Σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, «ξεκινά το τελευταίο στάδιο της 3ης κλινικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι και θα οδηγήσει κατόπιν στην κυκλοφορία του συμπληρώματος διατροφής σε μορφή κάψουλας»
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.
«Από τον Απρίλιο» όπως ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αν. καθηγητής Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Προκόπης Μαγιάτης, συντονιστής της ομάδας που πραγματοποιεί την τρίτη κατά σειρά μελέτη και ο πολυβραβευμένος ελαιοπαραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος, που διαθέτει μέρος της παραγωγής του για την εργαστηριακή και κλινική έρευνα, «ξεκινά το τελευταίο στάδιο της 3ης κλινικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι και θα οδηγήσει κατόπιν στην κυκλοφορία του συμπληρώματος διατροφής σε μορφή κάψουλας».
Το πρώτο μέρος της 3ης μελέτης πραγματοποιήθηκε από το 2021 έως το 2022 σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του- ήδη γνωστοποιημένου στον ΕΟΦ- συμπληρώματος διατροφής που παράχθηκε από τις ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Οι ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς Καλαμών για την υγεία κυρίως στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών και ειδικότερα στην LDL/HDL χοληστερόλη και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος προέκυψαν από συνολικά τρεις κλινικές μελέτες κι έρευνες που έγιναν από το 2014 έως σήμερα. Η αποκλειστική επιλογή των βιολογικών επιτραπέζιων ελιών από τους συγκεκριμένους ελαιώνες έγινε λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε φαινόλες και συγκεκριμένα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη, δύο ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Οι ελιές αυτές, όπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρόπουλος, είναι βιολογικές, χωρίς παστερίωση. Παράγονται με τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται και από τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις που έχουν λάβει σε όλο τον κόσμο».
«Αναλύσεις με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού έδειξαν ότι υπερβαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέσο όρο από τις άλλες ελιές που αναλύθηκαν εργαστηριακά την περίοδο 2014-2023 καθώς περιέχουν 1850 mg/Kg φαινολών και η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2-3 γραμμαρίων ελιών παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους. Συνολικά, οι βιολογικοί ελαιώνες μας προσέφεραν περισσότερα από 700 κιλά για τις τρεις κλινικές μελέτες και για την παρασκευή συμπληρώματος διατροφής» ανέφερε ο κ. Σακελλαρόπουλος.
Δέκα χρόνια μελέτες σε βιολογικές ελιές καλαμών
Η πρώτη μελέτη με τις επιτραπέζιες ελιές, η οποία κατέδειξε διεθνώς την ευεργετική επίδραση των συγκεκριμένων ελιών στο λιπιδαιμικό προφίλ των συμμετεχόντων, έγινε σε υγιείς εθελοντές και διήρκησε από το 2014 έως 2016. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης στην Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Ακολούθησε δεύτερη μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών από το 2017 έως το 2022 με τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία». Πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης της Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου-ΓΝΑ και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο του 401-ΓΣΝΑ, σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν 94 εθελοντές, εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη. Σημαντικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL των 71 ασθενών (p>0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HDL και TG. Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από μόνο 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών. Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπη Μαγιάτη ότι ο τύπος ελιάς που χρησιμοποιήθηκε ήταν οι «Βαλσαμικές ελιές Καλαμών» των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου και οι οποίες «περιείχαν υδροξυτυροσόλη 1300 mg/ Kg και τυροσόλη 560 mg/Kg. Η καθημερινή κατανάλωση 5 ελιών απέδωσε 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης σε κάθε ασθενή, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην ετήσια έκδοση του World Olive Center for Health, τον Μάιο του 2022.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό τη μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (γερμανικής ιδιωτικής εταιρείας) και να διενεργήσει την 3η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι έπαιρναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Αρ.Γνωστ. ΕΟΦ: 94522/8-9-2022).
Τα πρώτα αποτελέσματα της 3ης κλινικής μελέτης οδήγησαν στην επέκταση της σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών (>100 άτομα, με οριακή υπερλιπιδαιμία που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή) και στο τελευταίο τμήμα της μελέτης που ξεκινά τον Απρίλιο του 2023. Στην τρίτη αυτή μελέτη θα χρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής οι ελιές καλαμών από τους ίδιους βιολογικούς ελαιώνες, με τον εμπορικό τίτλο “Plus Health Kalamata olives”.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για φάρμακο» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Προκόπης Μαγιάτης. «Ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης είναι να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση. Η μείωση της υπερλιπιδαιμίας, πρόσθεσε, κατά 10 μονάδες είναι σημαντική για ένα άτομο που εμφανίζει υπερλιπιδιαιμία κοντά ή λίγο πάνω από το όριο… Όπως σημαντική είναι και η εργαστηριακή διαπίστωση ότι μόλις πέντε από τις συγκεκριμένες βιολογικές ελιές αντιστοιχούν στην παρασκευή μιας κάψουλας υδροξυτυροσόλης- τυροσόλης του συμπληρώματος.
Άλλες βιολογικές ελιές «καλαμών» με χαμηλότερη περιεκτικότητα στις φαινόλες αυξάνουν τον απαιτούμενο αριθμό για την παρασκευή μιας κάψουλας. Ο καθηγητής επισήμανε πάντως ότι «η απόδοση της ελιάς καλαμών σε φαινόλες και συγκεκριμένα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη αφορά στη φυσική μορφή ζύμωσής τους και όχι τις ελιές που έχουν υποστεί επεξεργασία, χημική ή θερμική».
Νέα μελέτη του Γέιλ για την ελληνική ελιά
«Τα ευρήματα που έχουμε και η ευκολία χρήσης αυτής της ελιάς(Καλαμών)με περιεκτικότητα σε φαινόλες συνιστούν μια σημαντική πρόοδο για τον έλεγχο της χοληστερίνης» σημείωσε ο αν. καθηγητής του ΕΚΠΑ. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τα επόμενα βήματα…»
Δύο από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Χάρβαρντ και Γέιλ) πραγματοποιούν αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια παρόμοιες μελέτες για την διατροφική αξία των βιολογικών ελαιολάδων και της βιολογικής ελιάς «καλαμών» των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Στο Γέιλ μάλιστα, ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας διενεργούν από πέρυσι (νέα)κλινική έρευνα σε 226 εθελοντές με τίτλο «Ελιές και υγεία» εξετάζοντας τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με την καθημερινή κατανάλωσή τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ