Warning: Undefined variable $title_tag in /var/www/vhosts/agonaskritis.gr/httpdocs/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/components/components-core.php on line 125

Τσουρέκια (πολύ ωραία)
Υλικά: Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αβγά (8 στο ζυμάρι και δύο για το άλειμμα), ένα κιλό γάλα, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, δύο φακελάκια μαχλέπι, ένα φακελάκι κόλιαντρο και ένα κακουλέ και ένα φακελάκι μαστίχα Χίου. Αν δεν σας αρέσει ο κόλιαντρος τον παραλείπετε και βάζετε δύο κακουλέ. Τον καθαρίζετε τον κακουλέ (κάρδαμο) δηλαδή αφαιρείτε το έξω φλούδι του που μοιάζει με πασατέμπο και μαζεύετε τα μικρά εσωτερικά μαύρα σποράκια που κοπανίζετε στο γουδί με λίγο αλεύρι ή στο μίξερ. Διακόσια πενήντα γρ. μαγιά μπύρας, επτακόσια γρ. φυτίνη, σησάμι.
Ετοιμάζω πρώτα την μαγιά. Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω μια πρέζα ζάχαρη, τη μαγιά και όσο αλεύρι σηκώσει για πηχτό χυλό. Σε μια λεκάνη ρίχνω τρία κιλά συν δύο διπλοχουφτιές αλεύρι, το μαχλέπι, τον κόλιαντρο, τον κακουλέ, τη μαστίχα και λίγο αλάτι. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη να λιώσει η ζάχαρη αλλά όταν τα ρίξω στο αλεύρι η θερμοκρασία τους να είναι χλιαρή. Χτυπάω τα αβγά, τα ρίχνω κι αυτά στο αλεύρι και μετά ρίχνω τη μαγιά. Ζεσταίνω το βούτυρο, να είναι χλιαρό αλλά να έχει λιώσει και ρίχνω λίγο – λίγο πλάθοντας τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω με κινήσεις ελαφρές, όχι ζύμωμα. Προσοχή! Αν το γάλα ή το βούτυρο είναι πολύ ζεστό θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσουν. Αφήνω κατά μέρος λίγο βούτυρο. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει. Ξαναζυμώνω βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο από κάτω προς τα πάνω και πλάθω σε τσουρέκια. Τα αφήνω να φουσκώσουν, τα αβγώνω, βάζω σησάμι. Ψήσιμο στους 180 βαθμούς, μισή ώρα. Το κάθε τσουρέκι να είναι 800 γρ., όχι παραπάνω, γιατί θα μείνει άψητο μέσα. Όμως το τσουρέκι δεν πρέπει να είναι και τελείως στεγνό μέσα ούτε και ζύμη βέβαια. Γι’ αυτό θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Επειδή φούρνος από φούρνο διαφέρει, καλύτερα να ψήσετε ένα τσουρέκι πρώτα μόνο του για να δείτε και ανάλογα κάνετε στα υπόλοιπα. Όχι εντελώς στεγνό μέσα αλλά ούτε και ζύμη. Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Το δωμάτιο ζεστό, μην ανοιγοκλείνουν πόρτες.

Κουλουράκια
Εξακόσια σαράντα γρ. φυτίνη, 800 γρ. ζάχαρη, ένα νεροπότηρο φρέσκο γάλα, έξι κρόκοι αβγών, δύο ασπράδια, ένα φλυτζανάκι λικέρ μαστίχα, μια κουταλιά σούπας κοπανισμένη μαστίχα Χίου ή πέντε βανίλιες ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ανθόνερο ( το γνήσιο το τέλειο από απόσταξη ανθών νεραντζιάς μόνο αυτό είναι το ανθόνερο της Μικράς Ασίας), δύο κιλά αλεύρι.
Όταν πέσει κνισαρισμένο το αλεύρι ανακατεύω. Τα αβγώνω, τα κυλώ στη ζάχαρη και φουρνίζω 200 βαθμούς.

Κουλουράκια (2)
Δέκα αβγά, πεντακόσια γρ. φέρκο βούτυρο, μια φλυτζάνα γάλα ένα πορτοκάλι ξύσμα και χυμό, δύο βανίλιες, δύο αμμωνίες, τέσσερα ποτήρια ζάχαρη, αλεύρι όσο σηκώσει, μέτρια ζύμη.
Χτυπάω βούτυρο, ζάχαρη, ένα – ένα τα αβγά, αμμωνία διαλύω στο ζεστό γάλα, ρίχνω χυμό πορτοκάλι, ξύσμα, αρωματικά, κνισαρίζω το αλεύρι. Ανακατεύω. Πλάθω.

Κουλουράκια (3)
Έξι αβγά, διακόσια είκοσι πέντε (225) γρ βούτυρο, τετρακόσια πενήντα γρ. ζάχαρη, μισό φλυτζανάκι χυμό λεμονιού, ένα κουταλάκι σόδα, τριάντα γρ. αμμωνία, βανίλιες, μια φλυτζάνα γάλα, αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει.
Αμμωνία διαλύω στο γάλα. Βάζω λαδόκολλα ψήνω στους 200 βαθμούς.

Κουλουράκια (4)
Τριακόσια είκοσι (320) γρ. ζάχαρη, διακόσια γρ. βούτυρο, τριάντα γρ. αμμωνία, πέντε αβγά, μισή φλυτζάνα γάλα, βανίλιες, ξύσμα λεμονιού, αλεύρι.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Την μισή ζάχαρη με το βούτυρο, την άλλη μισή ζάχαρη με τα κροκάδια, την αμμωνία στο γάλα, αναμειγνύω, όσο αλεύρι σηκώσουν και ως συνήθως.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Χτύπησε στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του και τους εγκατέλειψε

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…

3 hours ago

Κρήτη: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν – Στραμμένα τα βλέμματα στο 2025

Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…

3 hours ago

Κρήτη: Γυναίκα που δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της για 7 χρόνια από τα 11 χρόνια της έγινε δικηγόρος και τον δικάζει

Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…

3 hours ago

Ισοβαθμία στην 3 η θέση για την ομάδα της ΣΑΧ – ΣΑΜΑΡΙΑ! Χρυσό μετάλλιο για την Όλγα Βολάνη και τον Βασίλη Βολάνη σε Διεθνές Τουρνουά στη Θεσσαλονίκη

Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…

3 hours ago

Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…

3 hours ago

«Γέφυρες Συμπερίληψης»: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά

Το Κέντρο Κοινότητας του  Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…

3 hours ago

This website uses cookies.