώτη μας παρέμβαση σε πολύ μεγάλο διάστημα τώρα, όχι μόνο από αυτή την Πρυτανεία, αλλά και από προηγούμενες Πρυτανείες, ήταν να χτιστούν φοιτητικές εστίες. Ξεκινήσαμε από 75 δωμάτια και έχουμε φτάσει κοντά στα 500. Θα φτάσουμε με το πέρας των εργασιών που γίνονται. Αυτό όμως θέλουμε να το συνεχίσουμε. Θέλουμε να δούμε εστίες για πολύ περισσότερα παιδιά και αν είναι δυνατόν, μια ανάπτυξη της περιοχής γύρω από το κολυμβητήριο, την ανάπτυξη ενός σταδίου μαζί με το κολυμβητήριο και ίσως και κάποιο κομμάτι που θα μπορούσε να έχει έναν οικιστικό χαρακτήρα γύρω από το Πολυτεχνείο.

Επίσης, θέλουμε να δούμε τα σχολεία για τα οποία έχουμε δώσει από 20 στρέμματα, το Μουσικό Σχολείο και το Πειραματικό Σχολείο, να λειτουργούν και να έχουμε τα παιδιά κοντά στον χώρο μας. Θέλουμε την τοπική κοινωνία να την ενισχύσουμε, αλλά θέλουμε να προσελκύσουμε και ακόμα περισσότερους καθηγητές από το εξωτερικό υψηλού κύρους, οι οποίοι θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Κάποια σχολή, όπως η Σχολή Καλών Τεχνών, υπήρχε κι άλλος ένας στόχος που δεν επιτεύχθηκε από την ίδρυση του Πολυτεχνείου, που ήταν η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Και αυτή και η Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και μία σχολή η οποία περιστρέφεται γύρω από θέματα ναυτιλίας, όχι τόσο το κομμάτι των ναυπηγών μηχανικών, αλλά πιο πολύ της παράκτιας ανάπτυξης και της παράκτιας οικονομίας μαζί με το κομμάτι των λιμανιών. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικά θέματα τα οποία θέλουμε να δούμε το επόμενο διάστημα.

Η πενταετία είναι πολύ σύντομη και ίσως δεν τα καταφέρουμε για όλα αυτά. Να σας πω, ο πρώτος μας στόχος είναι για το Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, τη Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών.

Στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ιδρύματος παρευρέθηκε και ο πρώην πρύτανης κ. Γιάννης Φίλης ο οποίος αναφέρθηκε στις ευχάριστες αλλά και στις δύσκολες στιγμές του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη θητεία του, στιγμές που είχαν και βία.

Είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν ξεχνάω τις εποχές που είχαμε ταράξει, που είχαμε ακόμη και βία στο Πολυτεχνείο, είχαμε παρεμβάσεις διάφορες”. Πάντως επισήμανε ότι “το Πολυτεχνείο έχει εξαιρετικές προοπτικές και είμαι βέβαιος ότι θα έχει πολλές, πάρα πολλές και καλές τεσσαρακονταετίες”

Πιο αναλυτικά, είπε:

Σήμερα εορτάζουμε τα 40 χρόνια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενός ιδρύματος νέου, το οποίο όμως έχει προοπτικές εξαιρετικές. Έχει βάλει παγκόσμια το στίγμα του στα επιστημονικά και τεχνολογικά δρώμενα. Είναι ένας χώρος πανεπιστημιακός, δηλαδή ένας χώρος διαφώτισης, διαφωτισμού. Ένας χώρος όπου ικανοποιείται η περιέργεια των ανθρώπων που θέλουν να μάθουν πώς είναι ο κόσμος, ποια είναι η θέση τους στον κόσμο και πώς μπορούν να φωτίσουν τις όποιες σκοτεινές του όψεις.

Το Πολυτεχνείο έχει εξαιρετικές προοπτικές και είμαι βέβαιος ότι θα έχει πολλές, πάρα πολλές και καλές τεσσαρακονταετίες.

Πολλά είναι που θέλω να ξεχάσω αλλά δεν ξεχνιούνται και πολλά είναι που θυμάμαι. Βέβαια, δεν ξεχνάω τις εποχές που είχαμε ταράξει, που είχαμε ακόμη και βία στο Πολυτεχνείο, είχαμε παρεμβάσεις διάφορες. Αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε κατά βάση και στο οποίο πρέπει να προσβλέπουμε είναι το μέλλον, το οποίο διαγράφεται πολύ καλό.

Παλαιές φυλακές ήταν οι αίθουσες διδασκαλίας τότε. Μετά είχαμε αίθουσες διδασκαλίας στη Μεραρχία και μετά πήγαμε πάνω. Παρέμεινε η διοίκηση εδώ, ως που και αυτή έφυγε, και έτσι είναι αυτός που είναι τώρα ο Λόφος Καστέλλι.

Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και μουσικό πρόγραμμα με χορωδία ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας κ. Σέβη Βολουδάκη, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Ιωάννης Ζερβός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Πραματευτάκης και πολλοί άλλοι.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 96 μεταναστών νότια της Γαύδου – 12 αγνοούμενοι

Σε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης προχώρησαν τα ξημερώματα οι Αρχές,...

Στο Ρέθυμνο θα γίνει το δεύτερο αποτεφρωτήριο της χώρας

Στην περιοχή των Τριών Μοναστηριών στο Ρέθυμνο, εντός της...

ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη νότια Αφρική βρίσκονται αντιμέτωποι...