Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις άρχισε η Ρωσία μαζί με την Κίνα, στις οποίες συμμετέχουν επίσης δυνάμεις από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, την Ινδία, το Λάος, την Μογγολίας, τη Νικαράγουα και την Συρία.
Η άσκηση Vostok 2022, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρείται επίδειξη δύναμης της Μόσχας, του Πεκίνου και των συμμάχων τους και απόδειξη της σύσφιξης της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση έχει στόχο να επιδείξει την στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, που έχει την πολυτέλεια να οργανώνει γυμνάσια την ώρα που διατηρεί μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα μέτωπα της Ουκρανίας, όπως επισημαίνει το Al Jazeera.
To ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η άσκηση Vostok 2022 θα γίνει στη ρωσική Άπω Ανατολή και στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή 50.000 στρατιωτών, 140 αεροσκαφών και 60 πολεμικών πλοίων.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ έχει προσωπικά την ευθύνη για τα στρατιωτικά γυμνάσια, στο πλαίσιο των οποίων μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας και της Κίνας θα «κάνουν από κοινού ενέργειες για την προστασία των θαλάσσιων επικοινωνιών της θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας και θα υποστηρίξουν χερσαίες δυνάμεις σε παραθαλάσσιες ζώνες» στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Κι αυτό ακριβώς το σημείο της ανακοίνωσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κλιμακώθηκε επικίνδυνα η ένταση στα στενά της Ταϊβάν, ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν, ενώ είναι άλυτα τα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες και με την Ιαπωνία.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Ζιπίνγκ έχουν αναπτύξει ισχυρές προσωπικές σχέσεις και προωθούν την «στρατηγική συνεργασία» ανάμεσα στις δύο χώρες, συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Κίνα αρνείται να επικρίνει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ο βασικός παράγοντας» που προκάλεσε την κρίση με τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια για διεύρυνση της επιρροής της συμμαχίας και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ανοιχτά την Κίνα στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συγκρίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και την Ταϊβάν, λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις φαίνονται οι αμερικανικές προσπάθειες υπονόμευσης της παγκόσμιας σταθερότητας.
Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Γκαμπούγιεφ επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό για το Πεκίνο να δείξει στις ΗΠΑ ότι έχει τρόπους να ασκήσει πιέσεις στην Αμερική και τα συμφέροντά της στον κόσμο. Και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Μόσχα έχουν στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι αν συνεχιστούν οι πιέσεις προς το Πεκίνο , δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή παρά η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ρωσία».
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.