ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός, γρίπη και RSV – Καλωσήρθατε στην εποχή της τριδημίας

Της Νίκης Μπακούλη

Οι κάτοικοι του πλανήτη που λέγεται Γη έχουμε επιστρέψει στις ‘εργοστασιακές μας ρυθμίσεις’. Δηλαδή κυκλοφορούμε ελεύθερα και παντού και δεν φοράμε μάσκες. Λες και ο Covid-19 πέρασε στην ενδημική του φάση.

Δεν πέρασε.

Ενόσω ωστόσο, ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας και κυκλοφορούσαμε με μάσκες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πήρε ‘ρεπό’ και τώρα καλείται να ‘δουλέψει’ υπερωρίες.

Όπως φαίνεται, η πανδημία επηρέασε και άλλους αναπνευστικούς ιούς, στο βαθμό που αυτήν την στιγμή σημειώνονται διαδοχικά ρεκόρ ασθενών στις ΗΠΑ. Επίσης, σημειώνον ται ρεκόρ στις άδειες που παίρνουν γονείς από τις εργασίες τους, για να περιθάλψουν τα άρρωστα παιδιά τους. “Και αυτό έχει συνέπειες στην παραγωγικότητα”, δήλωσε στην Washington Post οικονομόλος μεγάλης εταιρίας.

Περισσότεροι από 100.000 έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού.

Το πρόβλημα εντάθηκε από την κρίση που υπάρχει στην φροντίδα των παιδιών (παιδικοί σταθμοί, δημόσια σχολεία, φροντιστές κλπ), καθώς ο μέσος εργαζόμενος σε αυτόν τον τομέα λαμβάνει λιγότερα από 12 δολάρια την ώρα -άρα μπορεί να ‘βγάλει’ περισσότερα αν δουλέψει σε αλυσίδα fast food.

Η τριπλή απειλή που έχει γίνει ξεκάθαρη στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αφορά

  1. τη γρίπη -έκανε την εμφάνιση της νωρίτερα από ό,τι συνήθως (αρχίζει τον Οκτώβρη και κρατάει μέχρι το Μάη -το πικ είναι στον Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο), στη σοβαρότερη μορφή που έχει καταγραφεί την τελευταία 13ετια, εξαιτίας ενός επιθετικού στελέχους (H3N2)
  2. τον Covid-19 -οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και τη διασπορά των νέων υποπαραλλαγών του κορονοϊού που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να ‘ξεφεύγουν’ του ανοσοποιητικού μας συστήματος– και
  3. τον RSV -που θα σου εξηγήσω σε λίγο περί τίνος πρόκειται.

Σε αριθμούς, τα τεστ για ίωση που ήταν θετικά έγιναν 13% από 3.6% που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων ετών.

Επίσης, αυξήθηκε πέντε φορές ο αριθμός των νοσηλευομένων με ίωση.

Σε ό,τι αφορά το RSV, έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία (θυμίζουν ό,τι γινόταν στο ξέσπασμα της πανδημίας) με παιδιά που έχουν τον ιό που χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα για να διαγνωστεί. Και αυτή δύσκολα διατίθεται στα κατάμεστα Επείγοντα.

Πρόκειται δε, για κάτι που μπορεί και να σκοτώσει μικρά παιδιά.

Στην Ευρώπη έχει σημειωθεί αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, σε διάφορες χώρες -όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία- από κρούσματα κορονοϊού.

Στα καλά νέα, υπάρχει ένας τρόπος για να προφυλαχθούμε από όλα. Που δεν μας αρέσει, αφού μας έχει κουράσει. Ναι, είναι η μάσκα.

"google ad"

Σε ό,τι αφορά την ίωση, το εμβόλιο άλλαξε σύνθεση για να είναι αποτελεσματικό και στη νέα απειλή (Η3Ν2), ώστε να μην κινδυνεύουμε να χάσουμε τη ζωή μας. Αρχίζει να ‘λειτουργεί’ τη δεύτερη εβδομάδα, από τη λήψη.

Για τον RSV δεν υπάρχει εμβόλιο. Δυο βρίσκονται στις κλινικές δοκιμές. Ένα δείχνει να είναι αποτελεσματικό σε μεγαλύτερους ενήλικες και το άλλο είναι αντιικό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV)

Ο RSV στο μικροσκόπιο. AP

Ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός είναι κοινός, μεταδοτικός, αερομεταφερόμενος ιός που προκαλεί λοιμώξεις στην αναπνευστική οδό.

Αποτελεί την κύρια αιτία λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται ωστόσο, για σημαντικό παθογόνο σε όλες τις ηλικίες, με τα ποσοστά μόλυνσης να είναι υψηλότερα τους κρύους μήνες.

Τότε προκαλούνται α) βρογχιολίτιδα στα βρέφη, β) κοινά κρυολογήματα σε ενήλικες και γ) πιο σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες -πχ πνευμονία- σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.

Μετά την αρχική μόλυνση -μέσω των ματιών ή της μύτης-, ο ιός μολύνει τα επιθηλιακά κύτταρα του άνω και κάτω αεραγωγού. Προκαλείται φλεγμονή, κυτταρική βλάβη και απόφραξη των αεραγωγών.

Ειδικά στα μικρά παιδιά, η εξέλιξη είναι ραγδαία.

Τα κύρια μέτρα πρόληψης είναι τα γνωστά, παραδοσιακά

α) πλύσιμο των χεριών,

β) χρήση μάσκας και

γ) αποφυγή στενής επαφής με μολυσμένα άτομα.

Η θεραπεία για σοβαρή ασθένεια είναι κυρίως υποστηρικτική, συμπεριλαμβανομένης της οξυγονοθεραπείας και της πιο προηγμένης υποστήριξης της αναπνοής με CPAP (οξυγόνο υψηλής ροής από τη μύτη).

Σε περιπτώσεις σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας, μπορεί να απαιτηθεί διασωλήνωση και μηχανικός αερισμός.

Η ριμπαβιρίνη είναι το μόνο αντιικό φάρμακο που έχει λάβει άδεια για τη θεραπεία του RSV σε παιδιά. Η χρήση του παρ’ όλα αυτά, παραμένει αμφιλεγόμενη.

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ Η ΓΡΙΠΗ

Έξαρση γρίπης στο Περού. AP

Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, από influenza. Δηλαδή, τον ιό της γρίπης. Δεν είναι δυνατή η ακριβής καταγραφή και οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας ότι συγχέεται με το RSV ή άλλους ιούς.

Ένας άλλος είναι πως οδηγεί στο θάνατο, με έμμεσους τρόπους (πχ επιπλοκές στο αναπνευστικό, όπως πνευμονία ή επιπλοκές στο καρδιαγγειακό, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια).

Στην Ευρώπη οι θάνατοι από γρίπη είναι 30.8 ανά 100.000 ανθρώπους, ηλικίας πάνω από 65 χρόνων.

Όπως αναφέρει το Healthline, η γρίπη είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού. Προκαλείται από τον ιό της γρίπης.

  • Υπάρχουν τέσσερις τύποι ιών γρίπης: ο Α, ο Β, ο Γ και ο Δ.
  • Οι τρεις πρώτοι μπορούν να εξαπλωθούν στον άνθρωπο. Μόνο η Α και η Β προκαλούν τις εποχικές επιδημίες αναπνευστικών παθήσεων που εμφανίζονται κάθε χρόνο.
  • Οι ιοί της γρίπης Α χωρίζονται περαιτέρω σε διαφορετικούς υποτύπους -με βάση δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού.
  • Είναι η αιμοσυγκολλητίνη (HA) και η νευραμινιδάση (NA).
  • Υπάρχουν 18 διαφορετικοί υποτύποι ΗΑ (αριθμούνται από Η1 έως Η18) και 11 διαφορετικοί υποτύποι ΝΑ (αριθμούνται από Ν1 έως Ν11).
  • Οι ιοί της γρίπης Α ταξινομούνται σύμφωνα με τους υποτύπους HA και NA.
  • Ένας υπότυπος γρίπης Α που γνωρίζεις, είναι ο Η1Ν1, γνωστός ως “γρίπη των χοίρων”.
  • Τώρα έγινε φίρμα και ο Η3Ν2.

Είχε κάνει θραύση στις ΗΠΑ το 2017 και στοίχισε χιλιάδες ζωές -όλων των ηλικιών.

Είχε διαπιστωθεί πως ‘άντεχε’ και στο εμβόλιο της γρίπης που υπήρχε τότε. Η αποτελεσματικότητα ήταν 40%. Στην παρούσα φάση εκτιμάται πως για κάποιους έχει φτάσει έως το 60%.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ιών εποχικής γρίπης.

Δηλαδή;

Βήχας, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πυρετός, κρυάδα, κούραση, διάρροια και εμετός.

Χρειάζεται να πας σε γιατρό αν έχεις δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, ζάλη που εμφανίζεται ξαφνικά, έντονο και επίμονο εμετό, αίσθημα σύγχυσης και συμπτώματα που δείχνουν να βελτιώνονται, πριν αποκτήσεις έντονο βήχα και πυρετό.

Ο H3N2 μπορεί να γίνει επικίνδυνος

  • για ενήλικες από 65 χρόνων και πάνω.
  • για παιδιά έως 5 χρόνων.
  • για εγκύους.
  • για άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις και
  • για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα -λόγω φαρμακευτικής αγωγής (στεροειδή, χημειοθεραπεία) ή ιατρικής κατάστασης (HIV, λευχαιμία).

Μάντεψε πώς θα προφυλαχθείς (εμβόλιο, καθαρά χέρια, αποφυγή επαφής με ασθενείς, να μην πηγαίνεις όπου είναι μαζεμένοι πολλοί και να φοράς μάσκα).

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με πυροβολισμούς σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας.…

1 hour ago

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά και ο κάμπος τους, με δεκάδες…

1 hour ago

Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Nέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι…

1 hour ago

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας για κυρώσεις κατά της Γερμανίας επειδή στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε…

1 hour ago

Κορωνοϊός: Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιό της μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Η εταιρεία AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιό της για…

1 hour ago

«Θύελλα» με Βαρτζόπουλο: Αποπομπή του ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση, κάλυψη με… αστερίσκους από την κυβέρνηση

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, σχετικά με τις γυναικοκτονίες (στις οποίες έδωσε… βιολογικό τόνο). Σύσσωμη η…

1 hour ago

This website uses cookies.