ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΛΟΓΟΣ: Μεταξύ δύο κόσμων

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου

Όσο και να πολεμώνται, δυστυχώς σε παγκόσμια κλίμακα, οι ηθικές αξίες, δεν χάνεται το κύρος τους, ούτε και όσοι τις ενσαρκώνουν. Το κύρος τους είναι απόλυτο και πανανθρώπινο, γιατί εκφράζουν ότι όμορφο και αληθινό: αλήθεια, δίκαιο, ηθική, ωραίο και ιερό. Οι αξίως αυτές αποτελούν το τέλειο και υπέρτατο μέτρο για την κρίση και αξιολόγηση των πολιτισμών.

Και είναι της απείρου αγάπης τα υπερκόσμια δώρα: Το θείον φως της ψυχής. Η λογική νόησις. Οι αιώνιες αξίες. Η ιερή ορμή προς το ιδανικό και τα αθάνατα έργα του αληθινού Πολιτσιμού. Κατόρθωμα της ψυχής και ασύγκριτο προνόμιο είναι η άνοδος, η πτήσις στην σφαίρα των αιωνίων αξιών. Στα υπέρτατα ιδεώδη του κόσμου.

Επειδή ο άνθρωπος είναι διφυές ον, φέρνει μέσα του και τις δυό , εκ διαμέτρου αντίθετες, φύσεις του απείρου, το πνεύμα και την ύλη. Και, ενώ η μια οδηγεί το ανθρώπινο γένος στον θείο κοσμο, η άλλη με τα ένστικτα και τα πάθη και τις υλικές ορμές βυθίζεται στην τυφλή μανία της αποσυνθετικής δυνάμεως της ύλης.

Η πάλη, κάτι που βλέπομε και μέσα μας, και μέσα από σχετικά κείμενα, όπως στο υπέροχο βιβλίο του Γκαίτε «Φάουστ», είναι τιτανική. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό, επί του προκειμένου, αυτό που γράφει ο απόστολος Παύλος: «συνήδομαι και γαρ τω νόμω του Θεού κατά τον έσω άνθρωπον. Βλέπω δε και έτερον νόμον εν τοις μέλεσί μου αντιστρατευόμενον τω νόμω του νοός μου και αιχμαλωτίζοντά με εν τω νόμω της αμαρτίας τω όντι εν τοις μέλεσί μου» (Ρωμ. 7,22-23). Και στη συνέχεια θα εκφράσει τον φόβον και την αγνωία του: «Ταλαίπωρος εγώ ο άνθρωπος ! Τις με ρύσεται εκ του σώματος του θανάτου τούτου;» (στιχ. 24).

Έτσι κινείται η ζωή των ανθρώπων μεταξύ δύο κόσμων του πνευματικού και του υλικού. Και τα δημιουργήματά και οι πράξεις των ανθρώπων αποτελούν τη έκφραση του βαθμού της κυριαρχίας του ενός ή του άλλου.

Μέσα σ’ αυτή την αντιπαλότητα των δύο κόσμων, δυστυχώς δεν έλλειψε η «υπεροχή» και επιρροή των υλοκρατικών δοξασιών και δεν εξέλειψαν υλόφρονες κήρυκες, που έχουν πλούσια τα μέσα μεταδόσεως των ολεθρίων μικροβίων θανάτου ανθρώπων και λαών. Και μετά πολλής της θλίψεως και αγωνίας βλέπομε ότι δεν έχομε τις δέουσες αντιστάσεις και πορευόμαστε «πλανώντες και πλανώμενοι» (Β’ Τιμόθ. 3,13).

Δεν ξέρω αν οι δράστες, και εμείς οι επαναπαυόμενοι και υπνώττοντες συγκινηθούμε, ιστορικά τουλάχιστον από τους παρακάτω στίχους του μεγάλου μας Κ. Παλαμά, και ειδικά από τους εγερτήριους δύο τελευταίους: «Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο / Και σε γκρεμό κατρακυλίσαμε / που πιο βαθύ καμιά φυλή δεν ειδ’ ως τώρα / είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα/ όμοια βαθύ εν ανέβασμα μας μέλλεται / προς ύψη ουρανοφόρα».

Αλήθεια, πέσαμε. Αλήθεια, ξεστρατήσαμε. Αλήθεια, κατρακυλήσαμε. Αλήθεια, αφανίσαμε, αν όχι περιθωριοποιήσαμε, τις υπέρτατες αξίες και τα αληθινά πολιτιστικά δημιουργήματα. Τελικά, η άβυσσος του υλισμού θα καταπιεί όλους μας. Τα ψυχθοκτόνα και εθνοκτόνα ζιζάνια σπείρονται αφειδώς εκ του αφανούς και εμφανούς, από άρχοντες και αρχόμενους, ημών κοιμωμένων (Ματθ. 13,25).

Αλήθεια, ποιος θα μας ανεβάσει «προς ύψη ουρανοφόρα»; Ποιος θα μας θεραπεύσει απ’ αυτή την επιθανάτιη ραθυμία και την βαθειά υπνηλία; Πότε θα τελειώσει η αξημέρωτη νύχτα της αφασίας και της υποταγής σε όποια αυθαιρεσία, που καταπατεί κάθε ίχνος αξίας του ανθρώπινου προσώπου; Δίπλα μας, κοντά και μακριά μας φρίττουν τα περιστατικά…

"google ad"

Συλλογές Άρθρων

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

2 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

2 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

2 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

2 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

2 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

2 hours ago

This website uses cookies.