Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για την 40η επέτειο από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία λειτουργεί από το 1984. Η εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη του Ευάγγελου Γρηγορούδη, πρώην κοσμήτορα της Σχολής, περιλάμβανε βραβεύσεις και αναφορές στη διαδρομή της σχολής που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την τοπική κοινωνία και τις εξελίξεις της.
Ο Ευάγγελος Γρηγορούδης υπήρξε οραματιστής της Σχολής και συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυσή της, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Φίλης και ο επίτιμος καθηγητής Ιωάννης Σίσκος για τη συνεισφορά τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Μαρτυρίες για την Πορεία της Σχολής
Ο Ιωάννης Σίσκος, πρώτος καθηγητής της Σχολής, μοιράστηκε συγκινητικές αναμνήσεις από την αρχή της λειτουργίας της, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όταν ξεκίνησε το έργο από το μηδέν:
«Το 1984, όταν ήρθα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όλα ξεκίνησαν από ένα διώροφο σπίτι στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 37. Δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις, αίθουσες, καθηγητές ή καν πρόγραμμα σπουδών. Οι πρώτοι φοιτητές μας παρακολουθούσαν μαθήματα σε αυτοσχέδιες αίθουσες στις παλιές φυλακές, που είχαν μόλις ανακαινιστεί. Με επιμονή και σκληρή δουλειά, καταφέραμε να φτιάξουμε υποδομές, να σχεδιάσουμε προγράμματα σπουδών και να δρομολογήσουμε τη μετεγκατάσταση της Σχολής στις νέες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης στο Ακρωτήρι».
Ο κ. Σίσκος αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή της πρώτης Πρυτανείας (1993-1997), υπό τον καθηγητή Ιωάννη Φίλη, στην οργάνωση της Πολυτεχνειούπολης, την ανάπτυξη των δικτύων υπολογιστών και τη στενότερη σύνδεση του Πολυτεχνείου Κρήτης με την κοινωνία των Χανίων.
Μια Ζεστή Υποδοχή από την Τοπική Κοινωνία
Ο κ. Σίσκος επεσήμανε τη θερμή υποδοχή από τους Χανιώτες, οι οποίοι στήριξαν τη σχολή από την πρώτη στιγμή:
«Η κοινωνία των Χανίων αγκάλιασε το Πολυτεχνείο σαν δικό της παιδί. Η συμπαράσταση ήταν συγκινητική, καθώς οι Χανιώτες μας στήριξαν ηθικά και πρακτικά, παραχωρώντας ακόμη και το οικόπεδο των 3.000 στρεμμάτων στο Ακρωτήρι για τη δημιουργία της Πολυτεχνειούπολης».
Αναφερόμενος στις πρώτες μέρες, τόνισε ότι τα έργα στα Χανιά ξεκίνησαν με αναπαλαιώσεις κτιρίων, όπως οι παλιές φυλακές, η πρώην Γαλλική Σχολή και άλλα ιστορικά κτίρια, πριν μεταφερθούν οι σχολές στις σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Κουνουπιδιανά.
Η Συνέχεια και η Καταξίωση
Κλείνοντας, ο κ. Σίσκος δήλωσε περήφανος για την πρόοδο του Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζοντας τη διεθνή αναγνώριση της Σχολής ΜΠΔ:
«Σήμερα, το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα ίδρυμα καταξιωμένο διεθνώς. Όλοι εμείς – καθηγητές, φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι και η τοπική κοινωνία – οραματιστήκαμε και δημιουργήσαμε ένα Πολυτεχνείο φιλίας, αλληλεγγύης και προκοπής».
Μιχ. Ζερβάκης: Η πρώτη σχολή που λειτούργησε στο Πολυτεχνείο
Για μια σχολή που έχει γράψει ιστορία έκανε λόγο ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, κ. Μιχάλης Ζερβάκης:
«Είναι οολύ μεγάλη η χαρά που έχουμε σήμερα για τον εορτασμό των 40 χρόνων της λειτουργίας της σχολής ΜΠΔ, που είναι η πρώτη σχολή που λειτούργησε στο Πολυτεχνείο μας. Όπως ξέρετε, η σχολή αυτή είναι πρωτοποριακή σχολή. Εχει αποφοιτήσει παιδιά τα οποία έχουνε βρει δουλειές σε όλο τον κόσμο, σε καίριες θέσεις, διοικητικές θέσεις, υψηλόβαθμες και τεχνικές θέσεις. Και αυτό αποδεικνύει την αξία της σχολής, η οποία συνδυάζει και το κομμάτι της διοίκησης και το κομμάτι των οικονομικών, αλλά και το κομμάτι του μηχανικού.
Είναι αυτό που λέμε ένας μηχανικός με business administration καθήκοντα και γνώσεις. Οπότε, χαιρόμαστε πάρα πολύ που γιορτάζουμε αυτή την λειτουργία της σχολής μας, μαζί με τους απόφοιτους, τους καθηγητές μας και ευχόμαστε καλή συνέχεια.»
Ο Κοσμήτορας Ανατρέχει στην Πορεία και τις Προκλήσεις
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κοσμήτορας της Σχολής, Μιχάλης Δούμπος, αναφέρθηκε στη διαδρομή, τις επιτυχίες και τις προκλήσεις της.
«Σήμερα γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της Σχολής, η οποία δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές της το 1984. Ήταν ένας άλλος κόσμος τότε, μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Ξεκινήσαμε με λίγους φοιτητές, στις παλιές φυλακές και τη Μεραρχία στον λόφο Καστέλι, χωρίς υποδομές και προσωπικό. Σήμερα, βρισκόμαστε στην Πολυτεχνειούπολη με σύγχρονες εγκαταστάσεις, καλύτερες δυνατότητες και μια πιο ώριμη Σχολή που αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο για τους φοιτητές μας και την τοπική κοινωνία», σημείωσε.
Μια Σχολή με Καινοτόμο Αντικείμενο
Ο κ. Δούμπος τόνισε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της Σχολής από την ίδρυσή της:
«Από την αρχή, το αντικείμενο της Σχολής ήταν καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές ειδικότητες μηχανικών. Ακόμη και σήμερα, η Σχολή βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, εστιάζοντας σε θέματα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και οι προκλήσεις από νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Εκπαιδεύουμε φοιτητές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, ενώ η έρευνά μας είναι πρωτοποριακή».
Προβληματισμοί για τις Βάσεις Εισαγωγής
Παρά την πρόοδο, ο κοσμήτορας αναγνώρισε το πρόβλημα των χαμηλών βάσεων εισαγωγής:
«Ένας φοιτητής με 12 μπορεί να περάσει στη Σχολή μας. Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει ως Σχολή και ως ίδρυμα γενικότερα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση και προσπαθούμε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πολυτεχνείου, να βρούμε λύσεις».
Αναμνήσεις και Σημαντικές Στιγμές
Ο κ. Δούμπος, ο ίδιος απόφοιτος της Σχολής, μοιράστηκε ανεξίτηλες αναμνήσεις από την πορεία της:
«Θυμάμαι έντονα τη μετεγκατάσταση στην Πολυτεχνειούπολη το 1992. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή με τις νέες υποδομές. Στη δεκαετία του 2000, ξεκινήσαμε τις πρώτες διεκδικήσεις για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, που τελικά κατοχυρώθηκαν το 2018. Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο ήταν η έναρξη των νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων το 2017-2018, που προσέλκυσαν αποφοίτους από άλλες σχολές».
Με το Βλέμμα στο Μέλλον
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δούμπος επεσήμανε πως η Σχολή παραμένει προσηλωμένη στην πρόοδο και την εξέλιξη:
«Με όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, η Σχολή συνεχίζει να κοιτά μπροστά, με στόχο την αριστεία και τη συμβολή στις σύγχρονες προκλήσεις, τόσο για τους φοιτητές μας όσο και για την κοινωνία».
Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:
Φωτογραφία: Μιχάλης Τζανάκης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.