ΤΟΠΙΚΑ

Μια μελέτη βιωσιμότητας θα δείξει την αναγκαιότητα τρένου στην Κρήτη

Μια μελέτη βιωσιμότητας θα είναι το “εργαλείο” που θα καταδείξει κατά πόσο αποτελεί αναγκαιότητα ένα μέσο σταθερής τροχιάς (τρένο) για την Κρήτη. Αυτό προέκυψε από την ημερίδα που διοργανώθηκε χθες, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τον Δήμο Ηρακλείου και τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Η συζήτηση είναι άκρως επίκαιρη λόγω και της σύνδεσης με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, ενώ όπως ειπώθηκε, εκτός από τη μελέτη βιωσιμότητας, απαραίτητες είναι και επιπλέον μελέτες για την τοποθέτηση σταθμών και μηχανοστασίων.

Την ίδια ώρα ωστόσο, άνοιξε κι ένας δεύτερος διάλογος αναφορικά με το ποια μελέτη βιωσιμότητας εφαρμόζεται για το νέο διεθνές αεροδρόμιο και για το αν οι συνδέσεις που προβλέπονται συνάδουν με τη λειτουργία του νέου έργου. Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θάνος Βλαστός υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το να δημιουργηθεί ένα μέσο σταθερής τροχιάς για ολόκληρη την Κρήτη θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένο, για να μπορέσει το νησί να κοιτάξει στα μάτια το μέλλον. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης υποστήριξε πως ειδικά για τη σύνδεση με το Καστέλι και το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο θα πρέπει να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας, ούτως ώστε να εξεταστεί αν κι εφόσον ένα τέτοιο έργο είναι οικονομικά και τεχνικά βιώσιμο.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας στην έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων για τους δυνητικούς φόρτους, τις δυνητικές μετακινήσεις και άρα τις οιωνοί αποσβέσεις ενός τέτοιου έργου. Αναφορά έγινε επίσης και στο γεγονός πως το μεγαλύτερο κόστος για ένα τέτοιο έργο θα αφορά τις απαλλοτριώσεις αφενός, αλλά και την εξεύρεση ικανών εκτάσεων εντός οικισμών, προκειμένου για να δημιουργηθούν μηχανοστάσια και σταθμοί. Σκεπτικισμός υπήρξε επίσης και αναφορικά με το αν οι όγκοι και οι επιβάτες που προβλέπονται για το νέο διεθνές αεροδρόμιο είναι εξασφαλισμένοι, με την επισήμανση ότι ούτως ή άλλως ένα έργο όπως το τρένο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη.

Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας: «Η κατασκευή ενός μέσου σταθερής τροχιάς αποτελεί μια εξαιρετική συγκυρία για το νησί και τον τόπο μας»

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας επικεντρώθηκε στην κατασκευή ενός μέσου σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου με τα αστικά κέντρα του νησιού και το Λιμάνι Ηρακλείου, τονίζοντας ότι αποτελεί έργο ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας, τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Όπως επισήμανε αποτελεί έργο που θα συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και προσαρμογής της χώρας σε διεθνείς κανονισμούς και στην ολοκλήρωση των αυτοτελών συστημάτων μεταφορών που είναι ημιτελή και που σήμερα δεν ενσωματώνουν την πολυτροπική μετακίνηση επιβατών του νέου Διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου.

Όπως υπογράμμισε: «Η προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, που περιλαμβάνει σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις με λιμάνια, αεροδρόμια και ΒΙΠΕ είναι επιβεβλημένη τόσο από την ΕΕ και τους Κανονισμούς για τη διαχείριση των κονδυλίων της νέας Προγραμματικής περιόδου 2021-2027, όσο και από άλλους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αφορούν ειδικά στην ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταφορών υψηλής ποιότητας, αφενός, με υπηρεσίες σιδηροδρομικών γραμμών υψηλών ταχυτήτων σε μετακινήσεις μικρών αποστάσεων, αφετέρου, με καθαρές αεροπορικές υπηρεσίες βελτιώνοντας την κάλυψη γραμμών μεγάλων αποστάσεων διατυπώνεται σαφώς στη Στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα για την περίοδο 2020 -2030.  Ευελπιστούμε λοιπόν ότι εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη, θα αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου μέσου μεταφοράς από και προς το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου».

«Του κ. Καραμανλή του έδειξαν το φεγγάρι και αυτός κοίταζε το δάκτυλο» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατά τον χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια επίκαιρη πρωτοβουλία, που αποτελεί ένα βήμα για τη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας στο νησί, υπέρ της δημιουργίας ενός μέσου σταθερής τροχιάς. «Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι φορείς και παράγοντες μιλάνε για το ζήτημα αυτό» ανάφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Όπως σε κάθε τέτοια περίσταση που εκκινεί μια δημόσια δημοκρατική συζήτηση για το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου, όλα τα λουλούδια ανθίζουν, όλες οι απόψεις κατατίθενται. Και αυτό είναι πολύτιμο!».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει την τελευταία 3ετία, καυτηρίασε την απουσία από την δημόσια συζήτηση των εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος και τόνισε ότι κοινός στόχος θα πρέπει να είναι να πάψουν να κωφεύουν. «Μέσα από τις παρεμβάσεις μου στη Βουλή διαπίστωσα ότι η άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει αυτός ο διάλογος εδράζεται σε δύο επιχειρήματα. Πρώτον, φοβάται ότι μια τέτοια συζήτηση θα καθυστερούσε το έργο του αεροδρομίου Καστελιού. Δεύτερον, ότι θα δημιουργούσε αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ΒΟΑΚ, αφού θα μείωνε την κίνηση του αυτοκινητόδρομου ο οποίος, όπως είναι η γνωστό, η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μέσα από την επιβολή διοδίων επί της ουσίας, σε όλο το νησί. Η άρνηση αυτή, κατά την άποψη μου, είναι κοντόφθαλμη. Αγνοεί τις αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχει η ωρίμανση του νέου μέσου από το Ταμείο Ανάκαμψης, την τεράστια συνεισφορά που θα είχε στην δημιουργία μιας νέα τουριστικής ταυτότητας για την Κρήτη, καθώς και την κατεύθυνση της αλλαγής του μοντέλου κινητικότητα και κατανάλωσης ενέργειας, που η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει να κινηθούμε. Του κυρίου Καραμανλή του έδειξαν το φεγγάρι και αυτός κοίταζε το δάκτυλο» τόνισε χαρακτηριστικά.​

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χάρης Μαμουλάκης στην έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων για τους δυνητικούς φόρτους, τις δυνητικές μετακινήσεις και άρα τις οιωνοί αποσβέσεις ενός τέτοιου έργου, καθώς καμία έγκυρη και επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας δεν έχει γίνει. «Το ζήτημα είναι το ποιος θα αναλάβει, με δεδομένη την άρνηση του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, του Υπουργείου Μεταφορών, να συντάξει αυτή την μελέτη που θα φέρει αυτό το όνειρο για το νησί μας σε επαφή με την τεχνική και οικονομική πραγματικότητα. Εδώ νομίζω ότι η Περιφέρεια έχει ρόλο να παίξει, όπως και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα δύο Τεχνικά Επιμελητήρια του νησιού και, γιατί όχι, ρόλο μπορεί να διαδραματίσει – αν διατηρεί μια υγιή αυτονομία από την κυβέρνηση – και ο Ο.Α.Κ..» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στην παραδοχή ότι το μεγάλο κόστος ενός τέτοιου έργου είναι οι απαλλοτριώσεις και η εύρεση ικανών εκτάσεων εντός οικιστικών συνόλων για να δημιουργηθούν μηχανοστάσια και σταθμοί, με την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Καζαντζάκη, της πρώην βάσης Γουρνών, της ζώνης πέριξ του λιμανιού του Ηρακλείου, αλλά και τις υφιστάμενες απαλλοτριώσεις για την όδευση του ΒΟΑΚ, να δημιουργούν προϋποθέσεις για εκκίνηση του έργου από εκεί.

Καταλήγοντας, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο ότι η υπόθεση καταλληλόλητας της έναρξης ενός τέτοιου εγχειρήματος από το Καστέλι, στηρίζεται και στην παραδοχή ότι όγκοι και επιβάτες θα ήταν εξαρχής εξασφαλισμένοι, επισημαίνοντας «Αλλά και πάλι, για να ξεφύγουμε από το επίπεδο των υποθέσεων θέλουμε μια μελέτη. Μια μελέτη που θα απαντάει πράγματι στο όλων, στην βιωσιμότητα συνολικά ενός μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη και στην επιλογή του βέλτιστου σεναρίου για την έναρξη ενός τέτοιου εγχειρήματος.».​

Σωκράτης Βαρδάκης: «Όραμα όλων μας η είσοδος της Κρήτης στη νέα εποχή της κινητικότητας, να αρχίσει να υλοποιείται»

Ο βουλευτής, στον χαιρετισμό του, υπενθύμισε πως δεκαετίες τώρα ανοίγει και κλείνει ξανά ο διάλογος για τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, ωστόσο, τα δεδομένα των τελευταίων ετών, δημιουργούν νέες συνθήκες και ανάγκες σε επίπεδο συγκοινωνιών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η τουριστική, βιομηχανική και αγροτική δραστηριότητα του νησιού μας, αφενός, η μακριά λίστα των τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώνουν μία αιματηρή ανοδική πορεία, αφετέρου, σε συνδυασμό με την επικείμενη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, τοποθετούν πλέον τη συζήτηση αυτή σε μία άκρως πραγματική και ρεαλιστική βάση.

Η εξέλιξη και αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών της Κρήτης, αναδύεται πλέον όχι ως θεωρητική προοπτική στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πορείας, αλλά ως επιτακτική ανάγκη για ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά τόσο του ντόπιου πληθυσμού, όσο και των επισκεπτών.

Τα πορίσματα και συμπεράσματα από τη σημερινή ημερίδα θα αποτελέσουν αναμφίβολα πολύτιμα εργαλεία, ώστε το όραμα όλων μας για την είσοδο της Κρήτης στη νέα εποχή της κινητικότητας, να αρχίσει να υλοποιείται.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία».

Νίκος Ηγουμενίδης: Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς από και προς το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου

Με αφορμή την ημερίδα με θέμα  «Μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη. Θέσεις – Αντιθέσεις – Συγκλήσεις» που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εν όψει του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι οφείλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Να προβλέψουμε από τώρα το ζήτημα της ασφάλειας της μετάβασης από και προς το νέο Αεροδρόμιο. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος είναι πλέον διακύβευμα. Δεν πρέπει το νέο αεροδρόμιο να συνδεθεί με τις παθογένειες της προηγούμενης περιόδου. Υπάρχουν άξιοι επιστήμονες – κορυφαίοι συγκοινωνιολόγοι –  που προτείνουν σήμερα λύσεις και καταθέτουν έγκυρες και άρτια επιστημονικά προτάσεις. Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία  ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης.Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση και να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αντί να κάνει ότι δεν ακούει. Μας ενδιαφέρει σήμερα να εξεταστεί και να προχωρήσει η ενδοπεριφερειακή κινητικότητα μέσα από την σύνδεση του νέου αεροδρομίου με ένα ηλεκτροκινούμενο μέσο σταθερής τροχιάς. Κάθε πρόταση που προάγει την οδική ασφάλεια των πολιτών, των τουριστών, των επόμενων γενιών είναι προς το συμφέρον όλων μας».

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα στη Σούδα, τι συμβαίνει και τα Χανιά είναι από τους πιο επικίνδυνους νομούς στην Ευρώπη για να οδηγείς;

Τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τα θανατηφόρα, είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ας πούμε, η Κρήτη είναι…

9 hours ago

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ενδέχεται να αποτελέσει το…

11 hours ago

Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων της Teleperformance Χανίων: “Συνάδελφοι μας κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι”

Το Παράρτημα Χανίων του Σωματείου Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας πρακτικές της εταιρείας, οι…

11 hours ago

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν "ντυθεί" ξανά στα λευκά ενόψει και…

11 hours ago

Τροχαίο στα Χανιά: Ο 22χρονος σκοτώθηκε γιατί οι τοπικές Αρχές αποφεύγουν τα αυτόφωρα για αλκοόλ

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Εξαιτίας του πλήρως ξεχαρβαλωμένου τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης στα Χανιά ένας 22χρονος άνθρωπος έχασε την…

11 hours ago

This website uses cookies.